Drivingrange Accessoires

Definitie

Onder drivingrange accessoires verstaan we hier alle bijkomende zaken op de drivingrange, die niet allemaal direct noodzakelijk zijn, maar wel van invloed zijn op de kwaliteit en belevingswaarde. Voor het inrichten van de drivingrange, die voor veel golfers meer is dan een afslagplaats alleen, zijn er bijzonder veel accessoires beschikbaar om het verblijf meer functioneel te maken, te beveiligen en te veraangenamen. Het betreft inzet van ondersteunend materiaal bij het oefenen, preventie of hulp bij ongelukken, veraangenaming van het verblijf en het gebruik, lesondersteuning of verfraaiing. Zie hierna de afzonderlijke mogelijkheden.

Diverse accessoires zijn geschikt voor en ook in gebruik bij golflessen, waarvoor ook wordt verwezen naar Hoofdstuk Opleiding Golfers.

Afstandsmarkering

Borden of banners die de afslagafstand aangeven op de drivingrange (op land of op water). Deze komen voor in diverse vormen, materiaalsoort en afmetingen en bevatten cijfers van uiteenlopende afmeting en lettertype. Het kunnen borden zijn, rechthoekig of vierkant, verticaal of horizontaal geplaatst of rond van vorm. Ook kunnen ze bestaan uit gespannen doek en gecombineerd worden uitgevoerd met een speeldoel.

Afhankelijk van de breedte staan de cijfers naast elkaar of onder elkaar. De cijfers zijn vast opgebracht of uitwisselbaar gemonteerd. Borden kunnen uit een stuk of drie (per cijfer) deelborden bestaan, vast gezet in de grond of verplaatsbaar met steunen op de grond.

Alle voorzieningen kunnen gecombineerd met clublogo of sponsorlogo’s worden toegepast. Vaak flexibel om wind en inslag op te vangen.

Afstandsborden met logo en tekst.
Afstandsbord met logo.

Afstandsbord met reclametekst.
Gecombineerde afstandsaanduiding en target of oefendoel.
Doel in de vorm van dal met wand op drivingrange. Grondkering met afstand aanduiding.

Afstandsbord op rotsblok gemonteerd.
Zeer gedetailleerde afstandsmarkering, helder en duidelijk.

De borden zijn van hout, slagvast kunststof of bestaan uit bv. rubberflappen die aan een metaalstrip hangen of zijn voorzien van aluminium cijferflappen. Een bord van b.180 x h.100cm kan bestaan uit 3 cijferflappen van 60 x 100cm. Ook zijn er smalle, voorgegoten plastic markers met drie cijfers onder elkaar (h.147 x b.30 x h.5cm), geel met zwarte cijfers.

Banners of vlaggen hebben een metalen (aluminium) frame met gespannen nylondoek, dat om het frame gezoomd zit en verkrijgbaar in kleur met opgedrukte cijfers. De afmetingen van de banners en frames zijn divers: b.110 x h.63(banner) met b.110 x h.126cm(frame) of b.120 x h.63cm(banner) met b.120 x h.126cm(frame). Ook zijn er PVC bannerframes.

Verticale, smalle afstandsvlaggen in verschillende kleur. Bij weinig wind moeilijk leesbaar.
Kleine geelwit geblokte vlaggen. Geen afstandsherkenning.

Enkele vlag als richtpunt, zonder afstandsaanduiding.
Betonnen piramide met afstandsvlag.
Vlaggen met horizontale houder aan bovenkant, altijd strak en zichtbaar.

Foto's boven: Ook bij het gebruik van vlaggen mag de doelstelling niet uit het oog worden verloren. Rekening houden met windgevoeligheid is belangrijk. Bij windstil weer slap neerhangende vlaggen hebben weinig effect. Een oplossing kan zijn de vlag naast de staander, ook te voorzien van een horizontale bevestiging welke gedeeltelijk kan draaien aan de staander.

Range vlaggen zijn smalle, verticale vlaggen, h.100 x b.30cm, met daarop cijfers onder elkaar. In vlagkleur x cijferkleur combinaties als wit x rood 50m, rood x wit 100m, geel x zwart 150m en zwart x wit 200m. De vlaggenstok is 244cm lang en flexibel voor straffe wind.

Ook bij eilanddoelen in water van waterdrivingranges kunnen afstandsvlaggen worden toegepast.

Eilanddoelen in water van een waterdrivingrange.

Afstandnummers zijn verkrijgbaar voor 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250, 275 en 300m.

Afslagmat

De afslagmat is de kunstmatige afslagplaats en kan bestaan uit kunststof van uiteenlopende soort, vorm en maat, met of zonder luchtkamers, kunstgras en/of balhouder. Soms zijn ze gelegd in een rubberen frame, in een metalen raamwerk of los op de vloer, op vloerbedekking of in/op de grond.

Ook verhoogd op vier poten van enkele centimeters is mogelijk. Meest algemeen zijn de vierkante en rechthoekige afslagmatten. Maar er zijn ook ronde die vlak op de grond liggen of onder een helling.

