Schoenborstel

Definitie

Dubbele borstel voor onder en zijkanten.

De schoenborstel is een borstel voor het schoon vegen van schoeisel. Hiertoe ook gerekend het veegrooster en de hogedruk Shoe Cleaner (perslucht).

Golfregels

Welke relatie heeft de schoenborstel met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities:

Obstakels – Obstructions

Zie ook Baan

Functie

Functioneel is de schoenborstel primair bedoeld voor het schoonmaken van de golfschoenen, hierbij vooral gericht op de onderkant, de zolen met spikes. Het ontdoen van zand, gras, grind en ander vuil.

Secundair geldt het indirect schoonhouden van clubhuis, kleedruimte, toiletten, golfshop en andere afdelingen in het gebouw.

Eenvoudige inrichting met hogedruklucht en rooster.

Vorm

De vorm waarin de schoenborstel standaard wordt aangeboden, is uiteenlopend van eenvoudige borstels tot perslucht, van mechanisch tot elektrisch.

Zo kennen we:

 • Metalen veegroosters,
 • Borstelmatten,
 • Borstels in diervorm; egel, kikker e.d.,
 • Eenvoudige enkele (mono cleaner) of dubbele schoenborstels (twin cleaner),
 • Borstels met handgreep steun, enkel of dubbel,
 • Hand-schoenborstel met of zonder krabber
 • Elektrische borstels,
 • Eigen fabricaat.

Veelvuldig wordt in combinatie met de schoenborstel, perslucht aangeboden op speciaal daarvoor ingerichte plaatsen. Vaak zijn dit een of meerdere persluchtpistolen in combinatie met een rooster boven een vuilopvangbak en soms begeleid door wasbakken.

Rond, kuipmodel schoenborstels.
Elektrische schoenborstel met ronddraaiende borstel.

Geïntegreerde borstel op balwasser door de baan.
Gebruikmaking van de schoonmaakhoek na een wedstrijd.

Techniek

Veegrooster

Veegroosters (ca. 62 x 32cm), kunnen geheel van gegalvaniseerd staal zijn of voorzien van spikeborstels en als het ware een veegmat vormen. De spikeborstels kunnen beperkt van formaat zijn, enkel of dubbel, vlak, met of zonder zijkantborstels. Ook kunnen ze vlak op de grond gemonteerd worden, boven de grond, op steunen van balwassers, balspiraal, afvalbakken of combi’s hiervan.

Setje van schoenborstel en schraaprooster.

Gecombineerd met het veegrooster komen zowel aan onderzijde als zijdelings vastgeschroefde borstels voor, met enkele borstels of meerdere tegelijk. De borstelharen kunnen op een rechthoekige of ronde, houten basis zijn gemonteerd en zijn van paardenhaar of nylon.

Kunststof borstelset met dubbele borstels voor onder en opzij. Borstels verwisselbaar.
Schoenborstelset met enkelzijdige borstel, linker en rechterkant. Met steun.

Schoenborstel met extra schraapijzers links en rechts.
Lange borstelbrug met zijkantborstel en steun.

Bij de combi’s komen ook harde borstels voor aan de onderzijde gemonteerd, voor het schoonmaken van de zool, samen met twee zachte zijborstels aan de zijkant, voor het schoonmaken van het leer van de schoen. Zo zijn er enkele en dubbel zijkantborstels mogelijk. Soms ook voorzien van een schraapstrook, een metalen strip om de okselruimte voor de hak schoon te krabben.

Handvat of steungrip

Specifiek voor steun en betere grip zijn er vormen waarop een ergonomisch ontworpen handvat is gemonteerd. Een houvast voor gebruikers om niet uit balans te raken bij het schoonmaken van de schoenen. Deze kunnen tot wel 95cm lang zijn en zijn voorzien van diverse vormen van handgrip.

Dubbele borstelset met handgrip, kunststof set.
Eenvoudige borstelsets zonder zijkantborstels, met handgrip.
Handsteun op schoenborstelset, mobiel.

Dubbele borstelset met handgrip in knopvorm.
Dubbele borstelset met enkele zijkantborstel, links en rechts. Handgrip met handvatten.
Centraal steunpunt met borstels in driehoeksverband, geen zijkantborstel.

Twee borstelsets voor de zool in steunraam. Geen zijkantborstels.
Viervoudige schoenborstelset met ronde handsteun en informatiebord.

