Inhoud
Opleiding Golfers
Inleiding
Golfbaanhandboek.nl biedt onder het Hoofdstuk Opleidingen informatie en ondersteuning aan twee partijen, te weten de Golfers en Personeel in de golfbranche. Bij personeel valt te denken aan greenkeeper, baancommissaris, course manager, horeca personeel e.d.
Opleiding Golfers wordt vanaf 27 juni 2012 uitgewerkt en bijgehouden door Danny van Sommeren.
Naast het werken aan techniek en conditie, zijn er ook mentale trainingen en coaching. Binnen de techniektraining richten veel golfers zich op de swing, het pitchen, chippen en putten. Naast ondersteuning hierbij van een Pro, kan hier ook veel zelf gedaan worden door veel te oefenen en te trainen. Speciaal hiervoor zijn er veel hulpmiddelen op de markt en telkens komen er nieuwe bij.
Niet onbelangrijk hierbij zijn ook de golf gerichte vakbladen, magazines, kranten en clubbladen. Meer daarover kunt u vinden onder het Hoofdstuk Vakblad.
Enkele hulpmiddelen zijn: 3BaysGSA GSA Golf Swing Binnen de reeks moderne hulpmiddelen, zijn er steeds meer gericht op het gebied van zelftraining of het zelf analyseren van je techniek, bijvoorbeeld de swing. Zo is er de 3BaysGSA Golf Swing Analyzer, een kleine en handige metgezel voor golfers die zelf hun golfswing willen verbeteren. Een apparaatje zo klein, dat het op het handvat van een golfclub kan worden geplaatst en vervolgens meer dan 10.000 data punten per golfswing verzamelt. Gegevens die automatisch worden doorgestuurd naar de mobiele telefoon of tablet (Android, iPhone, iPod Touch and iPad), om zo direct alle informatie over de swing te bekijken. Dit inclusief een animatie van de swing.
En hier komt ook weer het belang van de instructeur of Pro om de hoek kijken. De informatie kan namelijk ook worden verzonden naar bijvoorbeeld instructeurs voor online coaching.
De Explanar swinghulp Meer traditioneel en mechanisch zijn er ook nog altijd de oefeninstrumenten zoals de “Explanar swinghulp”. Binnen het Hoofdstuk Drivingrange Accessoires staan er diverse beschreven.
Golfers
Hier wordt gedacht aan beginnende golfers, enige ervaren golfers, de ervaren golfers, topgolfers, golfprofessionals, verenigingen, clubs, business clubs, golfbaanexploitanten. Iedereen die vanuit zijn interesse open staat voor informatie over opleiding van golfers.
Doel
De doelstelling is in overeenstemming met die van Golfbaanhandboek.nl, echter meer specifiek gericht op en ten behoeve van de Golfers, de beoefenaars van de golfsport. De verstrekte biedt meer en beter inzicht in de mogelijkheden, inhoud, aanpak, opzet, inrichting, faciliteiten, locaties etc., van diverse aangeboden inspanningen, gericht op verhoging van spelniveau. Ook wel bekend als; golf academy, golfschool, cursus, clinic e.d.
GOLFERS
De mens als wezen, wil niet alleen het spel GOLF spelen, maar vooral ook beheersen!! Om het te kunnen beheersen moeten wij Golfers, leren, trainen, ontwikkelen, vormen enz. Daarom kijken wij naar de Topspelers die het beheersen van het spel tot op hoog niveau bereiken.
Wij, “de Golfers”, zijn niet de enigen die daar naar kijken, de firma's Nike, Adidas, Titleist en vele anderen, kijken ook mee. Om het Golfspel te kunnen beheersen moeten de Golfers les nemen, trainen, spelen, mentale begeleiding en fysieke training ondergaan.
Waar begint de Golfer zijn reis en met wie?
Gaat hij met een vriend mee of zoekt hij een leraar(golfprofessional) (ook wel aangeduid met Pro), of gaat hij naar een Golfacademy, Golfschool of schrijft hij zich in voor een Clinic enz.Maar wat houden die opleidingen allemaal in?
Een Golfschool houdt in, een algemene opleiding tot Golfer, van beginner tot gevorderd.