De matten kunnen zijn voorzien van hulpmiddelen als een balopzettertje (rubberen tee), balreservoir in de vorm van een sleuf, bakje of gaasmandje, stand- of positielijnen voor de voeten e.d. Voor Pro’s is er in verband met hellinglessen, ook een multilevel uitvoering beschikbaar, waarbij de hellinghoek verstelbaar is.

Uitvoeringen zijn er in combinaties van rubberen mat en kunstgrasstrook (links of rechts), geheel rubber of geheel kunstgras. Geïntegreerd binnen het frame kan links of rechts een balhouder (ballenbak), naast de afslagmat aanwezig zijn. Deze kunnen ook voorzien zijn van gekartelde sleufjes waarin een houten tee kan worden gestoken. De afslagmat is overwegend groen, maar ook andere kleuren komen voor. De vormen zijn divers, waaronder vierkant, rechthoekig, achthoekig of rond.

Losliggende 8 hoekige mat op ondergrond van tegels. Met losse ballenbak. Meerdere teegaten en rubbertee.
In tegelvloer ingelegde, vierkante matten met losse balbak en tweezijdig (links en rechts), gaten voor de rubbertee.

Op betonvloer opgelegde afslagmat, bestaande uit een mobiel, metalen frame met rubberen mat en afslagmatje.
Mobiele, langs uitgezette lijn opgelegde afslagmatten met instructielijnen voor de stand van de voeten.
Mobiele, langs uitgezette lijn opgelegde afslagmatten met instructielijnen voor de stand van de voeten. Matafstand uitgezet met piketpaaltjes en lat.

Nabootsing van hellingen met speciale, schuine oefenmat.
Nabootsing van hellingen met speciale, onder meerdere hoeken te plaatsen oefenmat.
Ronde, kunststof helling-afslagmat in ruststand.

Veel soorten afslagmatten zijn opgebouwd uit meerdere lagen, bv. foam rubber op hard rubber, al dan niet met elastische tussenlaag. Een rubberen basismat (1 tot enkele cm dik), creëert een zachtere ondergrond. Het frame waarin de meeste matten liggen, beschermt de zijkanten van de afslagmat en houdt de afslagmat op zijn plaats. Ook zijn er nylon-kunstgrasgolfmatten met 15mm schuimlaag voor een meer natuurlijk gevoel. Bij sommige fabrikanten is een eigen afslagmat samen te stellen bestaande uit een basis, basis mat, linker of rechter basis met een linker of rechter inleg mat. Er zijn ook voor de Pro’s afslagmatten die voorzien zijn van leslijnen of afwijkende kleurvlakken.

In alle matten zitten een of meerdere gaten, voor rechts- en linkshandige golfers, waarin een rubberen tee past.

Vierkante, opgelegde afslagmat met rubberen tee en sleuf om ballen in te leggen.

In tegenstelling tot schuin te plaatsen afslagmatten, is ook een heuvelachtige inrichting van de vaste afslagplaats te creëren, voorzien van kunstgras.

Afvalbak

Gecombineerde toepassing van standaard asbak en afvalbak.

Een of meerdere afvalbakken mogen eigenlijk niet ontbreken op de drivingrange.

Asbak

Asbak, een afvalbakje om peuken van sigaret of sigaar te deponeren. Standaard verkrijgbaar in losstaande modellen of voor wandbevestiging. Met een of meerdere openingen, soms gevuld met zand om de brandende sigaret/sigaar te doven.

Standaard moderne asbakken in verschillende uitvoeringen.
Asbak, met zand gevulde pot op standaard.
Geïmproviseerde voorziening.

Ballenautomaat

Automaten voor golfballen zijn er in verschillende uitvoeringen, afmeting, capaciteit, bediening en vulmogelijkheid. Er zijn verschillende betalingssystemen mogelijk met elk een individueel uitgifte aantal. Machines die een afmeting kunnen hebben van b.115 x d.74 x h.201cm; b.115 x d.74 x h.136cm; b.230 x d.74 x h.201cm met respectievelijk een capaciteit van 8.500, 14.000 en 28.000ballen.

Dubbele ballenautomaat, vrijstaand.
Enkele vrijstaande ballenautomaat.
Ingebouwde ballenautomaat.

De buitenkant van de automaat is vervaardigd van aluminium en de binnenzijde uit RVS. De golfbal wordt tijdens het uitgeven geteld door een lichtsensor, waardoor het onmogelijk is om een onjuist aantal golfballen uit te geven.

Er zijn betalingssystemen mogelijk met een Token mechanisme (12 verschillende Tokens), Euro mechanisme ( €0,50/€1,-/€2,-) en een kaart systeem (diverse mogelijkheden). Sommige machine hebben ook de mogelijk om een Happy Hour systeem te koppelen.

De opstelling van de ballenautomaat verschilt per baan, soms op de drivingrange zelf, soms in de buurt ervan, vrij staand of weggewerkt in een vaste ruimte. Het betreft zowel de enkele als de dubbele uitvoering.

