Teemerk

Definitie

De teemerk of T-marker is een voorwerp waarmee de voorzijde van de exacte afslagplaats op de tee wordt aangegeven. Sinds 2013 worden hiervoor gekleurde teemerken gebruikt die verschillende baanlengtes weergeven. Vroeger bekend als afslagplaats voor heren, dames of beginners (Rabbits) en jeugd of voor senioren. Zie voor meer informatie hierover onder Hoofdstuk Tee.

Houten kubus teemerk met verticaal reliëf, in afslagkleuren blauw en geel.
Platte natuursteen met ingelegd clublogo, als teemerk.

Verticaal, betonnen teemerk met verdikte kop, afslagkleur geel.
Hoefijzer als teemerk medaltee.

Rondhouten teemerk met teecup voor klein afval.
Kogelvormig teemerk van metaal.
Teemerk bollen met vlak voor holenummer, logo of reclame. Op grondpen.

De situering van het teemerk op de tee, hangt samen met de status van de hole (bv. Qualifying), het jaargetijde (wintertee) en Rules of Golf. Naast de variatie in kleur is er een breed scala aan toegepaste vormen en materiaalsoort. Er is geen voorgeschreven teemerk.

Golfregels

Welke relatie heeft het teemerk met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities;

Afslagplaats – Teeing ground.

Obstakels – Obstructions

Zie ook Baan

Regel 11 – Afslagplaats; 11-2. Teemerken.

Functie

In overeenstemming met de Golfregels is de functie van het teemerk, het aangeven van de voorkant en de zijkanten van de afslagplaats. De afslagplaats op de tee van elke hole, is de plaats waar de eerste slag plaatsvindt. Hier begint de hole. Teemerken komen dus altijd in tweevoud voor, staan tegenover elkaar, in rechte lijn haaks op de speelrichting (het laatste wijkt in de praktijk nog wel eens af!).

Verticaal geplaatst betonstaafje met verdikt kopeinde.
Tufsteen teemerken met schuine kant waarop de afslagkleur aangegeven.

Voor de golfspeler is dit van belang voor het bepalen van zijn speelrichting. Naast de kenmerkende kleur (zie ook onder Vorm), is het teemerk gekoppeld aan de overeenstemmende afstandmarkering op de tee. Deze afstandmarkeringen zijn vaste meetpunten waar vandaan de afstanden van de hole zijn gemeten.

Belangrijk is dat de afslagplaats voldoende gewaarborgd wordt bij het plaatsen van de teemerken. In het verlengde van de teemerk, dient naar achteren toe een vrije ruimte te zijn van 2 stoklengtes.

Houten teemerk naast afstandmarker (tegel), op twee stoklengtes van de teerand.

Geïntegreerd kan de teemerk ook het nummer van de hole aangeven. Dit staat dan vaak met cijferaanduiding op de teemerk. Bij negen holes banen kan een tee gelden voor twee holes, waarbij de beide nummers dan staan aangegeven op de teemerk. In het verleden kwam het ook voor dat de teemerk de spelersgroep aangaf, bv. zoals op bijgaande foto; Senioren. Met het huidige kleurensysteem niet meer van toepassing.

Houten teemerk met nummeraanduiding voor hole 7 en hole 16. Op negen holes baan.
Marmeren kubus met aanduiding Senioren.

Een nevenfunctie van teemerk kan zijn het opvangen van klein (zwerf)vuil als gebroken tees, sigarettenpeuken, snoepwikkels e.d. Bij gebrek aan afvalbakken worden ze ook wel gebruikt voor afval als bananenschillen, klokhuizen, broodzakken e.a.

Cup gevuld met verpakkingsmateriaal, naast teemerk.
Conische kubus met opening, geschikt als afvalbak en teemerk. Staal met verdikte rand.

Een slechts zelden toegepaste nevenfunctie kan zijn het presenteren van de natuur op de baan, zoals bijvoorbeeld de aanwezige dieren. Een afbeelding van deze dieren kan op de teemerk worden aangebracht. In Zuid-Afrika vonden we bijgaand voorbeeld.

Elke kleur teemerk heeft zijn eigen dier afbeelding.
Teemerk geel heeft de olifant.

Teemerk wit heeft de neushoorn.
Teemerk rood heeft de zebra.

Teemerk blauw heeft het luipaard.
Teemrk zwart heeft het bushvarken.

Toegevoegde waarde

In Januari 2014 is een geheel vernieuwde teemarker op de markt verschenen, de Tee-Caddy, een ontwerp van Huub de Jonge van TrolleyWorld.

De Tee-Caddy geeft de golfer praktische hole informatie, de golfclub meer inkomen, de greenkeepers minder werk door geïntegreerde opvang van gebroken tees en een sponsor de gelegenheid zijn naamsbekendheid te vergroten. In de vorm van een aantrekkelijke paddenstoel staat alle informatie van de hole, incl. de kleur van de afslagplaats waar je staat.