Hand-schoenborstel

De handborstel wordt veelal op schoonmaakplaatsen toegepast. Tegen verlies worden ze wel vastgelegd aan een ketting. Een extra hulp kan de schraper zijn welke op de borstel is gemonteerd.

Borstel met opgezette krabber.

Schoonmaakplaats

Op centrale schoonmaakplaatsen, waar binnen veel clubs ook de trolley kan worden schoon gemaakt, komt steeds veelvuldiger het gebruik voor van perslucht. Met behulp van lucht onder hogerdruk, kan via pistolen aan daarvoor geschikte hogerdrukslangen, de schoen worden schoon geblazen of, zoals we meer en meer zien, de trolleywielen. Een zeer effectieve vorm van schoonmaken dankzij de compressor. Op plaatsen waar deze worden ingezet zijn roosters met voldoende opvangruimte voor vuil wenselijk. Soms ook gecombineerd uitgevoerd met wasborstels en waterbassin.

Persluchttorens met eigen rooster en verzamelrooster.
Schoonmaakhoek met wasbak en schoenborstels, afvalbak e.d.

Wasplaats met veel faciliteiten en schoenborstel met steun en spoelwater.
Hogedruk luchtpistolen op slangenrollen, uittrekbaar.
Dubbele slanghaspel met hogedruk luchtslangen met pistoolgrip.

Gecombineerde washoek, perslucht, schoenborstel met zoolschraper en waterslangen.
Handdouche bij de spoelbak.

Toepassing

Schoenborstels kunnen overal op de golfbaan worden aangetroffen, van de parkeerplaats tot bij de entree van het clubhuis of golfshop, bij schoonmaakplaatsen voor buggy of trolley, op de drivingrange of bij oefenhoekenen. Maar ook door de baan, bij tees en bij toiletvoorzieningen. Ze kunnen daar zelfstandig staan of zijn gemonteerd op andere accessoires zoals afvalbak of balwasser.

Borstelbrug met gelijke leggers en twee borstelsets, eigen roosterbak. Bovengronds.
Borstelbrug met gelijke leggers en twee borstelsets, eigen roosterbak. Ingegraven.

Onderhoud

Het onderhoud behoort gericht te zijn op vier zaken;

 • de kwaliteit en slijtage van de borstel (haren),
 • de vervuiling van de borstel (haren),
 • de kwaliteit van de constructie en
 • de directe omgeving.
Vervuiling van borstelharen.
Borstel ontbreekt op deze geïntegreerde voorziening.

Ophoping van schoenvuil kan gemakkelijk leiden tot verdere vervuiling, tot aanvulling met snoepjespapier, peuken e.a. klein wegwerpvuil. Visueel is het ook geen aantrekkelijke zaak wanneer borstels rondom zijn bezaaid met schoenvuil en het effect van vervuilde en versleten borstelharen wordt er ook niet beter op.

Hygiëne

Hier geldt hetzelfde als bij Onderhoud, tijdig schoonmaken van borstelharen en roosters en directe omgeving is belangrijk. Opgehoopt zand, gras, steentjes en ander vuil bij de schoenborstel of veegrooster is weinig hygiënisch. Ook de opvangbakken onder de roosters bij perslucht reinigers, en van elektrische borstel tijdig schoonmaken (zie foto).

Hogedrukpistolen en roosterbak.
Elektrische schoenborstel met handsteun en vuillade.
Schoenborstels met extra handvegers.

Veiligheid

Met betrekking tot de veiligheid is het van belang dat vaste borstels ook vast zitten of staan, dat handsteunborstels ook daadwerkelijk steun bieden.

Bij versleten borstels kunnen schroeven, spijkers of beugels bijdragen tot beschadiging van schoeisel of lichaamsdelen.

Lege beugels kunnen gevaar opleveren. Tijdig herstellen is belangrijk.

Op plaatsen met gebruik van hogerdruklucht, is het van groot belang dat zowel de gebruikte pistolen als ook de slangen en koppelingen van de hogerdrukleiding, kwalitatief goed en veilig zijn. Van de (versleten) koppeling afknallende slangen kunnen groot lichamelijk letsel aanbrengen.

Waarschuwing tegen verkeerd gebruik, bv. richten op andermans gezicht, is op zijn plaats. De luchtdruk is van een zo grote kracht dat oogbeschadiging al snel kan optreden.

onderdeel/schoenborstel.txt · Laatst gewijzigd: 2013/11/20 19:48 door Herman H. Berteler