Clubwasser en Gripwasser

Definitie

Metalen, staande clubwasser.
Kunststof, bolvormige clubwasser.

Apparaat waar de speler het slagvlak van het clubblad in kan steken en zo kan wassen. Om het vuil te verwijderen uit de groeven. Om het vuil uit de grips te verwijderen, is er de Gripwasser-automaat of ClubBee.

Golfregels

Welke relatie heeft de clubwasser met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities:

Obstakels – Obstructions

Zie ook Baan

Functie

De clubwasser is er voor het reinigen van de groeven in het slagvlak van de clubs (ook wel ijzers of stokken genoemd). De gripwasser wast het vuil uit de grips.

Vorm

De clubwassers zijn in te delen als:

  • Rechthoekig,
  • Rond,
  • Bolvormig,
  • Emmer,
  • Automaat (grips en clubhoofd).

Demonstratie van de ClubBee.

Allen hebben gemeenschappelijk dat ze bovenin zijn voorzien van een gleuf of ronde opening met binnenin twee of meerdere borstels, waar tussendoor het clubblad wordt gestoken. Afwijkend is de automaat-gripwasser, de ClubBee, waarin alle clubs (14) in één keer zijn te reinigen.

Clubwassers kunnen worden vastgezet met een grondplaat en vier bouten, op de grond of op een zware tegel, of worden bevestigd aan de muur. In de praktijk ook geïntegreerd voorkomend op een hygiënezuil met balwasser en afvalbak. De in gebruik zijnde vorm van een emmer bevat een insteekdeksel en is zelfstandig staand op een steun.

In 1989 werd de 'Golf Clean unit' geïntroduceerd, een compacte combinatie van balwasser en clubwasser ineen.

Zelfstaande Clubwasher.
Emmervormige clubwasser op standaard.
Bolvormige clubwasser, wandopstelling.

Standaard clubwasser gecombineerd met afvalbak en spiraal balwasser met handdoekje.
Een was- of spoelbak met steunrek, borstels en handdoeken.

Stalen wasbak met op de vier hoeken een borstel.
Eenvoudige houten trog met binnenbak, wateraansluiting en borstels.

Op zijn eenvoudigst is er de emmer met water en borstel, of zoals op wasplaatsen nabij het clubhuis, de waterbak of trog met borstel(s) en andere accessoires.

Een emmer met water voor het wassen van de clubs.
Emmer met water voor nat maken handdoek en clubs wassen.
Naast de drinkwaterkraan een emmer om clubs en ballen te wassen of handdoek te bevochtigen.

Een 'omgekeerde' clubwasser is de automaat waarin de clubs met de grips naar beneden, in het water worden gezet. Hier is het de bedoeling dat de grips worden gewassen, meerdere tegelijk. Naast de grips kan de automaat ook het clubhoofd wassen.

Techniek

Standaard Clubwashers hebben een gesloten huis met borstels en vormen een waterbassin. Het water wordt door de op en neer gaande beweging van de club, omhoog gegooid langs de borstels. Veelal is het huis van aluminium, poeder gecoate in groen, geel, rood of zwart. Zelfstandig staand of op een tegel of vloer vastgezet, aan staanders of als wandopstelling. Om het verlies van water tegen te gaan, is de insteekgleuf afgedekt met borstels of met rubberstrookjes.

Geïntegreerde club- met balwasser als accessoire op de buggy. Insteekgleuf afgedekt met rubberstrookjes

Een andere vorm is de groene emmer van polyethyleen, waarin een borstelsysteem is opgehangen met twee borstels. Deze vorm kan 19-24liter water bevatten. Ter verfraaiing ook standaard verkrijgbaar in een box van recycling planken, rond of vierkant, staand op een statief.

Onder het deksel een in de emmer gemonteerde borstelset.

De 'Golf Clean unit' omvat een borstelset voor clubs en een aparte handel om de bal op en neer te bewegen. Compact en oorspronkelijk gemaakt voor gebruik op de golfkar of buggy, is deze gecombineerde club- en balwasser ook in gebruik door de baan, bij oefenhoek of drivingrange.

De ClubBee is een automaat die naast de clubs ook de grips wast, dit in een waterdepot met tot 45graden verwarmd water. De automaat werkt met ultrasone trillingen in combinatie met een speciaal reinigingsmiddel. Standplaats: nabij het clubhuis of de drivingrange i.v.m. nodige stroomvoorziening en is dankzij wielen, mobiel. Als automaat werkt de machine op munt-inworp. Alle ClubBee’s zijn uitgerust met een modern Advertisingpanel. Oneigenlijk gebruik als clubwasbak zonder muntinworp, is hiermee helaas nog niet uitgesloten (zie foto's).

De Club Bee, automaat voor het wassen van de clubgrips.
Instructies bij de omgekeerde clubwasser, de gripwasser automaat.
Gripwasser, automaat, op deze wijze in oneigenlijk gebruik als clubwasbak.
Demonstratie van de ClubBee als automatische clubwasser.
Set met stokken in de clubwasser.

Onderhoud

Onderhoud is hier in het bijzonder gericht op het verversen van vuil water en verwijderen van achtergebleven vuil in de clubwassers of de vuiltank van de automaat. Waterreservoirs kunnen eenvoudig periodiek worden geleegd. Verder het schoon houden van het huis en na verloop van tijd versleten borstels vervangen. Speciale wasvloeistof of tabletten zijn standaard leverbaar voor het schoonmaken van de clubs.

Ook wordt aandacht gevraagd voor het optreden van betredingserosie rondom de standplaats, waardoor water kan blijven staan en de standplaats kan vervuilen door modder.

Hygiëne

Verversen van het vuile water en verwijderen van achtergebleven slib in de clubwasser is punt van zorg. Ook voor de ruimte rond de standplaats van de clubwasser. Het reinigingsmiddel in de ClubBee bv. is milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar.

Twee afvalbakken met geïntegreerde clubwasser.

Veiligheid

Voor de veiligheid vragen een stevige montage en goede standplaats om serieuze aandacht. Het zodanig plaatsen dat er niet over gestruikeld kan worden, is belangrijk. In relatie met erosie rond de standplaats, waken voor uitglijden bij vochtig weer. Het aanbrengen van semiverharding kan hier uitkomst bieden.

Specifiek bij de automaat is veiligheid in relatie met de elektriciteitsvoorziening een punt van aandacht.

onderdeel/clubwasser.txt · Laatst gewijzigd: 2014/01/16 16:51 door Herman H. Berteler