Bijzonder ook is dat de golfbanen die interesse hebben in de Tee Caddy, deze in bruikleen krijgen en dus niet zelf hoeven te investeren. De Tee-Caddy is gemaakt van gegalvaniseerd en op kleur gemoffeld metaal en wordt minimaal 5 jaar gegarandeerd op kwaliteit.

De Tee Caddy, ontwerp van TrolleyWorld.
TrolleyWorld, ontwerper van de Tee Caddy.

Vorm

De Rules of Golf kent geen voorschrift voor vorm, maat, materiaalsoort of i.d. ten aanzien van T-merken. Ze komen in standaard uitvoeringen voor en in creaties gekoppeld aan huisstijl van de baan, natuurlijke omgeving, wedstrijdniveau, sponsor, clubnaam e.d.

Ze komen voor in velerlei kleuren, maar geven altijd de standaard afslagkleur aan. Spelers zijn vrij te kiezen van welke kleur af te slaan.

Natuursteenblokje met clublogo en kleur blauw.
Natuursteenblokje met clublogo en kleur geel.
Natuursteenblokje met clublogo en kleur groen.

Houten kubus met uitgesneden clublogo (dolfijn) en kleur blauw.
Houten kubus met uitgesneden clublogo (dolfijn) en kleur rood.

Standaard T-marks

Bol T-markers

Van kunststof met het uiterlijk van een golfbal met dimples en pimples, maar ook gladde bollen, geheel rond of met een schuine, vlakke zijde, hol of massief. Sommige soorten bevatten een reliëfnaad rondom, zijn voorzien van een gekleurde ring of hebben het uiterlijk van natuursteen i.p.v. plastic of kunststof. De diameter van de bollen varieert van 9 tot 13cm. Allen hebben een gegalvaniseerde of aluminium grondpen om mee vast te steken op de tee. De bollen kunnen worden voorzien van een hole nummer, reclame of bv. het clublogo.

Gladde bollen als teemerken, met afgeplatte kant voor nummer of logo. In afslagkleuren.
Gladde bol teemerk met vlak voor nummer of logo.

Teemerken in afslagkleuren, bolvormen met voet.
Teemerk bolvorm met voet.

Handgrip T-merken

Een ovale aluminium schijf van ca. 9-10cm doorsnede en voorzien van dikke rand of rechthoekige plaat met bovenop een handgrip, op een of twee grondpennen. Kan aan beide kanten worden uitgerust met een nummer, sponsorlogo of clublogo.

Ovalen, metalen teemerk, horizontaal, tweekleurig, voorzien van clublogo.
Ovalen, metalen teemerk, horizontaal, eenkleurig, voorzien van clublogo.

Standaard metalen teemerk met handgrip, voorzien van clublogo op de afslagkleur.

Cup T-caddy

Trechtervormige cup van kunststof, poedergecoate staal, roestvast staal of van keramiek, veelal op een gegalvaniseerd stalen grondpin. De cup doet ook dienst als opvang voor kapot geslagen tees en ander klein afval. Hoogte van de cup 15 tot 20cm, diameter 7 tot 13cm. De capaciteit van de kleinere cups is ca. 75 gebroken tees. Wordt veel in combinatie toegepast met een van bovenstaande bol T-merken. De cup T-caddy is ook verkrijgbaar met deksel en kleine inwerpopening. Te voorzien van gebroken tee sticker.

Kunststof teecup, tevens voor klein afval, met centrale grondpen, in afslagkleur.
Lage, kunststof teecup, open, geschikt voor klein afval, met centrale grondpen.

Metalen teemerk in vorm van molen, samen met teecup voor klein afval, voorzien van deksel met gat.

Rondhouten T-merk

Met schuine uiteinden, van hout of kunststof met houtstructuur. Toepassing zowel horizontaal (op twee stalen grondpennen) als ook verticaal op stalen grondpen (met schuin afgewerkte en gekleurde kop). Afmeting ca. 20cm lang x tot 8cm in doorsnede, met schuine einden die de kleur van de afslag dragen.

Motief houten teemerk met dubbele grondpen.
Kunststof teemerken met houtprofiel.

Twee houten teemerken met schuin kopend waarop afslagkleur aangegeven. Met dubbele grondpen.
Drie verschillende speellengtes van de hole op dezelfde afslagplaats.

Rechthoekig houten T-merk

Zowel horizontale als vertikale uitvoering met of zonder schuine uiteinden, soms voorzien van een rond gat als mogelijk cuphouder of afvalbakje. Toepassing horizontaal (op twee stalen grondpennen) met schuin afgewerkte en gekleurde kop. Afmeting ca. 20cm lang x tot 8cm in doorsnede, met schuine einden die de kleur van de afslag dragen. In het midden op de teemerk kan een afvalcupje worden geplaatst.

