Afvalbak

Definitie

Een afvalbak of vuilnisbak is een bak waarin men weggooit wat men niet meer nodig heeft. Deze kan voorzien zijn van een binnencontainer of een plastikzak. Ook kan de afvalbak een plastikzak zijn (vuilniszak), die bijv. is opgehangen aan een beugel.

Specifiek voor peuken van sigaret of sigaar, is er de 'asbak'. Asbakken zijn standaard verkrijgbaar in veel soorten van (los)staande modellen of voor bevestiging aan wand, muur of afvalbak (geïntegreerd). Er bestaat ook een zakasbakje op de man. Ook op de tee worden verschillende vormen van afvalbakken gebruikt.

Vuilnisemmer van zink.
Stenen bak met deksel met aanduiding en inwerpopening.
I.p.v. afvalbakken door de baan, een afvalzak aan de balie.

Afvalbak in combinatie met een asbak.
Afvalbak op tee.
Kleine afvalemmer aan teeinformatiepaal op de tee.

Golfregels

Welke relatie heeft de afvalbak met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities:

Obstakels – Obstructions

Zie ook Hoofdstuk Baan

Functie

Scheiden van afval

De afvalbak is primair bedoeld voor het verzamelen van afval, al dan niet gescheiden, zodanig dat het bijeen blijft en gemakkelijk kan worden ingenomen. In de asbak worden peuken van sigaret of sigaar verzameld.

Verzamelpunt van gescheiden afval, aangeduid met o.a. verschillend gekleurde inwerpopeningen.
Tijdens het golfen rokende spelers komen nog steeds voor.

Eenvoudige oplossing voor de asbak, met aanduiding van doel.
Scheiding van afval door gerichte toepassing van afvalbakken.

Tegenwoordig wordt afval ook wel gescheiden ingezameld, waardoor men meerdere afvalbakken heeft, verkrijgbaar in verschillende kleuren met of zonder opdruk. Zo worden afvalbakken onderscheiden voor huisvuil, botanisch materiaal of gft, blik, plastic, glas, papier en chemisch afval.

Geïmproviseerde asbak voor rokende spelers in de vorm van oude fotorolhoudertjes.
De alom bekende groencontainer door de baan, vastgezet aan een paal.

Een roestvast stalen afvalbakje op de tee, naast een teemarker.
Teemerk gelijktijdig te gebruiken als afvalbakje voor tees en klein vuil.
Teemerk met mogelijkheid voor opvang van kapotte tees en klein afval.

Geïntegreerd, uitneembaar afvalbakje in teemarker.
Afval gescheiden verzamelen door de baan.
Grofvuil ingezameld op een container.

Aanbod van scheiding van afval in gefixeerde afvalbakken.

Ook door de baan treffen we steeds veelvuldiger vormen van afvalscheiding aan. Dit met afvalbakken die zijn voorzien van speciale inwerpopening, teksten al dan niet gecombineerd met kleuren. Soms ook staan meerdere afvalbakken naast elkaar om de mogelijkheid van scheiding aan te bieden.

Synoniemen voor de gewone afvalbak zijn:

 • asemmer
 • afvalemmer
 • vuilnisbak
 • vuilcontainer of vuilniscontainer
 • vuilnisemmer

Andere vormen van afvalbakken komen voor bij het verzamelen van allerlei soorten vast of vloeibaar afval. Dit vindt plaats rond de technische werkplaats van de greenkeeper of ander baanpersoneel.

Enkele voorbeelden van afvalbakken die ook elders op de baan gebruikt kunnen worden, denk aan de werkplaats van de greenkeeper, in de buggystalling, locker, clubhuis, terras, kantoor, shop, e.d., zijn; korf, mand, pedaalemmer, prullenbak, kuip, emmer, aker en bv. de puts (emmer aan een touw). Vanuit de afvalbak kan het afval worden verzameld in containers van groter formaat, geschikt voor transport naar vuilstort of vuilverbranding.

Moderne asbak.
Een kantelbare ton als afvalbak, gemonteerd tussen twee houten palen.