Van belang is ook dat de ballen in de ballenmand of emmer vallen. Een ophanghaak voor de ballenmand is hierbij behulpzaam. Ook zijn er inwendig plaatsbare balemmers. Wel dient de uitstroom rechtstandig richting de opening te zijn zodat de ballenstroom niet naast de emmer valt.

Ingebouwde ballenautomaat, af te schermen met rolluik.
Ingebouwde ballenautomaat, af te schermen met afsluitbare deur.

Uitvoerpijp van golfballen uit ballenmachine.
Ballenautomaat weggewerkt achter afsluitbare deur.
Invoergoot voor drivingrange ballen.

Opvangmand voor de machine, wel zodanig dat alle ballen in het mandje vallen.
Opvangmand voor de machine, wel zodanig dat alle ballen in het mandje vallen.
Ingebouwde ballenautomaat en stapelaar voor ballenmandjes.

Ballenkist

De kist waarin golfballen worden opgeslagen en van waaruit ballen kunnen worden gehaald voor spelers, Pro's, lessen of clinics. De toepassing is in variabele afmetingen en materiaalsoort, van hout of gerecycled plastic, met 1 of 2 (halve)deksels, met/zonder ingelegde metalen bodem en veelal afsluitbaar. Capaciteit tot 5.000golfballen. Ook standaard leverbaar.

Ballenkist met mandenvak.
Ballenkist gevuld met ballen, afsluitbaar.

Ballenmandje

Het ballenmandje wordt gebruikt om ballen te vervoeren van uitgiftepunt naar afslagplaats op de drivingrange. Ze kunnen worden gebruikt bij de ballenmachine om ballen op te vangen of op andere wijze zoals het uitscheppen uit de ballenvoorraad in een ballenkist. Maar ook bij opvang vanaf de transportladder of bij het overzetten vanaf raapmachines.

Balmandjes en rechthoekige ballenemmer, met ophanghaakje aan de ballenautomaat.
Ballenemmer aan ophanghaakje aan de ballenautomaat.

Mandhouder bij de ballenautomaat.
Metalen ballenmandje.

Veel ballenmandjes zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig stapelbaar zijn en niet kunnen wegrollen, rond of vierkant. De capaciteit varieert van 50(small)-60-75(medium)-90-100(large)-150ballen(extra large). Er zijn ook grotere manden tot 400ballen.

Belangrijk is dat de mandjes van hoogwaardige kwaliteit zijn, roestvrij en garant staan voor een lange levensduur. Standaard zijn ballenmandjes gemaakt van roestvast staaldraad (eventueel voorzien van coating en kleur) of van plastic. Allemaal bevatten ze een draaghengsel. Op sommige banen worden ook emmers gebruikt.

Bank

Een of meer banken voor (mede)spelers, begeleiders, ouders van jeugd of bezoekers kan een dienst bewijzen, ook aan senioren. Zie foto’s 1, 2 en 3.

Foto 1: Banken met armsteunen.
Foto 2: Bank zonder armsteunen.

Drie stoelen tot bank, met en zonder zijsteun.
Lange houten banken.

Chipping doel

Klein, trechtervormig net aan (rond) buisframe waarin gechippte ballen worden opgevangen. Zowel recht(vlak)standig als schuin in te stellen. Oefenobject voor het korte werk.

Ook wel toegepast worden kleine, bolvormige punaises in verschillende kleur. Oude autobanden of pionnen, al dan niet voorzien van een vlaggenstok met vlag, worden ook toegepast.

Naast deze zijn er ook houten of kunststof borden, voorzien van enkele gaten, wisselend in diameter, om de bal doorheen te spelen.

Hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange, voorzien van gaten met verschillende diameter.
Autoband met vlag als hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange.

Pionnen als hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange.
Gekleurde bollen als hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange.

Op waterdrivingranges kunnen eilanden in het water, als chippingdoel dienst doen.

Eilanddoelen in water van een waterdrivingrange.

Clubwasser

Mede afhankelijk van de afslagplaats (mat of grond, binnen of buiten), kan een clubwasser extra comfort bieden voor de golfer. Zo ook de automaat ClubBee welke zowel de clubs als de grips kan schoonmaken.

Clubwasher in gebruik.
Demonstratie van de ClubBee als automatische clubwasser.

Drankenautomaat

Vocht is essentieel voor het menselijk lichaam, zeker ook op de golfbaan. Door een drankautomaat te plaatsen, wordt er niet alleen voor gezorgd dat de golfer niets tekort komt, het draagt ook bij aan comfort, service en dienstverlening. Er zijn drankautomaten in velerlei soorten en maten, bv. een water-cooler, voor koffie en thee of diverse frisdranken. Daarbij kan worden gekozen voor koolzuurhoudend of koolzuurvrij, voor flesjes (0.5liter, 1.5liter), of voor blikjes. Dit kan met een capaciteit van bv. 10 verschillende soorten drank.

Drankenautomaat naast ballenautomaat.
Naast de klok ook een drankautomaat op de drivingrange.

