Balwasser

Definitie

De balwasser is een apparaat waar de speler zijn golfbal in kan leggen en kan wassen. Afhankelijk van model en type is dit 1 of meerdere ballen tegelijk. Waar wenselijk is deze voorzien van het Club Logo.

De spiraal balwasser, met handdoek, hier in gebruik.
Spiraalwasser met clublogo.

Golfregels

Welke relatie heeft balwasser met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities:

Obstakels – Obstructions

Zie ook Baan

Functie

De functie van de balwasser is om voor aanvang van het spel of tijdens de ronde, de golfbal schoon te wassen. Daarom staat de balwasser meestal nabij de tee van de hole. Dit overwegend bij de herenafslag en slechts zelden ook bij die van de dames. Op sommige banen alleen bij de eerste hole, andere banen om 2 of 3 holes en weer andere op bijna alle holes.

Vorm

De balwasser is een reservoir waarin een of meerdere ballen langs borstels worden bewogen en vanuit een aanwezig reservoir water opnemen (eventueel voorzien van zeep), voor het wassen. Balwassers zijn overwegend standaard apparaten die hoekig, rechtlijnig of met ronde vormen leverbaar zijn.

Doorgaans zijn er drie systemen;

spiraalas, schoepenrad en schuifplaatje.

  • *De spiraalas, dit is een in beweging op en neergaande spiraalas (1 of 2 ballen tegelijk), met bovenop de spiraal een bolvormige kunststofknop als handgrip, of; Het schoepenrad, ronddraaiend in een ‘schoepenrad’ van borstels (meerdere ballen tegelijk mogelijk). Dit systeem kent zijwaarts een kleine zwengel om te bedienen, of: Een schuifplaatje**, dat met behulp van de er bovenop zittende knop op en neer wordt bewogen en waar de bal op een bodem ligt.
Een spiraal balwasser met handdoek op driepoot, mobiel.
Vaststaande balwasser, model zwengelbediening met handdoek en geïntegreerde afvalbak.
Balwasser met schuifplaat om bal in te plaatsen. Van metaal. Gecombineerd met clubwasser.

Standaard verkrijgbaar in meerdere kleuren. In gebruik overwegend rood, groen en zwart, sporadisch in blauw, geel of wit. Ook kan de balwasser voorzien worden van een persoonlijk logo. De uitvoering is zelfstandig staand op een paal (enkel of meervoudig), geïntegreerd in combinatie met een of twee afvalbakken, met een informatiepaneel, met clubwasser, een schoenborstel of zelfs een zitbank. Ook wandbevestiging is mogelijk. Vaak is de balwasser ook voorzien van extra accessoires als een handdoekhouder (aan koperen montagering) en handdoek (enkel of dubbel), de zg. T-handdoek (formaat 35x45cm) of/en een schoenborstelset).

Spiraalmodel balwasser met handdoek en geïntegreerde afvalbak, vaststaand en voorzien van schoenborstelhouder.
Spiraalmodel balwasser voorzien van reclamezuil.
Spiraalmodel balwasser met twee handdoekjes. Een wandmodel gemonteerd op houten staander, vast.

Afwijkend zijn:

  • De balwasser die is opgenomen in een lattenbox van recycling kunststof, rustend op een of twee staanders. De box met hetzelfde wassysteem omvat een groter waterreservoir van 5,67l. en heeft een afmeting van 60.9×35.5x33cm.
  • De in 1989 geïntroduceerde Golf Clean unit, een compacte combinatie van balwasser en clubwasser ineen.
  • De balwasser waarbij de bal in de ronde uitsparing van een kunststof plankje wordt gestoken en via op en neergaande beweging door een bakje met zijwaarts geplaatste borstels wordt gehaald.
Niet standaard balwasser.

Techniek

Balwassers zijn veelal gemaakt van een hoogwaardige aluminium legering, afgewerkt met een poedercoating. Ook is er de ABS vacuümvorm van plastic. De wasborstels zijn van nylon of een combinatie van nylon en rubber. De spiraalhouder waar de golfbal in gaat, is vervaardigd uit een duurzame kunststof. Het water in de spiraal ballenwasser kan eenvoudig vervangen worden door middel van het “EZ-Drain”, een systeem onderin de bodem of aan de voorkant.
De palen, lichtgewicht aluminium installatiepijpen, zijn afzonderlijk verkrijgbaar in variabele lengtes van ca. 30cm tot 120cm. Ook kan de balwasser geplaatst worden op speciale, ronde voeten van aluminium, waardoor ze mobiel zijn, of op een driepoot, al dan niet vastgezet te gebruiken. De compacte Golf Clean unit omvat een borstelset voor clubs en een aparte borstel voor de bal ineen, waarbij de bal wordt gewassen door een op en neerwaarts te bewegen handel. Deze zijn ook als extra accessoire te verkrijgen op buggy's.

Te onderscheiden zijn:

Op en neerwaarts bewegende spiraal

De spiraal balwasser met ingevoerde bal.

Technisch bevat het systeem een met de hand op- en neerwaarts bewegende spiraal, waarin een tot twee ballen via zijwaartse gootjes op de kop van het balwasserhuis, worden ingebracht. De bal draait langs borstels op en neer en neemt water op vanuit een reservoir onderin.