Houten teemerk met rond gat als cuphouder.
Houten teemerk met zwarte cup.
Houten teemerk met witte cup.

Keitjes

Van polymeer en glasfiber, gelijkend op graniet, taps toelopend en voorzien van twee grondpennen, afmeting 15x16x6cm, graniet, groen graniet of terracotta.

Standaard stenen teemerk met schuine kant en ronde uitsparing voor de afslagkleur.
Standaard teemerk van steen met emmer gevuld met zand x graszaad om afslagschade op de tee te herstellen.

Rooster T-merk

Rond van vorm, poeder gecoate aluminium, vastzetten m.b.v. drie spikes, 12 gebogen ribben met ronde opening bovenop, diameter 15,2cm, hoogte 5,1cm.

Rooster teemerken, met grondpen in het hart.
Rooster teemerk in afslagkleur.

Overige T-marks

Naast deze zijn er vele, soms fraaie en tot de verbeelding sprekende voorbeelden van T-merken; hoefijzer, molen, klomp, vliegtuig, zwerfkei, granietblok, houten klos, kubus etc. Uitgevoerd in natuurlijk materiaal, gietijzer, aluminium of kunststof.

Betonnen T-merken

– zie foto’s.

Betonbolletje als teemerk. Vast te zetten met geïntegreerde grondpen.
Betonschijf als teemerk, vast te zetten met geïntegreerde grondpen.

Beton kolommetjes als teemerk, in afslagkleur geverfd.
Betonnen piramideblokje.

Houten T-merken

– zie foto’s.

Houten klos met rechte kopend en een grondpen.
Houten teemerk, schuin afgezaagd kopend vierkante paal, voorzien van opzetplankje. Uitgesneden clubmerk met afslagkleur.

Horizontale houten klos met dubbele afslagkleur.
Houten klomp als teemerk op KLM Open 2009.

Oranje klomp als teemerk op de tee, tijdens Dutch World Cup op Rijk van Nijmegen.
Oranje klompen als teemerk op de tee, tijdens Dutch World Cup op Rijk van Nijmegen.

Oranje klompen als teemerk op de tee, tijdens Dutch World Cup op Rijk van Nijmegen.
Houten schijf, verticaal geplaatst als teemerk, met clublogo in afslagkleur.

Standaard vierkant, houten T-merk, hier met binnenruimte voor afval en afsluitbaar deksel.
Standaard vierkant, houten T-merk, hier met schuine kop en clublogo.
Houten teemerk in pijlvorm.

Houten teemerk met uitgefreesde kleurband en meerzijdige kop. Exstra broken tee voorziening met gaasbodem.
Houten teemerk met hole gegevens en opgezet afvalbakje.
Hout met uitgefreesd kleurmerk en afgeronde kop.

Metalen T-merken

– zie foto’s.

Hoefijzer, metaal, als teemerk in afslagkleur.
Hoefijzer als teemerk backtee.

Metalen teemerk, cirkel met figuratief wijnblad.
Metalen teemerk in afslagkleur, met clublogo, golfbal en ijzer. Plat toegepast op de tee.

Metalen figuur (halve maan met open en gesloten pijl) met bovenop een klein afvalbakje. Teemerk in afslagkleur.
Kokerprofiel, gesloten, op zijn kant geplaatst en eenzijdig voorzien van hole-nummer, in afslagkleur.

Metalen buis, verticaal toegepast, bovenop voorzien van schuin geplaatste reclameschijf. Buis in afslagkleur.
Mini, conische kubus van metaal, gesloten en met twee grondpennen. In afslagkleur.

Hoekijzers als teemerk, in afslagkleuren.
Kogelvormig, metalen teemerk met grondpen.

Metalen mini kubus, conisch, met deksel met gaatje voor invoer van klein afval.
Gesloten kokerprofiel, metaal, met een grondpen, als teemerk.

Metalen teemerk in de vorm van kasteeltoren, metaal.
Vierkante, metalen kasteeltoren. Tevens geschikt als afvalbakje.
Rechthoekig, metalen teemerk met geïntegreerd logo. Geschikt als afvalbakje.

Diverse andere T-merken

– zie foto’s.

Natuursteen met opgezet clubloge als teemerk.
Cups voor afval en teemerken van natuursteen, geverfd in afslagkleur.

Geverfde natuursteen als teemerk.
Platte natuursteen met ingelegd clublogo, als teemerk.

Polyester teemerk in de vorm van conische kubus, hol en open. Tevens in gebruik als afvalbakje. Hier naast wintertee afslagmat.
Polyester teemerk in de vorm van conische kubus, hol en open. Tevens in gebruik als afvalbakje. Vrijstaand op steunnippels. Met hole-nummer.