Het kist- of boxmodel, bestaat uit een rechthoekige latten kist met gesloten deksel, in de afmetingen 68,8(L) x 45,7(B) x 48,3(H) of 97,8(L) x 51,4(B) x 67,3(H). Deze standaard verkrijgbare drankkist is van recycling kunststof in de kleuren groen of zwart. Hierin past een 35,8liter tank of een 94,6liter tank en opties voor diverse frisdranken of verfrissingsproducten. Deze uitvoering wordt ook wel toegepast door de baan, bv. half-way.

Golfdoel of target

Golfdoelen zijn er om de golfer uit te dagen om gerichter en vaker te trainen. Ze zijn er in de vorm van rechtopstaande platen, als vlakke of schuine variant, als bewegend doel of als vlaggen. Maar ook als opvangnetten of balvanger. Ze kunnen vast gemonteerd zijn in de grasbaan, of mobiel en daarmee verplaatsbaar.

Golfdoelen zijn er in verschillende vormen, maten, materiaalsoort en kleuren. Hier een ballenvanger en gekleurde grondcirkels als doel.
Doelen op de drivingrange in de aanlegfase.
Oefendoelen, liggend op de grond of hangend, op de drivingrange.

Golfdoelen zijn er in verschillende vormen, maten, materiaalsoort en kleuren. Hier een chipnetje en groot, vierkant ballennet in contrasterende kleuren.
Mobiele targets en beschadigd afstandsbord.
Gong als golfdoel, opgehangen tussen twee hoge staanders.

Verrijdbaar vangnet of doel door toegevoegde wielen.
Gekleurde pionnen op paal als targets.
Oefenhoek met kunstgras in twee uitvoeringen en kleuren.

Er zijn ook interactieve doelen of 'target greens', waarbij een treffer wordt beloond met bv. een knipperend LED-licht of geluidssignaal. Dit kan zowel op land als op het water. Voor de benodigde stroomvoorziening bij interactieve doelen wordt gebruik gemaakt van een solarpaneel. Kabels trekken of accu's opladen is dan ook niet nodig. Het zijn op zichzelf werkende units en kunnen overal worden geplaatst, zelfs als een drijvend eiland.

Rechtopstaande doelen zijn er van 1,5 x 1,0m (breedte x hoogte) tot een afmeting van 2,5 x 1,5m en zijn te voorzien van een sponsor- of marketinguiting. De bedrukking wordt met een speciale lijm onder hoge temperaturen op de achterkant van de plaat geplaatst, waardoor de bedrukking is beschermd tegen beschadiging door golfballen.

Verder zijn er vlakke, interactieve target greens (net als een green) met een doorsnede van 2,5m-5,0m. Ze kunnen volledig bekleed zijn met kunstgras en uitgevoerd in gekleurde cirkels (kleur naar keuze). In het midden kan een vlag staan die bedrukt kan worden met een sponsoruiting.

Voor vlagdoelen zijn er eenvoudig plaats- en verplaatsbare, hard plastic vlaghouders die op elke willekeurige plaats in de grond gestoken kunnen worden (15,2cm lang en voorzien van een 7,6cm brede herkenningsring).

Ook wel in gebruik doelen als bij rugby toegepast, met in de bovenste helft opgehangen een gong. Zowel de gong als de ruimte tussen de staanders doet dienst als doel om op te richten.

Vrolijke doelen op de drivingrange.
Vrolijke doelen op de drivingrange.

Om het praktiseren op de driving range aangenamer te maken, zijn er ook doelen te bedenken met een vrolijke noot door ze bijvoorbeeld te voorzien van een smile zoals op de foto's hierboven aangegeven.

Golfbalwasser

De golfbalwasser wast de in de ballenautomaat ingevoerde ballen. Afhankelijk van merk en fabrikant is de balwasser vervaardigd uit RVS en kan de invoerbak tot 1200 golfballen bevatten. Onderaan de balwasser zit een bassin, geschikt voor water en/of schoonmaakmiddelen, met een inhoud tot 60liter. Van belang is dat het water dat gebruikt wordt voor het schoonmaken van de golfballen, kan worden gerecycled om het waterverbruik laag te houden. Uit hygiënische overweging wordt aandacht gevraagd voor de afwatering van het vervuilde water in het bassin.

Van de baan geraapte ballen worden eerst gewassen.

Op Golfcentrum Amsteldijk, waar de golfballen gratis zijn te gebruiken en het daarmee om zeer grote aantallen gaat, is een wasstraat voor golfballen gecreëerd. Met speciale golfbalkarren (tot 6000 golfballen per kar), worden de ballen boven een rooster uitgelaten. Ze vallen in een ballengoot, waarin ze met water naar de jakobsladder worden gevoerd, deze schept ze op en werpt ze uit in de wasmachine. Vervolgens worden de gewassen ballen weer uitgeworpen en opgevangen in de golfballenkar. Aan elkaar gekoppeld worden deze als een treintje terug gebracht naar de locaties op het oefencentrum. Zie foto's hierna.