Een taps toelopend korfmodel van metaalgaas, als afvalbak.
Metalen korfmodel in visvorm ter bescherming tegen apen, vogels, wind e.d.
Metalen korfmodel in rechthoekige vorm ter bescherming tegen apen, vogels, wind e.d.

Functioneel treffen we afvalbakken aan door de gehele baan, zowel op en nabij de tee als ook langs wegen en paden, bij clubhuis en parkeerplaats, toiletvoorzieningen, schuilhutten of rustpunten (banken).

Vorm

De vormen waarin afvalbakken voorkomen zijn uiteenlopend, zo ook de materiaalsoort, inhoudsmaat, bediening, inworp voorziening, binnen(zak)wand en buitenwand, bevestiging, gewicht, kleur etc. Ze kunnen zijn uitgevoerd als kantel- of kiepmodel, als pedaalemmer, zelfstandig staand of bevestigd aan steun of wand. Voor klein afval op de tee zijn kleine afvalbakken beschikbaar en voor door de baan zijn er grotere. Er zijn containers met meerdere afvalbakken voor gescheiden verzamelen en speciale vormen voor in de bedrijfsruimten van de greenkeeper.

Zijn veel bakken dicht en ondoorzichtig, er zijn ook doorzichtige vormen als korven (metaal, roestvast staal, geplastificeerd, polyester) of spijlenbakken (hout, teak). De inwerpopening kan geheel afgedekt zijn met een deksel, geheel open zijn of zijn voorzien van een selectief deksel, bijv. voor blik of glas een rond gat of voor klein afval een beperkte inwerpopening in het deksel.

Worden afvalbakken vaak in grotere aantallen en standaard gefabriceerd, het is ook mogelijk in overleg sommige ontwerpen tot in detail uit te werken en vervolgens op maat te laten fabriceren. Ook het voorzien van een clublogo en/of tekst en/of sponsor is mogelijk.

Ook hier geldt door de veelheid aan te hanteren producten, dat gericht op duurzaamheid aandacht gevraagd mag worden voor het productpaspoort.

Houten afvalbak met plastikzak en aan de voor en achterkant open, metalen opzetdeksel.
Geheel houten uitvoering met plastikzak en vast, open houten deksel.
Grote aardewerk sier bloempot als afvalbak.

Geïntegreerde asbak in kunststof afvalbak.
Afwijkend model afvalbak.
Kleine afvalemmer aan teeinformatiepaal op de tee.

Simpele uitvoering van een kantelemmer.
Goedkope en simpele uitvoering maar weinig eenvoudig om schoon te houden.
Eenvoudige oplossing.

Binnen het rijke sortiment aan afvalbakken, zijn ook afwijkende modellen in gebruik. Zo zijn standaard verkrijgbaar de geïntegreerde combisets van enkele en dubbele afvalbakken met schoenborstel en/of balwasser en/of clubwasser. Ook is er integratie mogelijk met water-cooler en zitbank.

De inhoudsmaten van afvalbakken variëren sterk en lopen uiteen van enkele kubieke centimeters (op de tee), tientallen liters door de baan en kubieke meters bij verzamelcontainers.

Asbakken

Asbakken zijn standaard verkrijgbaar in uiteenlopende modellen, maten en materiaalsoorten, waarbij RVS veel wordt toegepast. Ook zijn in afvalbakken geïntegreerde asbakken beschikbaar. Daarnaast komen eenvoudige en eerlijke oplossingen voor als een (bloem)pot gevuld met zand, of het meegeven van een leeg filmrolhoudertje als mobiele asbak op de persoon, de variant op het zakasbakje van hittebestendig materiaal en 99,9% luchtdicht.

Design wandmodel asbak, ideaal binnen clubhuis, drivingrange, sanitaire voorziening of schuilruimte met beperkte inwerpopening.
Met zand gevulde asbak, wandmodel met deksel.

Roestvast stalen staande asbak met kleine inwerpopeningen.
Miniatuur asbak als sleutelhanger van de buggy.

Door de baan worden hier en daar afvalbakken opgenomen in het decor van de baan, van het landschap, in de natuur. Dit enerzijds door de kleur groen te hanteren, anderzijds door verdekte opstelling van de afvalbak of door camouflage ervan met beplanting.

