Zandhouder

Definitie

Zandhouder in flesvorm in bijpassende houder op de tee, bij afvalcup en teemerk.

De zandhouder of divotfiller is een houder voor zand, op de golfbaan vaak vermengd met graszaad. Dit overwegend in de vorm van een plasticfles, als zandzakje of emmer.

Golfregels

Welke relatie heeft de zandhouder met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.

Verwezen wordt naar:

Deel II Definities:

Obstakels – Obstructions

Zie Baan

Functie

Zandhouders worden gebruikt door golfers bij het herstellen van gaten in de tee en van divots(plaggaten) op de fairway. De houders zelf zijn er voor het dragen en gemakkelijk uitschenken, uitstrooien of uitscheppen van het zand, door de golfer. Dit zand bestaat vaak uit een mix van zand en graszaad. Het gebruik ervan is een zaak van Regels & Etiquette. Er zijn clubs die het gebruik van zand om divots op te vullen, hebben opgenomen in de local rules.

Etiquette aanwijzing voor terugleggen van plaggen en reparatie pitchmarks.

Vorm en techniek

Zandhouders komen in enkele standaardvormen voor;

  • Flesvorm,
  • Sandmug,
  • Zandzakje,
  • Zandkoker
  • Zandcontainers.

Flesvorm - Sand bottle

De meest bekende vorm in Nederland is de flesvorm (sand bottle), met brede gebogen flessenhals. Hiervan zijn enkele modellen in gebruik.

Zandhouder in kunststof flesvorm op de tee.
Zandfleshouder met gericht opschrift voor gebruik.
Kunststof fles als zandhouder om zand x graszaad uit te strooien, in houder met grondpen.

De standaard zandhouder in de vorm van een fles is van hard plastic, 36cm hoog en 11cm in diameter. Afhankelijk van capaciteit en vorm zijn 6 modellen bekend waarvan 4 met gebogen flessenhals en 2 met rechte hals.

Twee modellen worden via de afneembare bodem gevuld, 4 modellen via de halsopening. De capaciteit is 652gr., 992gr. tot 1.275gr., een zgn. oversizebottle, large model, heeft een capaciteit van 1.814gr. Alle modellen zijn melkwit van kleur. Genoemde modellen hebben standaard fleshouders, zwart, van plastic en staan vaak als service op de tee nabij de tee marker of teemerk.

Ook zijn er modellen welke aan de trolley, de tas of de buggy worden meegevoerd. Hiervoor zijn speciale clickmodellen beschikbaar. De Clicgear Sand Bottle bijvoorbeeld is een grijze, plastic fles met afsluitbare, gebogen flessenhals en schenk handgreep.

Zandhouderfles als accessoire op de buggy.
Zandfleshouder op buggy.

Eenvoudig op de tas of trolley te schuiven zandhouder is de Kaddy Clip, een smalle koker van 13inch lang, met waterdichte bodem en deksel. Ook geschikt voor het bergen van 7 golfballen. Wit van kleur.

Sandmug

Minder bekend is de halsloze fles (Sandmug), met handgreep welke met een trechter door de uitstrooiopening wordt bijgevuld.

Zandzakje

Bekend in het buitenland zijn de zandzakjes.

Zandzakje om gevuld mee te nemen door de baan.
Voorgevulde zandzakjes bij het starterhuisje of marshalhuisje.

Vooral in Zuid-Afrika zijn op veel banen zandzakjes (sand back) verplicht om mee te nemen. Deze zijn in de golfshop verkrijgbaar of worden bij het afhalen van de startkaart afgegeven vanuit het marshalhuisje door de marshal. Vaak betreft het groene, nylon zakjes met enkel of dubbel hengsel en voorzien van het clublogo.

Zandkoker

Ook meer bekend in het buitenland zijn de zandkokers.

Zandcontainer

Verder zijn in gebruik zandcontainers (in velerlei vormen en materiaalsoort) en zandemmers.

Emmer als zandhouder om uit te scheppen.
Met het schepje dichten van geslagen plaggen.
Zandcontainer met deksel, hier op de grond op de tee geplaatst.

Zand x graszaad

Het gebruikte zand varieert per golfbaan en kan bestaan uit een soort zand of een mix van enkele soorten zand, wisselend van korrelformaat. Meestal is het zand vermengd met graszaad van een niet nader aangegeven mengsel grassoorten.

Zanddepot

Op banen waar het gebruik van zand voorgeschreven is, staan op diverse plaatsen door de baan zanddepots om de zandfles, -koker of –zak bij te vullen. Ze zijn vaak voorzien van zandschepjes of iets waarmee zand kan worden opgeschept.

Deze depots kunnen kunststof afvalbakken zijn, maar ook een gewone emmer. Verder betonbakken, houten kuipen of gemetselde uitvoeringen en staan bij de trolleyuitgifte, het marshalhuisje of op elke tee. Sommigen zijn voorzien van een deksel om het zand met zaad te beschermen tegen de weersomstandigheden, inwaaiend vuil of ongedierte.

Kunststof zanddepot in standaard, met deksel.
Kunststof zanddepot, zelfstaand, met deksel en schepje.

Onderhoud

Belangrijk bij gebruik van zandflessen op de tees, is het controleren van de aanwezigheid, de standplaats op de tee en de hoeveelheid aanwezig zand in de fles. Ook wordt aandacht gevraagd voor de vochtigheid van het zand in de fles, aangezien het zand zich in vochtige staat moeilijk laat uitstrooien. Bij gebruik van zanddepots is controle op de inhoud van belang, tijdig bijvullen is hier een eerste vereiste.

Eigen fabricaat zandschepjes aan ketting, in gemetseld zanddepot, met zandzakje.
Half wijnvat als zanddepot.

Hygiëne

Zorg dragen voor schoon zand in de flessen en depots is belangrijk. Afsluiten van vrij zand in de depots tegen vogels en dieren die er hun ontlasting in kunnen deponeren, is punt van zorg en aandacht.

Vullen van zandzakjes bij zanddepot.
Zand vermengd met graszaad in het zanddepot.

Veiligheid

De standplaats van de flessen en fleshouders op de tee is belangrijk i.v.m. de slagbeweging en loop van de spelers. Zo ook de positie van de zanddepots op of nabij de tee. Preventief tegen ziektes en aandoeningen geldt de hygiëne met betrekking tot ontlasting van dieren, een extra veiligheidsaspect.

onderdeel/zandhouder.txt · Laatst gewijzigd: 2014/01/26 15:37 door Herman H. Berteler