Trolley

Definitie

Duwtrolley, driewieler met neuswiel.

Trolley, het Engelse woord voor koffer, is de welbekende reiskoffer met wieltjes en telescopisch hengsel. Binnen de golfwereld is de trolley een karretje waarop de golftas wordt vastgebonden zodat de speler zijn tas niet hoeft te dragen.

Golfregels

Welke relatie heeft de trolley met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities:

Outside agency

Functie

De trolley heeft eenvoudigweg de functie van het dragen van de golftas en eventuele andere spullen. Hieruit voortvloeiend kan het afgeleide functies hebben richting de golfer.

Afgeleide functie zijn:

  • Het ontzien van fysieke belasting,
  • Bescherming van rug en armen,
  • Behoud van conditie.

Voor de aanschaf van trolleys, is van belang dat deze past bij de speelfrequentie (1, 2, 3, of wel 4 x per week) en het type golf dat gespeeld wordt (bv. als recreatie, als competitiespeler, 9 of 18 of 27 holes, of wedstrijden). Op basis hiervan kan een passende keuze worden gemaakt.

Verhuur of uitleen club- of baantrolley

Clubs en baanexploitanten verhuren vaak heel simpele basismodellen met uitneembare trekarm of handgrip, die bij de huur van een trolley wordt uitgereikt. Uitgifte loopt vaak via de proshop of golfshop, waar een ontvangstbon wordt uitgeschreven welke door de marshal of caddie wordt ingenomen.

Trolley's met en zonder mandje, met en zonder trekarm.
Clubtrolley uit een stuk, trektrolley.

Buitenstalling van huurtrolleys. Voorzien van trekgrip.
Nachtstalling van huurtrolleys, zonder trekgrip.
Servicecentrum met bediening.

Geautomatiseerde uitgifte - TrolleyFit pull cart system

Slechts zelden komt het voor dat trolleys worden uitgegeven m.b.v. een muntensysteem. Een voorbeeld is de Easy-Go Trolley, met stainless steel trolleys op de foto's in gebruik op GC Kuilsrivier in Zuid-Afrika, Cape Town.

Uitneemplaats, met munt, van de trolley bij de Easy Go Trolley.
De invoer van de retour trolley.

Vorm

Particuliere markt

Voor de particuliere markt is er een zeer gevarieerd assortiment beschikbaar. Zo komt de trolley in uiteenlopende uitvoeringen en materiaalsoorten voor en is daarbinnen ook standaard leverbaar. Naar soort kunnen we onderscheid maken in:

  • Duwtrolleys – voorzien van 3 of 4 wielen, met groot of klein neuswiel, enkel of dubbel,
  • Trektrolleys – voorzien van 2 wielen, geen neuswiel maar een stasteun,
  • Met geïntegreerde stokhouders - trolley met vast opgezette stokhouders en mogelijkheid voor extra voorzieningen als zitje.
  • Elektrische trolleys – voorzien van 3 wielen, het neuswiel veelal kleiner. Soms met een dubbel frontwiel;
  • a. Zonder afstandbediening,
  • b. Met afstandbediening.
Spelers door de baan met o.a. duw- en trektrolleys.
Tweewielige trektrolley, zonder neuswiel.

Duwtrolley, driewieler met neuswiel.
Vierwiel duw-trolley.

Trek-Trolley met geïntegreerde stokhouders en zitje.

Jeugd

Trolley's zijn er ook voor de jeugd. In velerlei soorten en maten zijn de trolley's aangepast voor de jeugd, zowel voor de grotere jeugd als ook de aller kleinsten.

Kleine trolley's voor jeugdspelers.
Kleine trolley voor jeugdspelers.

Techniek

De duwtrolley wordt met de hand voortgeduwd, de trektrolley wordt met de hand voortgetrokken. De elektrische trolley wordt elektrisch aangedreven en rijdt zelf. Deze kan eventueel met afstandsbediening worden gestuurd. De meeste modellen zijn inklapbaar, opvouwbaar of demontabel om het transport te vereenvoudigen, minder bagageruimte in beslag te nemen of minder stallingsruimte in bv. lockers. Er zijn trolleys die ingeklapt in vrijwel iedere auto passen. Ook zijn er trolleys die met een druk op de knop ingeklapt zijn.

Lockerruimte voor tassen en trolleys.
Opgevouwen trolleys in de locker.