Ronddraaiende borstel

Vaststaande aluminium balwasser, model zwengelbediening met handdoek en geïntegreerde afvalbak met deksel, in onverhard terrein.
Kunststof balwasser met zwengelbediening.
Balwasser met gesloten deksel, waaronder een schoepenborstel voor meerdere ballen zit.

Deze techniek betreft een ronddraaiende schoepenborstel, welke onderin door het waterreservoir draait, met in de borstel uitsparingen voor meerdere te wassen ballen (tot vier tegelijk). De bal wordt via de afsluitklep of het deksel bovenop, ingebracht. Aan de zijkant zit een zwengel waarmee de borstel met ballen wordt gedraaid.

Op en neergaande schuifplaat

Gecombineerde balwasser met clubwasser op buggy. Geheel van kunststof, met schuifplaat.

Deze techniek betreft een schuifplaat waarin de bal is gelegd en die met de hand op en neer wordt bewogen, waarbij de bal langs de borstels in het waterreservoir gaat.

Gecombineerde uitvoering van balwasser en clubwasser

Combinatie van balwasser (vertikale schuif) met clubwasser, op staander met voet. Tevens voorzien van afvalbak.
Combinatie van balwasser (vertikale schuif) met clubwasser.

Toepassing

Spiraal balwasser, vaststaand, met handdoek en geïntegreerde schoenborstel.
Spiraal balwasser geïntegreerd in reclamezuil, vaststaand op rond verhard plateau.
Rond reservoirlichaam met op en neer gaande spiraalschuif.

Spiraal balwasser met handdoek en geïntegreerde, dubbele afvalbak, op ronde voet, mobiel.
Spiraal balwasser op zuil met enkele afvalbak.
Balwasser op driepoot als mobiele accessoire. Spiraalwasser.

Vaststaande balwasser, model zwengelbediening met kleine handdoek in semi verharding.
Vaststaande balwasser, model zwengelbediening zonder handdoek, in onverhard terrein.

Vaak zien we de balwassers toegepast bij aanvang van de cours, hole 1. Maar ook door de baan zij het niet bij elke hole. In de praktijk veelal nabij de tee van de heren, slechts zelden herhaald op of nabij de tee voor de dames. In veel situaties gecombineerd met voorzieningen als een bank, afvalbak, informatiepaneel of schoenborstels. Gecombineerd met de balwasser is er ook de mogelijkheid een handdoekje te bevestigen, iets wat niet overal/altijd wordt gedaan.

De Golf Clean unit is geschikt voor gebruik op de buggy, maar ook in gebruik door de baan, bij oefenhoek, drivingrange of privé. Hier betreft het de gecombineerde uitvoering van een balwasser met clubwasser.

Balwasser spiraalmodel geïntegreerd gemonteerd met afvalbak en bank, naast een met de bank geïntegreerd tee-informatiebord. Met handdoek.
Vaststaande balwasser, spiraalmodel, op de tee naast teeinformatiebord, met handdoek.

Vaststaande balwasser, model zwengelbediening met handdoek, naast rustpunt in onverharde grond.
Gecombineerde, metalen balwasser met schuifplaat aan bakje van clubwasser.

Onderhoud

Aangezien nagenoeg alle onderdelen van de balwasser los verkrijgbaar zijn, is het onderhoud vanzelfsprekend gericht op het deugdelijk werken van het apparaat. Verder is frequent aandacht nodig voor de aanwezigheid van voldoende water (eventueel met zeepoplossing), van schoon water en een schone handdoek.

Tijdelijk water na regenbui door betredingserosie bij balwasser.

Ook de directe omgeving van de balwasser vraagt om aandacht, dit gelet op de mogelijkheid van betredingserosie en hierdoor ontstane modderplekken of langzaam wegzakkend water. Tijdig opvullen van uitgesleten of verzakte grond rondom de balwasser, eventuele verticale drains aanleggen of de voorkant voorzien van verharding, halfverharding of het inleggen van stabilisatiematten, behoort tot de mogelijkheden.

Hygiëne

Uit hygiënische overweging dient de balwasser met regelmaat te worden ontdaan van vuil waswater en bezinksel. Verder dienen de handdoeken met regelmaat te worden verschoond en gewassen.

De hygiënische maatregelen dienen ook gericht te zijn op het voorkomen van vervuiling van kleding en lichaamsdelen, het vermijden van nat of vuil schoeisel. Bij het gebruik van oplosbare zeep letten op milieu en afbreekbaarheid en hygiëne ten opzichte van de handen van de golfers.

Vaststaande balwasser, model zwengelbediening met handdoek en geïntegreerde afvalbak met deksel, in onverhard terrein.
Spiraalwasser met twee handdoekjes.

Veiligheid

De veiligheid rond balwassers is meer gelegen in preventie tegen onhygiënische omstandigheden als vervuild water in de balwasser en vervuilde handdoeken. Dit naast de mogelijkheid van uitglijden bij gaten, vochtige of natte plekken voor of rondom de balwasser door betredingserosie.

onderdeel/balwasser.txt · Laatst gewijzigd: 2018/03/18 15:38 door Herman H. Berteler