Damesschoen als teemerk op de tee.
Damesschoen als teemerk op de tee.

Marine Schepen

Leuk ook zijn de teemerktoevoegingen op de Marine Golfclub “Nieuwediep” in Den Helder NL, waar de rechthoekige, gekleurde houten blokken zijn voorzien van een scheepssilhouet. Zo heeft elke hole van deze 9 holes baan, een eigen scheepsbeeld gekregen per 2018, het jaar waarin de club 60 jaar bestaat.

Multipurpose fregat(M-fregat). Marineschip op hole 1-10 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.
Mijnenjager/Alkmaar-klasse. Marineschip op hole 2-11 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.
Patrouilleschip(OPV)/Holland-klasse. Marineschip op hole 3-12 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.

Onderzeeboot/Walrus-klasse. Marineschip op hole 4-13 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.
Landing Platform Dock(LPD). Marineschip op hole 5-14 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.
Landing Platform Dock(LPD). Marineschip op hole 6-15 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.

Landingsvaartuig. Marineschip op hole 7-16 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.
Joint Support Ship(JSS)/Zr.Ms.Karel Doorman. Marineschip op hole 8-17 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.
Luchtverdedigings en Commando Fregat(LCF)/Zeven Provincien-klasse. Marineschip op hole 9-18 op de Marine Golfclub Nieuwediep in Den Helder NL.

Techniek

Mede in verband met de Rules of Golf, waarvan de stand van de T-merk niet gewijzigd mag worden tijdens het spel, is de wijze van plaatsen, verplaatsen en bevestiging belangrijk. Dit naast de positionering op de tee (tee-box) ten opzichte van de richting van de hole.

Teemerk in de vorm van geperforeerde cilinder van roestvast staal (RVS), voorzien van tape met afslagkleur. Geschikt als afvalbakje.
Betonplaatje met clubnaam en holenummer.

Zo kunnen T-merken zijn vastgezet of losliggen, van hoogwaardig kunststof zijn gemaakt met gegalvaniseerde stalen pin, van aluminium of natuurlijk materiaal als steen of hout. Een goede en eenvoudige verplaatsbaarheid is voor het regelmatig verzetten van de T-merken van belang. Dit moet geen extra tijdrovende inspanning zijn voor het baanpersoneel.

Onderhoud

In relatie met de duurzaamheid, de slagvastheid en duidelijkheid op de tee (tee-box), is goed en regelmatig onderhoud van de teemerken belangrijk. Dit kan betekenen vervangen, maar ook repareren, over schilderen, bijwerken, herstellen, ontdoen van vervuiling e.d. De functionaliteit van de T-merk voor de golfer, mag niet uit het oog geraken. Bij kunststofproducten kan ook de UV bestendigheid mee spelen.

Houten kubus als teemerk met tape in kleuren van de afslag.
Halve houten bol waarop de verf begint te barsten.

Gebroken teemerkbol van kunststof. Bol met dimpels.
Inslagschade door golfbal bij bol teemarker.

Slagschade aan kunststof teemerkcup.
Beschadigde, metalen teecub.

Hygiëne

Uit hygiënische overweging worden teemerken met opvangmogelijkheid van afval toegepast, al dan niet in combinatie. Bij open teemerken als de “Broken T-caddy”, is gebruik van modellen met een deksel mogelijk. Naast het frequent ledigen en schoonmaken, is ook van belang rekening te houden met het volume, het effect van wind en van vogels en dieren.

Door vogels uit de teecup gehaald afval op de tee.
Twee teemerken waarvan 1 met cup als afvalbakje.

De “Broken T-caddy”, de cups, zijn bedoeld voor gebroken tees. Ze nodigt echter bij het ontbreken van afvalbakken, ook uit om snoeppapier, broodzakjes, sigarettenpeuken, sigarettenverpakking, fruitresten, bananenschillen e.d. in te deponeren. Dit tot groot vermaak van kraaien, Vlaamse gaaien, eekhoorns e.d., die alles er weer uitgooien.

Veiligheid

Uit veiligheidsoverweging kan gelet worden op struikelgevaar, de zichtbaarheid van de T-merk, maar ook op de gevolgen van mogelijke slagschade door een golfstok of bal. Een bijkomstig aspect is de aantrekkingskracht van metalen teemerken op bliksem tijdens onweer.

Inslagschade door golfbal bij bol teemarker.
Slagschade en scheuren bij cup T-marker.
Teemerk waardoorheen blikseminslag is gelopen, metalen buis, open aan de uiteinden. Met dubbele grondpen.
onderdeel/teemerk.txt · Laatst gewijzigd: 2023/03/08 12:02 door Herman H. Berteler