Oudere trolleyframes zijn uit staal vervaardigd, nieuwere modellen zijn van aluminium, roestvaststaal (RVS) en wegen tot ca. 12,5kg, excl. accu. Modernere trolleys zijn van titanium of van carbon, licht van gewicht (ca. 6kg excl. accu) of geheel van kunststof (termo plastic), in verschillende kleuren leverbaar (7,6kg excl. accu). Extreem licht zijn de titan en lithium trolleys die inclusief de niet zichtbare, in de as geïntegreerde accu, vanaf 5,9kg leverbaar zijn.

Sommige frames hebben een in verschillende hoogte instelbare duw- of trekarm. Bekende termen binnen de promotie van trolleys zijn: roestvrij, elegant design, compacte bouw, vederlicht, hoogwaardige lak, traploze vooruit functie, all terrain, cruise controle, down hill controle, low noise motor, timerfunctie e.d.

De wielen zijn zeer variabel in maat, uitvoering en materiaal, afhankelijk van model en type, met of zonder spaken. Ze kunnen met lucht gevuld zijn, geheel van kunststof of (hard)rubber en zijn bijna altijd van de trolley af te nemen of in- of uitklapbaar. De diameter varieert tot ca. 30cm en de breedte van het rijvlak tot 10cm. Dit rijvlak is vlak of bol. Nederland zou Nederland niet zijn als er niet ook een trolley is ontworpen die, met kleine fietswielen, achter de fiets kan worden gemonteerd, de Towcaddy.

Sommige elektrische trolleys hebben een buismotor, soms zelfs twee, die wordt aangedreven door een traditionele gel of dry fit accu (lood, zwaar, ca.7-8,5kg) of door de lichtere lithium accu (vanaf 900gr).

Belangrijk is te letten op de capaciteit, omgerekend naar golf, voor 18 of 20 of 27 of 36 holes. Hier betreft het veelal accusterktes van 12V/21Ah\150W tot 24V/28Ah/200W. Naast het aantal holes is ook de max. stijgingstrekkracht punt van aandacht, bijvoorbeeld een helling tot 20graden. De loopsnelheid kan variëren tot max. 10km/uur. Verder is de laadtijd van de accu belangrijk. Sommige clubs zijn in de lockerruimte voorzien van geschikte acculaders. Zie ook Buggy.

De elektrische trolleys hebben veelal een optie voor afstandbesturing, afhankelijk van het model of type. Trolleys zijn uitgeklapt ca. 65cm-110cm lang en ca. 60cm breed. De hoogte is variabel en soms instelbaar, rond 90cm. Inclusief accu varieert het gewicht van rond de 10kg tot 22kg. Er zijn trolleys die zijn voorzien van een rem, mechanisch of elektronisch.

Driewiel, elektrische trolleys in gebruik, met neuswiel.

Accessoires

Afhankelijk van soort, model en type trolley worden diverse accessoires aangeboden. Te denken valt hier aan scorekaarthouder, paraplustandaard, zandhouder, schoenborstel, zitje, anti tork systeem tegen draaien van de golfbag, functionele stabiele tasklemmen, opbergtas, organiser panel en eventueel een handrem.

Voor de elektrische trolleys zijn extra’s als een digitale accusterkte, ledindicatie voor stroomsterkte, start- en stopknop, cruise functie, afstandsmetingen, tijd, accu conditie indicator, timer functie voor traploos instelbare autovoorwaarts, digitaal voorkeuze snelheden, nood vrijloop naven zowel in de as en in het wiel en als vanzelfsprekend sensor besturing, met tiptoets of draaiknop.

Ten behoeve van huurtrolley's zijn voor wintergebruik speciale winterwielen of opzet-accessoires beschikbaar, zoals Hedgehog winterbanden met grote noppen. Ook zijn er huurtrolley's die zijn voorzien van een mandje.

Hedgehog winterbanden met grote noppen.
Uitleen- of huurtrolley met mandje.

Trolley met zitje boven het linker wiel.
Met klein, breed neuswiel en extra zit-accessoire.

Onderhoud

Het onderhoud van de door de club of baanexploitant aangeboden trolleys bestaat primair uit het onderhouden van de wielen, de uitneembare trekarm en de borgschroef om de trekarm vast te zetten. Bij elektrische trolleys gaat het verder om het onderhouden en tijdig opladen van de accu’s.

Accu oplaadruimte voor elektrische trolleys.