Verzamelput voor golfballen.
Ballengoot richting jacobsladder.
Spoelmachine voor het wassen van de ingevoerde golfballen.

Uitvoer en opvang van gewassen golfballen.
Treintjes van karren gevuld met golfballen.

Grasafslaggeleider

Op diverse drivingranges kan van het gras worden afgeslagen. Voor het aangeven van de (wisselende) afslagruimte, worden twee parallellijnen gespannen, op correcte afstand gehouden door een eindbuis. Deze eindbuis kan worden vastgezet met grondpennen, bijvoorbeeld in de vorm van een grote golfbal zoals op bijgaande foto te zien of korte buizen, hier op de foto geperforeerd.

Grasafslaggeleider, bolvormige hoekpennen en lijnen.
Afslaglijnen op grasafslag van de drivingrange.

Inbraakpreventie

Om het voor inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken om een drivingrange of lesruimte binnen te komen, is inbraakpreventie wenselijk. Als eerste maatregel kan het hang- en sluitwerk van de toegangspoorten en deuren worden aangepast om inbraak te voorkomen. Vooral de gelegenheidsinbreker kan het zo lastig worden gemaakt. Verder gaat het wanneer er camera’s en alarmsystemen worden aangebracht. Dit kan preventief werken voor veiligheid.

Preventie door veiligheidscamera's.

Informatiebord

Informatieoverdracht met doelgerichte informatieborden die de speler wijst op zaken die van belang worden geacht of die gewoon leuk zijn, kunnen op of om de drivingrange worden aangebracht. Te denken valt hier aan huishoudelijke regels, openingstijden, pinpositie in de baan, andere baaninformatie, alarmnummer of dat van de bereikbare huisarts, instructieplaten, etc.

Informatiebord met huishoudelijke regels.
Informatiebord met gegevens over de afstanden op de driving range.
Wand met spiegel en diverse posters technische informatie.

Informatiebord bij de afslagplaatsen buiten op de driving range en oefenhoek.
Afstandsinformatie op elke afslagmat op de driving range.

De informatie kan ook direct functioneel zijn in relatie met de afslagplaats, zoals onderstaande foto toont. Bij de afslagplaats staat aangegeven wat de afstand en kleur van de vlaggen op de drivingrange is.

Ondersteunende informatie bij de aflsagmat voor de gehanteerde kleurvlaggen op de driving range.
Heldere informatie over betekenis van vlagkleur in afstand.

Kledinghaak

De kledinghaak is een kleinood die voor veel spelers een uitkomst kan bieden om jas, vest, trui, sjaal, hoed of pet op te hangen gedurende de training. Het kunnen standaard kledinghaken zijn of eigen fabricaat of gewoon een spijker met dikke kop.

Kledinghaak, eenvoudig maar effectief en nuttig.
Kledinghaak, eenvoudig maar effectief en nuttig.
Kledinghaak als extra accessoire.
IJzerheads als kledinghaak.

Klok

Een duidelijk in het oog springende klok is voor spelers, leerlingen, pro en personeel een dankbare faciliteit. Deze kan gepaard gaan met een sponsor of sponsorlogo. Vanzelfsprekend is constante aandacht vereist voor het op tijd lopen van de klok.

Een bijna onmisbaar kleinood op de drivingrange.
Standaard wandklok, geen cijfers maar strepen als uren.

Noodvoorzieningen

Brandblusser of brandslang

Voor de hoeveelheid brandblussers is de nieuwe norm NEN 4001 van belang. Rekening dient te worden gehouden met de grootte van het risico op brand, de hoeveelheid aanwezige mensen en de grootte van het gebouw. Belangrijk hierbij is het zodanig ophangen dat bij calamiteit het blustoestel zo snel mogelijk kan worden ingezet. De brandblusser moet zichtbaar en bereikbaar zijn. De loopafstand naar een blustoestel mag niet meer dan 30m bedragen en de onderlinge afstand van twee blustoestellen niet meer dan 60m.

Brandblusser.
Brandslang.

Bij het minste risico van brand kan er worden uitgaan van ongeveer 1 blusser per 300m2. Dit moet dan wel een poeder- of een schuimblusser zijn. Een koolzuurblusser mag ook worden geplaatst maar deze moet dan boven op de sterkte geplaatst worden. Het type hangt af van het brandgevaar en de aanwezige elektronica. Voor kantoren, clubhuis of vergelijkbare situaties worden in het algemeen sproeischuimblussers toegepast. Vergeet daarbij niet dat bij alle brandblusapparatuur een permanente aanduiding en identificatie aanwezig moet zijn. Dit is ook verplicht gesteld in de Arbo regelgeving en in de Europese regelgeving.