Een Golfacademy is gespecialiseerd in bijvoorbeeld het 'korte spel' of de swing of één van de andere aspecten van het golfspel.
Binnen deze twee stromingen wordt er gewerkt met eenheden, zoals daar zijn;
Een les van:
* 25/30 minuten. Dit is een manier voor de snelle tip of aanpassing van één van de Slagen. * 50/60 minuten. Dit is al meer een trainingseenheid met kleine veranderingen in de Techniek. * 100/120 minuten. Dit is een trainingseenheid waarin de ontwikkeling van de Golfer sneller en meer resultaat oplevert. In deze eenheden haal je de vrijblijvendheid weg en maak je gebruik van de Golflinked “Herhaal methode”.Een Clinic is een les van een hele of een halve dag, waarin meerdere aspecten van de Golfsport worden behandeld. Deze wordt vaak afgesloten met een spelelement. Dit wordt veel gedaan door bedrijven met hun klanten en/of personeel.
Een Cursus betreft meerdere dagen of dagdelen. Het behalen van een baanbewijs of GVB (GolfVaardigheidsBewijs) is meestal hiervan de afsluiting.
Een Demonstratie kan zowel een onderdeel van een clinic zijn als wel een op zich zelf staand gebeuren, bijvoorbeeld tijdens de opening van het golfseizoen, een golfbaan of voor de start van een bedrijfswedstrijd.
Een Show is een moment waarbij er wordt genoten van allerlei manieren waarop men een golfbal kan slaan. Bijvoorbeeld met verschillende stokken of van hoge tee’s of met een tuinslang als shaft. Dit veelal met een hoge amusementswaarde.
De Golf Management Academy, is een initiatief van de NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties). Zij faciliteren verschillende golfgerelateerde opleidingen, samen met Hotelschool Den Haag. De Golf Management Academy heeft het initiatief genomen om per sector alle golfgerelateerde opleidingen samen te voegen in een schema. http://www.golfbaanhandboek.nl/onderdeel/opleiding_golfers
De NVG is de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties, zij behartigt de belangen van Golfbaan – Eigenaren. (Hierover later meer onder Hoofdstuk Organisaties.
Lesruimte Outdoor
Lesruimte buiten kan zijn:
- op de oefenhoek
- op de drivingrange
- op een eigen leslocatie
Deze outdoor lesruimtes, kunnen zowel in vaste, constante vorm voorkomen of tijdelijk gecreëerd zijn en aangepast aan deelnemers en activiteit. Denk hierbij aan clinic's.
Op of binnen op de drivingrange kan de lesruimte open en vrij toegankelijk zijn of ook wel afsluitbaar of afgesloten. In het laatste geval betreft het veelal een aan een Pro gekoppelde les- of instructieruimte. De inrichting, het interieur varieert sterk per golfbaan en soms per Pro.
Lesruimte Indoor
Equipement
Voor training of scholing van golfers zijn veel soorten equipement voorhanden. Dit loopt uiteen van geavanceerde computertechnologie tot eenvoudig, ambachtelijk materiaal. Een aparte groep hierbinnen zijn de spiegels, waarvoor ook wordt verwezen naar het hoofdstuk Drivingrange_accessoires.
Spiegel
Communicatie
Fitness
Clubfitting: met het oog op de volgende stap
Interview Eus Schalkwijk met Danny van Sommeren
Het voorjaar is een goed moment om met extra aandacht in de golftas te kijken. Ervoor zorgen dat alles weer op voorraad is: tees, ballen, pitching fork, marker, handschoenen, pet. En die overjarige banaan weggooien. Nog iets vergeten? De stokken misschien? Nog een jaartje met deze set doorspelen, of toch maar een paar stokken vervangen?
U kent ze ongetwijfeld: fanatieke golfers die elk jaar met frisse zin aan de start van het seizoen hun compleet nieuwe golfset showen en daar heilig in geloven, of misschien kent u spelers die er trots op zijn al ruim 10 jaar met dezelfde set te spelen en daar dan heilig in geloven. Ligt hier de waarheid in het midden, of zijn er andere factoren die een rol spelen. Vragen die vanuit de GolfPostredactie (clubblad van Het Rijk van Nijmegen), door Eus Schalkwijk werden voorgelegd aan Danny van Sommeren van Golflinked uit Wijchen. Danny heeft als pro een mooi verleden op het Rijk van Nijmegen en heeft ook als clubfitter zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij is een echte kenner.