Moderne vormen

Steeds veelvuldiger zien we eigentijdse modellen verschijnen, gemaakt van moderne materialen en in heldere kleuren.

Afvalbak in de vorm van een tee op driving range Belleville Kaapstad ZA.
Afvalbak in de vorm van een halve golfbal op driving range Belleville Kaapstad ZA.

Techniek

De vroegere vuilnisemmer was gemaakt van zink. Tegenwoordig zijn meerdere materialen in gebruik, waarbij de kunststof afvalbakken de overhand hebben naast die van hout. Ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van vuilniszakken van plastic. De bakken zijn met of zonder losse binnenbak of binnenzak.

Afhankelijk van het bedieningsmechanisme zijn de afvalbakken vrijstaand- of als wandmodel toegepast, losstaand op de grond of bevestigd aan staanders, met handvatten, hengsels, kiep- en kantelsystemen, pedaalbediening, boven- en onderladers, open of gesloten. Slechts een enkele keer treffen we in de grond ingegraven afvalbakken aan met een vast grip aangebracht op het deksel. Bij gebruik van losse deksels is windgevoeligheid belangrijk. Ook zijn er afvalbakken met schoepenrad deksel.

Enkelvoudige kunststof afvalbak op staander van een spiraal balwasser. Met beperkte inwerpruimte.
Dubbele kunststof afvalbak op staander van een spiraal balwasser, losstaand op ronde voet. Met beperkte inwerpruimte.
Roestvast stalen, zelfstandig staande en kantelbare afvalbak, gedeeltelijk voorzien van gaaswand. Geheel open inwerpruimte.

Dubbele afvalbak geïntegreerd met balwasser en schoenborstels.
In de grond ingegraven afvalbak met vaste grip op de deksel.
Geopende, ingegraven afvalbak met uitneembare binnenbak.

Door beukenhaag gecamoufleerde afvalcontainer door de baan.
Gecamoufleerde, weggewerkte afvalbak.
Recycling materiaal in de vorm van rondhout als mantel van de afvalbak.

Materiaal

Zoals eerder aangegeven, kan de afvalbak een plastikzak betreffen, een vaste bak of een combinatie hiervan. De toegepaste materialen zijn divers, waarbij de kunststofbakken de overhand voeren. In gebruik zijn afvalbakken van hout, beton, zink, staal, roestvast staal, kunststof of recycling materiaal. Het materiaal kan bewerkt zijn als geverfd, PVC epoxy gecoate, gegalvaniseerd of geplastificeerd. Op de tee zien we ook afvalbakjes als teemerk in gebruik, ook van diverse materialen als polyester, RVS, metaal, beton of keramiek.

Toepassing

Vrijstaand of als wandmodel treffen we afvalbakken aan:

 1. Aan de toegangsweg naar de golfbaan,
 2. Nabij de toegang tot het clubhuis,
 3. Op binnenplaatsen,
 4. Nabij parkeerplaatsen voor trolleys en/of buggy's,
 5. Nabij de Schoenborstel en trolley schoonmaakruimte,
 6. Op of aan het terras,
 7. Bij de drivingrange,
 8. Bij oefenhoeken als putt- pitch- en chipbaan,
 9. Bij het marshalhuisje,
 10. Aan de start van de hole, vaak bij de herentee,
 11. Op elke tee op de afslagplaats,
 12. Aan looproutes, langs wegen en paden,
 13. Bij de bank op rustpunten door de baan,
 14. Bij bruggen, viaducten of tunnels,
 15. Bij oversteekplaatsen van wegen en/of paden,
 16. Bij half-way houses.

Dit naast vanzelfsprekend de plaatsen waar de greenkeeper is gehuisvest, of in het clubhuis op plaatsen als het restaurant, bar, toiletten, kleedruimtes, vergaderruimtes, golfshop, kantoor e.d.

Onderhoud

Onderhoud van de afvalbakken is gericht op het tijdig en regelmatig verwijderen van de inhoud, hygiëne als schoonmaken of wassen (binnen- en buitenkant), controle op slijtage van beweegbare delen maar ook van bodem, wanden en eventueel deksel (doorrotten, doorroesten), beschadigingen, bevestigingsmechanisme, het behandelen met conserveermiddel e.d. Binnen het onderhoudsschema zijn de afvalbakken frequent aanwezig en door de veelheid neemt dit veel arbeidsuren in beslag. Ook de op afvalbakken gehanteerde aanduidingen, teksten of plaatjes, vragen om onderhoud.