Berging, stalling of parkeren

De verhuur trolleys staan vaak op een verzamelpunt bij de golfshop, het marshalhuisje of het caddyhome. Dit kan zowel binnen als buiten zijn, in speciaal daarvoor gereserveerde ruimtes.

Parkeer- of standplaatsvoorziening

Niet onbelangrijk zijn de parkeer- of standplaatsvoorzieningen nabij het clubhuis, waar regelmatig (bij wedstrijden) een concentratie van trolleys plaatsvindt. Deze kunnen dan weer overdekt zijn of niet. Goede bebording, bewegwijzering en communicatie hier is niet overbodig. Ook parkeren bij half-way house is punt van aandacht.

Parasol om trolleys onder te parkeren.
Winterstalling of overvallen door de winter?

Geheel of gedeeltelijk overkapte trolleystalling

Tijdelijke stalling bij een wedstrijd.
Parkeerruimte, overdekt en open.

Parkeren voor de winkelruit van de shop.
Overkapte parkeerplaats.

Overdekte parkeerruimte tegen de gevel van het clubhuis.
Gecombineerde parkeervoorziening, overdekt en in de vrije lucht, onder de gevel van het clubhuis.

Gesloten, beschermde trolleystalling of parkeren

Op plaatsen met overnachtingsmogelijkheden wordt ook wel gesloten, beschermde trolleystalling aangeboden. In Zuid-Afrika zijn bij clubs ook mogelijkheden tot het stallen van volledig gepakte trolleys, die stand by blijven voor gereserveerde speeltijd.

Tas en trolley garage.
Kaartlezer om de deur te openen.

Berging of nachtparkeren voor trolleys onder het clubhuis.
Binnen geparkeerde uitleentrolley's.

Openlucht trolleystalling of parkeren

Aangewezen, onoverdekte parkeerplaats voor trolleys.
Open ruimte voor het clubhuis om trolleys te parkeren.

Met haag gecamoufleerde en afgezette parkeerplaats voor buggeys.
Versnipperde gebruikmaking van de buitenruimte door troleys en tassen.

Parkeren op linie tegen de gevel.
Parkeergedrag van spelers, alles langs de rand van de verhardingsovergang.

Parkeergedrag van spelers, alle buggeys geperkeerd tegen de trede van de terrastrap.

Niet of wel parkeren van de trolley

Lokaal kan het door de baan voorkomen dat trolley's geweerd worden op of nabij de green en op vastgestelde plaats dienen te worden geparkeerd. Daarentegen kunnen ze ook tegen advisering in, op verkeerde plaatsen worden geparkeerd (zie foto hierna!).

Goede, duidelijke bebording draagt bij een goede geleiding.
Helderheid leidt tot gepaste reactie.
De 2 pionnen blijken onvoldoende duidelijk om informatiebord vrij te houden van trolley's.

Hygiëne

Vooral rond of nabij de standplaatsconcentraties van buggy’s is het raadzaam afvalbakken te plaatsen. Spelers zijn aan het begin en aan het eind van de te lopen holes geneigd met broodzakjes, snoeppapier, sigaretten- en sigarendoosjes, lotions, smeermiddeltjes e.d. te werken en hiervan de verpakking kwijt te moeten.

Veiligheid

Vooral rond de stalling, al dan niet tijdelijk van trolleys is het in acht nemen van (beperkte) veiligheidsmaatregelen wenselijk. Geordend parkeren of plaatsen van trolleys is hierbij belangrijk, wat door geleiding gestuurd kan worden via geschikte communicatiemiddelen.

Speciale parkeerplaats voor trolleys, afgeschermd en voorzien van informatiebord en afvalbak.
Aanduiding waar trolleys te parkeren.

Door de baan zijn opstellingen van trolley's belangrijk in relatie met zijwind en hellingen. Gevaar van omvallen of kantelen is aanwezig.

Naast deze zijn er ook aandachtspunten m.b.t. veiligheid bij de stalling van buggy's waarbij ook Arbo-wetgeving van belang is. Hiervoor wordt verwezen naar 'Veiligheid' binnen het hoofdstuk locker.

Omgevallen elektrische trolley, windgevoeligheid, hellingen e.d. zijn veiligheidsaspecten die aandacht vergen.
onderdeel/trolley.txt · Laatst gewijzigd: 2021/01/15 17:14 door Herman H. Berteler