Defibrillator

Een defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt soms weer op gang kan helpen. Speciaal voor niet-professionals (o.a. particulieren) is er de zogenaamde AED (= Automatic External Defibrillator, ook wel PAD = Public Access Defibrillator), geschikt voor o.a. bedrijven en sportcentra en andere min of meer publieke locaties, waaronder het clubhuis. Zo zijn er volautomatische en semiautomatische AED's. Bij de volautomaat hoef je niet zelf de knop in te drukken. Bij de semiautomaat moet er wel nog op een knopje gedrukt worden om de uiteindelijke schok toe te dienen. Beide zijn even efficiënt. Marshal (vanuit marshalhuisje) en greenkeeper dienen hiermee om te kunnen gaan.

AED of defibrillator met handleiding..
AED of draagbare defibrillator.

EHBO-verbandtrommel

Bij een ongeval of plotseling onwel worden is niet alleen eerste hulpverlening van levensbelang. Een complete EHBO-verbandtrommel met de juiste verband- en geneesmiddelen is onmisbaar in ieder golfbedrijf. Van belang hierbij is de jaarlijkse controle waarbij gelet dient te worden op volledigheid en houdbaarheidsdatum. Hiervoor kunnen ook servicecontracten worden afgesloten. De grootte en inhoud van de verbandtrommel is afhankelijk van de hoeveelheid mensen en het ongeval risico. Veel trommels zijn (te) voorzien van een wandhouder.

EHBO verbandtrommel.

Oefenballen of drivingrange ballen

Drivingrangeballen zijn speciale ballen om mee te oefenen, uit een stuk (synthetisch rubber) of uit meerdere delen (synthetisch rubberen kern met Surtyn-plastic mantel). Meestal staat er een of meerdere gekleurde strepen op, al dan niet gecombineerd met een sponsorlogo, zodat ze herkenbaar zijn. Ballen die op een drivingrange worden gebruikt, worden geacht niet geschikt te zijn om mee op de baan te spelen. Op veel banen dan ook verboden om door de baan te gebruiken. Iets dat nogal eens door spelers wordt genegeerd.

Ook kunstgras pitch en chipbanen kennen drivingrangeballen als oefenbal. Ze worden beschikbaar gesteld, al dan niet tegen betaling, via een ballenautomaat of uit voorraadbakken of karren.

Drivingrange ballen, speciale ballen. Niet voor gebruik door de baan!
Aanvoer van oefenballen met golfballenkar.

Water drivingranges of floatingranges hebben speciale ballen.
Geperforeerde, kunststof oefenballen.

Ook is er de floater bal, drijvende ballen voor gebruik op de water drivingrange (floating range). Ook deze kunnen uit 2 delen bestaan, een kern met buitenlaag, met een hardheid gelijk aan gewone ballen voor een zo optimaal mogelijke vlucht. In alle gevallen is de mantel van de bal belangrijk, snijvast en bruikbaar voor lange tijd (meer dan 200 slagen). Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

De ECo-Range bal is een ecologische drivingrange bal, die 100% recyclebaar is en bestaat uit een kern van componenten op biologische basis en een mantel van Ionomer mix.

Aparte trainingsballen voor chippen of op een klein oefenveld, zijn o.a. de holle, geperforeerde ballen van plastic en de zachte foam ballen.

Piramide ballenstapelaar

Ballen voor de drivingrange kunnen ook worden aangeleverd of gereed gelegd, in gestapelde piramidevorm. Dit wordt gedaan met een eenvoudige trechter boven een piramidevormig, gazen rek of handmatig in een houten raamwerkje. De ballen worden in de trechter gegoten en stapelen zich zelf. De capaciteit bedraagt 91 of 140 ballen. Trechter en piramidevormig, gazen rek zijn los standaard verkrijgbaar. Uitvoering in metaal.

Ballenpiramide, gestapeld met de piramidestapelaar.
Piramidestapelaar voor het stapelen van golfballen in een piramide.
Handmatig gestapelde piramide in zelf gemaakt raamwerk.

Bodem van balpiramide.
Open lucht afslagplaatsen met tashouders (stoksteun) en balpiramides.

Rubber tee

Opzetrubber om de bal op te leggen als hulp op de afslagplaats. Hol, rubberen buisje op een brede, ronde rubberen voet. Wordt van onderen door een uitsparing in de afslagmat gestoken. Ze zijn er in verschillende lengtes en kleur.

Rubbertees op en in de afslagmat.

Ook is er een gevulde rubberen tee verkrijgbaar, voorzien van een kruiskerf (cross tee), waarin een houten Tee kan worden gestoken. Naast deze zijn er ook plastic ‘rubber tees, deze zijn stugger, enkele millimeters breder in doorsnee en vaak wit van kleur en 26mm lang. En ook deze is leverbaar met teehouder (friction fit tee holder – 45mm lang).

De verkrijgbare lengtes van rubberen tees zijn 35mm, 40mm, 45mm, 50mm, 55mm, 60mm, 65mm en 80mm in de kleuren wit, zwart, groen, blauw of naturel rubber. De plastic ‘rubber tees (Hollow tees) zijn er in 57mm, 67mm en 76mm lengte.

Om de rubberen tees bij elkaar te houden, is een opbergrekje een uitkomst. Dit kan tegen de wand aan de binnenzijde van de drivingrange gemonteerd worden. Zie Foto 1 en 2 met opbergrekjes voor rubberen tees.

