Hole

Definitie Hole

Hole, put of cup of pin.
Wintergreencup van extra groot formaat, 20cm doorsnede.

De hole is het gat in de grond, op de green, waarin de bal moet worden uitgeholed en wordt aangegeven met een vlag.

Hole is ook de naam van het stuk golfbaan van tee tot hole. Zo wordt gesproken van een 18 holes baan met par 3 holes, par 4 holes en par 5 holes, naar gelang het aantal slagen van tee tot hole. Daarnaast is er de 9 holes baan. Er zijn “bijzondere” holes (zie hierna Bijzondere Holes) en holes die zijn voorzien van een naam, soms weergegeven op de scorecard.

Holes voorzien van naam, weergegeven op de scorecard.

De cupmaat op de wintergreen kan afwijken van de normale cupmaat. Zie ook vlag en pinpositie.

Golfregels

Welke relatie heeft de hole met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities:

Hole

*Vlaggenstok – Flagstick Regel 33 – De Commissie**

Functie

De hole is het doel waarnaartoe gespeeld moet worden, waarin de bal uiteindelijk terecht moet komen. Elke hole bevat een cup welke van plastic is (nagenoeg altijd wit van kleur) of aluminium die tot enkele centimeters onder het maaiveld reikt.

Op de green staat de vlag in de cup of hole.

Hierna volgt een serie foto's over het verzetten van de pinpositie op hole 18, tijdens de KLM Open 2011, in Nederland - Hilversum, tijdens de 3e ronde op zaterdag 10 september.

Foto 1: De nieuwe pinpositie is bepaald, de cupsteker wordt geplaatst.
Foto 2: De cupsteker wordt in de grond gedreven.
Foto 3: De cupsteker gevuld met grond wordt gelift.
Foto 4: De cupsteker gevuld met grond wordt boven de oude hole gebracht.
Foto 5: Met een handel wordt de nieuwe hol-grond uit de cupsteker geduwd, in de oude hole.
Foto 6: De geledigde cupsteker wordt terug omhooggehaald.
Foto 7: De lege cupsteker wordt neergelegd voor afwerking van de oude hole.
Foto 8: Met de hand wordt de oude hole nog bijgewerkt.
Foto 9: De vlag wordt geplaatst op de nieuwe pinpositie.

Bijzondere Holes

De hole als speelveld, kan ook een bijzondere betekenis krijgen door er een bepaalde waarde aan te koppelen. Twee voorbeelden hier zijn de Hole ter nagedachtenis aan gestorven clubleden en de Ere hole voor die personen die er een Hole in One hebben geslagen.

Memory Hole of Ter nagedachtenis aan

Een hole die is uitgeroepen tot Memory Hole of de Hole ter nagedachtenis aan overleden clubleden. Bij de afslagplaats, de teebox, is een monument geplaatst met gedenksteen.

Memory hole met Memory steen voor gestorven clubleden. Ter nagedachtenis aan.
Gedachtenis monument of Memory monument voor overleden clubleden.

Hole in One Holes

Die holes waar een Hole in One is gemaakt, veelal Par 3 holes, welke zijn uitgeroepen tot herinnerings-hole. Voor de gelukkigen is een Hole in One zuil geplaatst met daarop plaatjes gemonteerd waarin de naam en datum van de gelukkige is gegraveerd.

Hole in One zuil bij de betreffende hole.
Hole in One zuil met daarop naamplaatsjes van spelers die gescoord hebben op deze hole.

Vorm

Een in de grond uitgestoken cilindervormig gat met een doorsnede van 10,2cm en een minimale diepte van ca. 15cm. De lengte van de cup (diepte) kan variëren tot wel 21cm.

Ook de puttinggreen van de oefenhoek bevat holes en ook deze worden gestoken. Op puttinggreens met een kunstgrasbedekking, zijn de putts vast.

Binnen de terminologie Hole, kennen we ook uitdrukkingen als:

Hole aanduiding op toegangspad.

Techniek

In de cup staat een vlaggenstok (ook wel pin genoemd), met aan de top een vlag, zodat men van grote afstand kan zien waar de vlag staat. De meeste standaard cups zijn gemaakt uit slagvast kunststof, de aluminium cups zijn veelal gegoten. Van belang is de levensduur en het niet kromtrekken van de cups.

De cups zijn voorzien van een uitsparing in de bodem voor de vlaggenstok met speciale voet, de ferrules (eindstuk met kraag). Ter voorkoming van schade op de rand van de cup, is het van belang dat de vlag stevig in de cup staat en niet bij straffe wind tegen de cuprand stoot.

