Golfshop

Definitie

De golfshop of ook wel pro-shop genoemd, is het in golfartikelen gespecialiseerde verkooppunt op het terrein van de golfbaan. Ook buiten de golfbaan komen golfwinkels of golfshops voor.

Gecombineerde golfshop receptie.
Golfshop, pro-shop of golfwinkel.

Functie

De golfwinkels op golfbanen verkopen golfartikelen, voornamelijk golfschoenen, golfclubs, golfballen, golfbacks of golftassen, trolleys en kleding. Verder zijn er ook golf gerelateerde artikelen, uiteenlopend van spikes tot pitchvorks, drinkflessen tot handdoekjes, van golfboeken tot prijzen voor golfwedstrijden en ga zo maar door.

Daarnaast worden er ook vaak stokken gefit of van nieuwe grips voorzien en buggy's en (handi-)carts uitgeleend, soms ook hele golfsets verhuurd. Op veel buitenlandse banen is de shop rechtstreeks verbonden met de caddymaster. In de wintermaanden kunnen er ook speciale winterbanden voor trolleys worden uitgegeven.

In veel shops worden de greenfees uitgeschreven en wordt de administratie van reserveringen verricht, zijn speelkaarten en baanboekjes verkrijgbaar.

Golfschoenen.
Winkelbalie.

Kleding en equipement.
De galerij tussen twee zaken als winkel ingericht.

Vorm

De aanduiding ‘pro-shop’ stamt uit de tijd dat de winkel tevens werkplaats was van de clubpro. Ook willekeurige winkels in stad of dorp waar golf artikelen worden verkocht, worden aangeduid met Golfshop of Golfwinkel. Dit kunnen gespecialiseerde winkels zijn of gespecialiseerde afdelingen binnen een (sport)winkel, variërend van klein tot mega groot.

Ook zijn er sportwinkels met een golfafdeling.

Techniek

Binnen de club of het clubhuis is belangrijk dat de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid (kortweg BTB), van de winkel goed is voor alle bezoekers. Dat betekent ook dat gehandicapten in de winkel terecht moeten kunnen. De shop is niet altijd in het clubhuis zelf gesitueerd, soms in een bijgebouw, soms ook op een verdieping of in het souterrain. Over het algemeen zijn de golfwinkels gebonden aan openingstijden.

Bereikbaarheid is belangrijk, ook voor de pro shop.

Duidelijkheid met betrekking tot uitgifte en inname van gehuurde artikelen rond sluitingstijd, zoals stokken, tas, buggy of trolley is belangrijk. De shop is voor veel bezoekers een trekpleister, waarbij aanbiedingen en kortingen extra aantrekkingskracht uitoefenen. In sommige clubs zijn er voorschriften wat betreft het bezoek aan de shop met metalen spikes of kleding.

Ook de golfshop zal trachten mee te gaan in de ontwikkeling van de techniek. Op de foto is een moderne, in de toonbank weggewerkte kassa met touchscreen te zien.

Moderne, weggewerkte kassa met touchscreen.

Veiligheid

De veiligheid in de shop staat in directe relatie met veiligheidseisen en –voorschriften in het clubhuis of aanverwante bebouwing. Hier wordt daarop niet verder ingegaan.

onderdeel/golfshop.txt · Laatst gewijzigd: 2013/02/20 13:46 door Herman H. Berteler