De beste stokken
Danny komt meteen met een fors statement: “Grofweg 80 procent van alle golfers speelt met clubs die niet, of niet meer, bij hun passen. De clubs kunnen te zwaar zijn, niet op de juiste lengte, de grip is vaak te dik of te dun, versleten of uitgedroogd. Loft, lie en shaftflex behoren tot de belangrijkste clubeigenschappen, die hooken, slicen en lengteverlies tot gevolg hebben. Hier wordt helaas zelden aandacht aan besteed.” Hij vertelt over een van de Nijmeegse clubleden die alleen zijn grips heeft laten vervangen en van wie de slagen prompt 10% aan lengte wonnen. Een ander clublid was zelf kort van lengte, maar sloeg wel met stokken die juist een inch verlengd waren en dat leverde geen al te beste resultaten op. Danny formuleert het heel helder: “Geen enkel merk heeft de beste stokken. De beste stokken zijn die stokken die het best bij jou passen, of nog belangrijker: de stokken die in de nabije toekomst het best bij jou passen. Je wilt immers een stapje vooruit. Het begint dus met een analyse van jou als golfer.” Hij heeft liever dat golfers objectief aan de clubfitting beginnen en niet al een vaststaande keuze voor een bepaald merk of een bepaalde stok hebben: “Voel maar wat het beste bij je pastCursieve tekst”.
Jaarlijks of eens in de tien jaar?
Er zijn golfers bij wie de swing niet meer veranderd en die ook geen behoefte hebben om die te veranderen. Die spelers kunnen wat Danny betreft heel lang doen met dezelfde stokken. Wel af en toe de grips laten vervangen, maar niet meer dan dat. De ontwikkelingen in de golfstokken gaan snel, maar niet super snel. Danny geeft aan dat er niet elk jaar spectaculaire ontwikkelingen zijn: “Als je wacht tot men twee tot drie types (= jaren) verder is, is dat een goed moment om te switchen, eerder heeft geen zin”.
De ijzers ontwikkelen zich minimaal. De houtjes en hybriden en zeker ook de putters veranderen nog wel snel. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde slottechniek van Adams (Velocity Slot Technology), de belly putters, maar nu ook de halflange putters met een countergewicht aan de bovenkant. Dat is echt een innovatie. ”Het jaarlijks wisselen van de volledige golfset is niet handig. Dat gaat ten koste van de vastheid, het kost immers twee tot drie maanden om aan nieuwe clubs te wennen”.
Een fitting is voor beginnende spelers net zo van belang als voor ervaren spelers. Leren golfen terwijl de grip te dun is, de staf te stijf of de club te zwaar, leidt tot frustraties en regelmatig tot afhaakgedrag. Ondeugdelijk materiaal haalt het spelplezier naar beneden en dat is ook voor beginnende golfers niet nodig. De belangrijkste reden om te wisselen van clubs heeft te maken met het spel zelf. Niet elke speler heeft daar de juiste antenne voor, maar als je merkt dat bijvoorbeeld de snelheid van de swing veranderd is, bijvoorbeeld sneller is geworden, is dat een goede indicatie dat een andere shaft, bijvoorbeeld van regular naar stiff, aan te bevelen is. Een andere reden kan zijn dat een speler constanter geworden is en de ballen vanaf de tee behoorlijk in de baan weet te houden en merkt dat het korte spel steeds belangrijker wordt. Een andere samenstelling in de tas, een gapwedge of lobwedge extra, maar een lang ijzer minder, is dan handig.
De fitting
“Eerlijk gezegd hebben wij het liefst dat een speler al bij ons lest, voordat we aan de fitting beginnen. We kennen dan de mogelijkheden en onmogelijkheden van die speler en dan komen we tot een nog betere fitting. Dat is ook het verschil met een reguliere golfshop. Die mensen hebben vaak wel veel technische kennis van de stokken, maar kunnen niet inschatten of die stokken bij die speler passen. Zij weten bijvoorbeeld niet dat het voor die speler heel goed zou zijn het accent te verleggen naar het korte spel en daar horen weer andere stokken bij”.