Foto 1: Opbergrekje voor rubbertees.
Foto 2: Afsluitbaar opbergrekje voor rubbertees.

Scheidingswand

Scheidingswanden zijn wandelementen die tussen de afslagplaatsen staan. Daar waar geen vaste tussenwanden zijn, wordt al dan niet gebruik gemaakt van losse scheidingswanden. Deze kunnen bestaan uit gesloten elementen van latten, kunstgrasmat, gerecycled rubber, plastic of open elementen van hout, metaal, gaas of nylon. Ze kunnen zijn voorzien van logo’s of sponsornamen en van een tashouder, de vorm is veelal rechthoekig of schuin oplopend.

Scheidingswanden of tussenschermen.
Elke afslagplaats tussen twee schotten.

Standaard zijn er metalen raamwerken te verkrijgen met twee grondstrippen waarmee de wand kan worden vastgezet of zelfstandig staat. Afmetingen variëren van 35 x 121cm; 68 x 121cm; 67 x 120cm; 68 x 120cm; 76 x 152cm tot 83 x 173cm. Er bestaat ook een vorm van voorgegoten kunststof die voorzien is van een 43cm brede clubhouder om clubs binnen handbereik te hebben.

Ook zijn er standaard verkrijgbaar, metalen frames, schuin oplopend in hoogte van 35cm tot 75cm (lengte 150cm), voorzien van een nylon doek of gaasnet en op het voeteind (startpunt en laagste punt van de scheidingswand), een tassteun in de vorm van een staander met beugel.

De toegepaste scheidingswanden kunnen we grofweg indelen in de volgende typen:

a. Geheel gesloten van onder tot boven, vaste vormen (zie foto’s).

Vaste tussenwanden, van onder tot boven gesloten.
Vaste tussenwanden, van onder tot boven gesloten.

b. Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het benedenstuk, in vaste vorm of los (zie foto’s).

Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het beneden stuk, in vaste vorm of los, hier verlengd .
Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het benedenstuk, in vaste vorm of los .
Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het benedenstuk, in vaste vorm of los .

c. Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los (zie foto’s).

Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los. Hier roosterschermen.
Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los. Hier gaasschermen. Let op de slag-beschadigingen.
Afslagmatten met en zonder kruis, afslagplaats tussen mobiele schermen van gaas.

Afslagplaats scheiding met netten.
Inkijk op afslagplaats met netten scheiding. Water drivingrange met eiland doelen.

Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los. Hier gaasschermen in lijn opstelling.
Hekwerk met gesloten platen waarop reclame aangebracht.

d. Een combinatie van (zie foto's).

Combinatie van vaste tussenwanden, van onder tot boven gesloten, met losse elementen.
Combinatie van gesloten, half hoog met verlengd, gesloten, half hoog.
Combinatie van gesloten, hoog met gesloten, half hoog.

Schoenborstel

Zowel voor overdekte als niet overdekte afslagplaatsen is het aanbieden van een schoenborstel of luchtdruk poetser te overwegen.

Luchtdrukmachine met twee pistolen.

Schuilgelegenheid

Voor overdekte drivingranges een overbodige opmerking, maar bij niet overdekte drivingranges een punt van aandacht.

Spiegel

Naast spiegels in de lesruimte van de Pro, kunnen er ook bij de afslagplaatsen voor spelers spiegels worden geplaatst. In verband met dubbel gebruik van de afslagplaats, rechts en linkshandige golfers, worden wel twee spiegels toegepast. Bij situaties met een achterwand kan een derde spiegel de oefensituatie optimaliseren.

Spiegels dragen bij aan beter en zelfstandig oefenen.
Spiegels dragen bij aan beter en zelfstandig oefenen. Hier met schuifdeur afsluitbare spiegels.

Mobiele spiegel voorzien van verschuifbare oefendraden.
Losse, ronde spiegels als hulpmiddel.

Belangrijk is dat ze van enig formaat zijn en het spiegelbeeld niet vervormen. Ook zijn er mobiele spiegels in gebruik, welke ook kunnen worden voorzien van oefenlijntjes die per oefenonderdeel kunnen worden aangepast.

Punt van aandacht blijft de kwetsbaarheid voor breuk, waarbij de gevaren van glasscherven niet mogen worden onderschat. Snelle reparatie is een eerste vereiste.

Swinghulp

Ook in de vrije ruimte, de niet lesruimte van de Pro, kunnen hulpattributen beschikbaar worden gesteld zoals bv. een aan de wand bevestigde swinghulp of een swingklok.

Swinghulpen in verschillende uitvoering buiten de pro-lesruimte om. Hier een muurbevestiging.
Schuine, metalen cirkel als swinghulp.
Kunststof halve maan als swinghulp (hier gebroken!).

Tassteun of tasstandaard

Rek waarin een of meerdere golftassen kunnen staan, zodanig dat ze niet omvallen. Uitvoering in diverse vormen, maten en materiaalsoort. Voor zowel 1 tas als ook 5 of 6 tassen. Er zijn tassenhouders met bodembak, waarin de tassen rechtop staan. Ook zijn er tassteunen voorgemonteerd op scheidingswanden (geheel van kunststof) bij de afslagmat.