Foto 1, 2, 3 en 4 hierna: Cups kunnen een variabele ferruleshouder hebben en variabele vuil afvoergaten. Foto 5 hierna: Cupbodem afgedekt met van reclame voorziene bodemring. Foto 6 hierna: Gesloten cupbodem met afvoerrand en ronde ferrelehouder, zonder uitsteeksels.

Foto 1. Tour Ferruleshouder met 7 vinnen en veel kleine afvoerkamers voor vuil.
Foto 2. Ferruleshouder met 5 vinnen en vijf grotere afvoerkamers voor vuil.

Foto 3. Hole of cup met vlaghouder.
Foto 4. Hole of cup met vlaghouder en vlaggenstok.

Foto 5: Afgedekte cupbodem voorzien van reclame afbeeldingen.
Foto 6: Gesloten cupbodem met afvoerrand en ronde, Standaard Ferrule-houder.

Verder bevat de cup naast de ferruleshouder, doorlaatopeningen voor water, grond en vuil, zodat de vlag stevig blijft staan en geen hinder ondervindt van mogelijke vervuiling van de cup. De cupbodem zit dan ook niet geheel onderaan de cupwand, maar net onder de helft van de totale cuplengte. Zie foto’s boven.

Tour Ferrule aan ondereind vlaggenstok, past in de cup. Met gekartelde kraag.
Vlaggenstok met ferrule vastgezet in de cup.
Voet van de vlaggenstok of ferrule, rond, Standaard zonder kartels.

Positie

De positie van de cup op de green, wordt frequent veranderd. Er zijn geen vastgelegde rules ten aanzien van de plaats van de pin, ook wel aangeduid met pinpositie. De 'pinsetter', of dit nu de greenkeeper is of de baancommissaris, behoort er zeker van te zijn dat de Golfregels in acht worden genomen.

Afhankelijk van de stand worden wel termen gehanteerd die daarmee in verband staan, zoals bv. sucker pin; een pinpositie dichtbij (of bijna verborgen door) een bunker of waterhindernis. De betekenis is duidelijk: een verstandige speler zal niet spelen om de bal bij de hole te laten eindigen vanwege het risico. Een ‘sucker’ zal dat wel doen.

De positie van de pin wordt (tijdens wedstrijden) aangegeven als informatie over de pinposities. Ook hebben banen de pinpositie wel aangegeven bij de eerste hole, bij het starters- of marshalhuisje, in het clubhuis, in het of op de scorekaart. Dit kan door aanduiding met letters of met cijfers, in overeenstemming met de vaste opdeling van de holes in vakken.

Vooraf door de baan aangegeven pinposities met verwisselbare letters.
Vooraf door de baan aangegeven pinposities met verwisselbare cijfers.

Onderhoud

Vanwege het regelmatig verplaatsen van de pinpositie, is om schade aan de green te vermijden, het steken van een nieuwe hole en het dichten van de oude, een nauwlettende aangelegenheid. Juist ook omdat dit zo frequent wordt gedaan op de relatief gevoelige green. Gedichte holes hebben ook een groter risico van uitdrogen.

Foto 1: Hergroei van gedichte pinplaatsen is belangrijk. Uitdrogingsgevaar ligt op de loer.
Foto 2: Hergroei van gedichte pinplaatsen is belangrijk. Zichtbaar blijft het geruime tijd.

Bij lang nalaten van verplaatsen, kan verzakking optreden rond de cup door het veelvuldige spelersgewicht in de nabijheid van de cup, waardoor zgn. ‘opkronen’ ontstaat. De kans bestaat daarbij dat de bal dan van zijn lijn afwijkt, vlak voor het uitholen. Ook bij maaiwerkzaamheden op de green is het in acht nemen van de hole belangrijk.

Een hulpmiddel hierbij is het kunststof cupdeksel, verkrijgbaar in klassiek groen en opvallend geel en op elke cup past. Deze zijn onbreekbaar, roesten niet, eenvoudig te plaatsen en houden vuil en gras uit de cup. De cupdeksels zijn eenvoudig te verwijderen door middel van een cuphaak, gemaakt uit 8mm gegalvaniseerd staal, soms met een gele coating.

Voor het bijknippen van de cuprand is er een speciale gebogen schaar, die van roestvrij staal is en zowel links als rechtshandig gebruikt kan worden. De handgrepen zijn, net als de messen van de schaar, gebogen om zo meer controle te krijgen tijdens het trimmen. Bij maaien is het van belang dat de vlag wordt verwijderd voorafgaand aan en weer terug gezet na het maaien, niet vanaf de rijdende maaier maar door de greenkeeper die van de maaier is afgekomen. Het eruit halen en weer terugzetten vanaf een rijdende machine, geeft extra kans op beschadiging van de holerand (zie foto’s).