Het is een fabeltje dat alle stokken in de tas, van driver tot lobwedge, van hetzelfde merk moeten zijn. Het gaat om de stokken die het beste gevoel geven en dat kan per situatie, van de tee tot een korte chip, verschillen. Het gaat om het geheel. Neem alle stokken mee naar de fitting, want dan kan de fitter zien welk type stok nog ontbreekt. Geef aan wat de handicap is, hoe lang je al speelt, hoeveel uur per maand je oefent en wat je ambitie is. Daarnaast let de fitter op de lengte van de speler, de bewegelijkheid en de handgrootte. De fitting zelf duurt een half tot anderhalf uur. Dat is lang, maar zeer de moeite waard. Moeite die veel spelers niet opbrengen. Zij zijn niet bereid om uitgebreid te testen, maar doen zich daarmee wel tekort. De speler die zich wel laat fitten, krijgt uitgebreid de tijd om in de swingsimulator ballen te slaan. De fitting meet de swingsneldheid, de lie van de clubhoofd, de lengte van de club, de impact, de clubhoofd, de shaft en de grips.
Gaat iedereen met een nieuwe set naar huis? “We zijn geen pushers”, zegt Danny stellig. “Zelfs als we 90% overtuigd zijn van de clubkeuze, doen we het niet. De score moet echt 100% zijn”.
De pro als fitter
Niet alle pro’s zijn goede fitters, ook al is materiaalkennis onderdeel van hun opleiding, omdat niet elke pro even leergierig is. Het is vooral een kwestie van veel vlieguren maken. En het eerlijke is dat de golfer bepaalt hoe succesvol de clubfitter is: “Als de klant niet met de stokken uit de voeten kan, heb ik iets niet goed gedaan, ook al wijzen alle keuzes in de juiste richting. Het gaat immers om het gevoel en het vertrouwen van de speler zelf. Die feedback zoek ik actief op, want zonder feedback kan ik niet bijleren”.
Er zijn fitters die vooral op hun gevoel afgaan, maar dat is in de ogen van Danny, met respect uitgesproken, enigszins old school, gedateerd. De moderne fitter ondersteunt zijn gevoel met data van de simulator. Denk daarbij aan zaken als clubsnelheid, balsnelheid, smash factor, lijn van slaan, balvlucht, enzovoorts. “Wij lezen die data direct af in de simulator en kunnen vastleggen wat de speler met welke club van welk merk aan prestaties levert. Die data gaan soms tegen het gevoel van de speler in, maar weten die speler vaak ook te overtuigen”.
Amerika en internet
De detailhandel weet dat veel kopers informatie in de winkel halen en dan vervolgens hun aankopen via internet doen, want goedkoper. Ook het vergelijken van de prijzen met Amerika levert nog wel eens scheve gezichten op, weet ook Danny. “Wij kunnen in Europa niet tegen die prijzen op, dus we zullen vooral onze meerwaarde moeten kunnen aantonen. En, ja, Nederlanders gaan nog al eens voor de koopjes, maar ook hier geldt: goedkoop is duurkoop. In Duitsland, weet ik uit ervaring, zitten weer aan de andere kant van het spectrum: al bij de eerste les hebben zij het mooiste van het mooiste bij zich. Maar ook voor hen geldt dat clubfitting noodzakelijk is”. De meeste fitters vragen voor de fitting een bedrag dat bij de aankoop van een set stokken weer in mindering gebracht wordt. Dat is naar beide partijen het meest eerlijke.
Mannen en vrouwen
En zijn er ook nog verschillen tussen mannen en vrouwen? Danny lacht, omdat er ook vrouwen zijn die hun clubkeuze puur baseren op de kleur van de stokken, maar dat zijn uitzonderingen. Het is net als bij kleding: de vrouwen zijn meer geïnteresseerd in het totaalplaatje, terwijl de mannen eerder naar de technische details kijken. Een ander verschil is dat mannen vaker de midijzers en de wedges vervangen, omdat het bij hen aankomt op het korte spel. Vrouwen kiezen eerder voor nieuwe fairway houtjes, omdat zij vooral bij meer lengte vanaf de tee gebaat zijn.