De tassteun is naast toepassing op de drivingrange ook geschikt voor gebruik op de tee, putting green, in en rond het clubhuis, het terras en golfshopen natuurlijk in de lesruimte van de Pro of de Golf Academy.

Frame uitvoeringen zijn er gebogen of recht, in teak hout, gerecycled plastic of (plastic gecoate of geverfd) stalen buis (4cm doorsnede). Maten van enkele tassteunen zijn: 40 x 80 x 46cm of 40 x 40 x 80cm. Ze kunnen vast zijn gemonteerd op de scheidingswand, in verharde vloeren of mobiel zijn.

Tassteunen dragen bij aan de dienstverlening en netheid. Hier drie losse steunen zonder bodem.
Een rek van zes tassteunen naast elkaar, met gaasbodem.

Vast rek met geleidingspennen als steun voor tassen die hiertussen kunnen worden gestald.
Tassteun hier nabij de gras-afslagplaats.

Tassteunen op drivingrange in gebruik om clubs te plaatsen.
Tassensteun of tassenrek in gebruik.

Eenvoudige, enkelvoudige tassteun.
Open lucht afslagplaatsen met tashouders (stoksteun) en balpiramide.
Open lucht afslagplaatsen met tashouders.

Tee up of Balopzetters en tee claws

Er bestaan ook afslagmatten met een automatisch 'Tee Up systeem', waarbij de bal vanuit een aandrijfmechanisme (balhouder), staand tegenover de afslagpositie, via een gootje in de afslagmat naar de vaste teeplek rolt. De tee is veelal met een drukknop in hoogte verstelbaar. De balhouders hebben een capaciteit van 100 – 150ballen die eenvoudig met het ballenmandje, bovenin worden ingebracht of via een klep in de 'hopper'.

Een bal opleg automaat met reservoir voor meerdere ballen.
Automatische balbrenger Power Tee met opgevoerde bal op de tee in de afslagmat.
Balspiraal met doceerpedaal.

Automatische balbrenger Power Tee detailopname.
Afslagmatten met automatische balbrenger de Power Tee.
Tekst en uitleg over de werking van de Power Tee op de drivingrange.

Speciale afslagmat met gekoppeld tee up systeem.
Tee up systeem met balhouder, display en in hoogte instelbare tee.
Display op tee up systeem.

Naast deze bal-opzetters zijn er ook tee-opzetters, houders die in de kunststofgrasmat kunnen worden geplaats en waarin een tee kan worden gestoken. De in kleuren te leveren kunststof tee claw is ongeveer 1 cm in diameter en ½ inch dik. Deze wordt op de kunstgras afslagmat vastgezet met de aan de onderzijde bevestigde vier ¼-inch lange PVC klauwen hem 180 graden rechtsom te draaien en tegen de klok draai in weer los te maken.

Tee claws zijn kunststof teehouders die in de afslagmat kunnen worden gestoken.

Toiletvoorziening

Mede afhankelijk van de afstand van de drivingrange tot het clubhuis of overige toiletvoorziening, is de aanwezigheid van een toilet voor Heren en Dames op zijn plaats. Dit ook gedurende de wintermaanden zolang de drivingrange is geopend.

Vangnet of vangkooi

Veelal ronde, iets schuin geplaatste of trechtervormige netten om de bal op te vangen die bewust hierop/hierin wordt geslagen. De diameter gaat veelal gepaard met de slagafstand. Sommige types balvangers zijn kantelbaar en kunnen onder een scherpe hoek passend bij de afstand en de stok worden ingesteld. Om in het oog te springen soms voorzien van felle kleuren. Naast ronde zijn er ook schuin geplaatste, vierkante vangnetten, soms voorzien van een 'bulls eye'. Ook zijn er vangkooien, rechthoekig of vierkant, achter, boven en opzij voorzien van een net.

Vangkooi op of naast de driving range.
Dubbele vangkooi met afslagmatten.

Simpele afslaghoek met vangnet en afslagmat in gebruik.
Privé indoor vangnet met afslagmat.

Ballenvanger of vangnet, al dan niet in schuine stand te plaatsen.
Ballenvanger of vangnet, schuine opstelling.

Afmeting van ronde vangnetten of balvangers zijn van 150cm tot 400cm doorsnede. De licht schuine stand bij 4 staanders van veelal poeder gecoate aluminium, wordt verkregen door een bovengrondse hoogte van 40cm aan de voorkant en 80cm aan de achterkant. Ook zijn er schuin geplaatste, vierkante vangnetten in de afmeting 120 x 120cm of 240 x 240cm, stalen frames met kunststof omkleed en het net soms voorzien van een bulls eye. Leverbaar in felle kleuren.

onderdeel/drivingrange_accessoires.txt · Laatst gewijzigd: 2019/01/10 15:07 door Herman H. Berteler