Metalen afvalbak met plastikzak en open, bovenstandig deksel. Wandopstelling.
Losstaand geperforeerd model, ovaal, met binnenzak en gebogen bovenstandig deksel.

Kunststof bak, paalmontage met half open deksel.
Niet verzorgde beschadigingen en slijtage kunnen het doel van de boodschap missen en een verwaarloosde uitstraling bieden.

Hygiëne

Naast de hygiënische maatregelen vanuit het onderhoud, is het van belang dagelijkse controle uit te voeren op aanwezigheid van afval rondom de afvalbakken (zwerfvuil). Zwerfvuil wordt niet slechts veroorzaakt door golfers, maar, afhankelijk van het toegepaste type afvalbak en de standplaats, ook door vogels (kraaien, ekster, Vlaamse gaai, merel) en dieren (eekhoorn, egel, vos, schaap, geit en antiloop), die het vuil uit de afvalbak trekken. Daarnaast door wind. Afsluitbare bakken kunnen de vervuiling sterk beperken, zo ook bakken met een kanteldeksel of schoepenrad.

Klein aluminium bakje op grondpen, op de tee voor klein afval.
Eekhoorn op afvalbak opzoek naar eten.
Voorzien van een schoepenrad deksel.

Recycling afvalbak met schoepenrad deksel.
Teemerk met beperkte ruimte voor gebroken tees.
Omver getrokken cup met vervuiling van de tee als gevolg.

Preventief kan veel ongemak worden voorkomen door het plaatsen van afvalbakken, maar meer nog door het op de juiste plaats neerzetten en goed af te sluiten. Te vaak staan afvalbakken op plaatsen die volstrekt afwijken van het reguliere gedrag van golfers door de baan, met andere woorden niet in de routing van de zich verplaatsende speler. Kennis van gedrag en gewoonte van golfers door de baan, rond de tee en rond de green is van wezenlijk belang.

Momenten van intensief gebruik tijdens wedstrijden.
Tijdens slecht weer is de aanvoer van paraplu's het grootst. Waar laat je de kapotte paraplu?
In korte tijd veel aanvoer van afval, zoals tijdens shotgun wedstrijden.

Bij onderhoud van de bakken is het van belang botanisch afbreekbaar, milieuvriendelijke producten te gebruiken en voorzichtig te zijn met morsen. Hygiëne gericht op peuken is belangrijk, aangezien deze door de gehele baan voor komen en zeer verontreinigend zijn. Peuken breken nauwelijks af in de natuur, vervuilen water sterk, worden abusievelijk door vogels en dieren gegeten, leveren een onfris beeld op en kunnen brand veroorzaken.

Veiligheid

De veiligheid rond afvalbakken is gericht op het gebruik, de bediening, bevestiging en de hygiëne. Ook kan brandgevaar een aspect van aandacht zijn, denkend aan de kleine asbak-afvalbak op de tee en de sigaretten of sigaren rokende speler in relatie met de natuur in de nabije omgeving. Er zijn ook zandasbak afvalbakken. Een uit de asbak gewaaide (nog) brandende peuk kan desastreuze gevolgen hebben. Zo ook een smeulende afvalbak van groter formaat. Ander punt van zorg is de deugdelijkheid bv. bij oneigenlijk gebruik zoals er op gaan zitten, er tegen leunen of steun zoeken.

Indirecte veiligheid is de zorg voor hygiëne en goed onderhoud.

Geïntegreerde stalen tee marker met op de punt een asbakje.
Polyester conische kubus op vier rustpunten, ook als tee marker en gelijktijdig voor klein afval.

Stalen huls voor klein afval op de tee, met bout en moer op houten tee merk gemonteerd.
Schade door inpakt van golfbal.

onderdeel/afvalbak.txt · Laatst gewijzigd: 2016/11/03 14:11 door Herman H. Berteler