Tijdens maaien van de green is de vlag verwijderd uit de cup.
Rijdend terugplaatsen van de cup kan beschadiging aan de cuprand opleveren.

Steken en onderhouden van de cup

De hole wordt gestoken door de greenkeeper, op de green, met speciale gereedschappen en hulpmiddelen waarmee de grond exact op maat wordt uitgestoken en verwijderd. Daarna wordt de cup geplaatst (met de cupsetter), in het gat geslagen met een rubberen hamer of gestampt met de voet. De verse grond uit de nieuw gestoken hole gaat in de oude hole. Hierbij kunnen diverse hulpmiddelen worden gebruikt voor het correct uitvoeren, secuur plaatsen en onderhouden van de cup, het afvlakken van het oppervlak rond de cup, dieptepeiling en evt. afdekking.

Uitgestoken grond.
Plaatsen van de cup.
Terugplaatsen uitgestoken grond.

De holesteker of holecutter

Een precisie instrument dat efficiënt en scherp dient te steken met geringe arbeidsinspanning en tijd. Het apparaat bevat twee snijbladen, elk 1,6mm dik en is vervaardigd uit gehard staal. Geleidingsringen zorgen voor een perfecte hole.

Foto 1, 2 en 3: Steken van de cup met behulp van rubberen hamer of met de voet indrijven.

Foto 1: Indrijven met behulp van rubberen hamer.
Foto 2: Indrijven met behulp van de voet.
Foto 3: Draaiend indrijven van de cupsteker.

Hole stekergeleider

De hole stekergeleider of hole cutterguide wordt gebruikt om eenvoudig rechte en stevige holes te maken. De hole stekergeleider is gemaakt van hoge kwaliteit aluminium en is voorzien van een griplaag om uitglijden te voorkomen. Een geïntegreerd handvat zorgt ervoor dat de hole stekergeleider gemakkelijk verplaatsbaar is.

Hole stekergeleider met cup setter.

Dieptepeiler

De dieptepeiler wordt gebruikt in combinatie met de holecutter. Met de dieptepeiler kan de juiste diepte van de messen worden ingesteld en de diepte van de hole.

Cupplaatser of cupsetter

Een aluminium of plastic apparaat dat nauwkeurig de cup op de juiste hoogte plaatst. Ook zorgt de cupplaatser voor het afvlakken van de greenoppervlakte rond de cup. Ziet eruit als een deksel met handgreep, met verbreedde rand en daaronder een cupdeel met dezelfde diameter als de gebruikte cup.

Eerst wordt de cup ingebracht en gezet.
Cupplaatser wordt op de ingebrachte cup gezet om aan te duwen.

Cupstop

De cupstop is een in de cup passende mobiele bodem die voorkomt dat de cup verder in de grond zakt.

Cuphaak

Voor het uitnemen van de puttingcup of het cupdeksel uit een hole, wordt de cuphaak gebruikt, gemaakt uit ca. 8mm gegalvaniseerd staal (met of zonder een coating). Twee vormen zijn standaard, de haak en de drietand.

Cuphaak wordt ingebracht voor het verwijderen van de cup.
Met de cuphaak wordt de cup omhoog getrokken voor verwijdering.

Cupdeksel

De voor afdekking van de cup beschikbare, kunststof cupdeksels zijn handig en functioneel. Standaard leverbaar van plastic of recycling rubber, voorzien van een gaatje of gleufje in het midden. Ze zijn onbreekbaar, roesten niet, eenvoudig te plaatsen en houden vuil en gras uit de cup. De cupdeksels zijn eenvoudig te verwijderen met de cuphaak. Geschikt bij onderhoud en werkzaamheden op de green.

Cuprand

Boven de cup kan in de hole een metalen rand worden aangebracht van gelijke diameter als de cup, ter bescherming van de bovenste twee centimeter vrije grond van de zodelaag.

Cuprand onbeschermd en niet gewit.
Cuprand onbeschermd en niet gewit.

Schaar

Gebogen schaar voor het knippen van het gras aan de bovenzijde van de hole op de green. Haarscherp, vervaardigd uit roestvrij staal en kan zowel links als rechtshandig gebruikt worden. De handgrepen zijn, net als de messen van de schaar, gebogen om zo meer controle te krijgen tijdens het trimmen.

Veiligheid

Veiligheid wordt o.a. bij en tijdens het maaien van de green verkregen door het voldoende diep plaatsen van de cup in de hole, zodat er geen schade optreed aan de cup. Hier zouden splinters van de kunststofcup rond kunnen vliegen.

onderdeel/hole.txt · Laatst gewijzigd: 2017/04/11 18:52 door Herman H. Berteler