Dit is een oude revisie van het document!


Definitie Drivingrange

Drivingrange op een verdieping.
Drivingrange op begane grond.

De drivingrange is het oefenterrein waar golfspelers ballen kunnen slaan over grotere afstand, vaak voorzien van meerdere afslagplaatsen naast elkaar. Ook wel ‘practice range’ genoemd. Ook de plaats waar lesruimte is gesitueerd.

Functie

Foto 1, 2 en 3: Lesruimtes kunnen sterk verschillen in inrichting en hoeveelheid lesmateriaal.

Foto 1: Lesruimtes kunnen sterk verschillen in inrichting en hoeveelheid lesmateriaal.
Foto 2: Lesruimtes kunnen sterk verschillen in inrichting en hoeveelheid lesmateriaal.
Foto 3: Lesruimtes kunnen sterk verschillen in inrichting en hoeveelheid lesmateriaal.

Functioneel is de drivingrange bedoeld voor:

  • het zelfstandig oefenen van de swing, chip of pitch, soms met behulp van extra trainingsmateriaal aangebracht op de drivingrange,
  • het opwarmen van de spieren voor een wedstrijd,
  • het ontvangen en uitvoeren van les van de pro in daarvoor speciale lesruimte.

Heeft iedere golfbaan een drivingrange, niet elke drivingrange heeft een golfbaan. Er zijn drivingranges waar geen golfbaan bij is en die als oefenruimte op zich staan.

Op de drivingrange bevinden zich meerdere afslagplaatsen naast elkaar, waar spelers ballen kunnen slaan. Daarnaast kan de drivingrange afslagplaatsen bevatten die zijn ingericht voor het geven van les door een pro, deze zijn open of gesloten, openbaar of privé en voorzien van diverse hulpmiddelen. Zie ook onder Accessoires.

Drivingrangeballen, speciale ballen. Niet voor gebruik door de baan!

Ballen voor de drivingrange of kortweg ‘range balls’, zijn speciale ballen van minder goede speelkwaliteit. Ze zijn daarvoor kenbaar gemaakt met een rode of zwarte streep en op veel banen voorzien van een sponsorlogo en mogen niet door de baan worden gebruikt.

Vorm

Voor wat betreft de drivingrange als geheel, hebben we te maken met een samenstelling van vijf belangrijke onderdelen, te weten de;

1. De bouwkundige elementen.

Bij de drivingranges in Nederland zijn veel afslagplaatsen overdekt, soms ook in combinatie met afslagplaatsen in de open lucht. Afslagplaatsen in het gebouw kunnen zowel op de begane grond zijn als op een of meerdere verdiepingen. Is de afslagvloer verhard, dan is deze veelal van beton of klinkers, rechthoekig of half rond van vorm. De overkapte ruimte kan een grote open ruimte zijn met overzichtelijk de afslagplaatsen op een rij, of zijn voorzien van afgeschermde afslagplaatsen. Hiervoor verwijzen we naar ‘Accessoires’, onderdeel; Scheidingswand, binnen dit Hoofdstuk.

De bouwkundige elementen. Overdekte afslagplaatsen.
De bouwkundige elementen. Overdekte afslagplaatsen.
Overdekte afslagplaatsen, hier geschakeld met hoogteverschil. Tevens afslagplaatsen buiten.

Overdekte afslagplaatsen in combinatie met niet overdekte, gelijkvloers of met verdieping.
Overdekte afslagplaats op de verdieping, zonder scheidingswanden.
Overdekte afslagplaatsen zonder scheidingswand, op begane grond.

Overkappingen bestaan vaak uit betonnen, gemetselde of getimmerde voorzieningen met open of afsluitbare wanden/muren, met toegangsdeuren en/of poorten. Ook zijn er staalconstructies en aluminium overkappingen met gesloten dak of polycarbonaat beglazing. De daken kunnen vlak zijn, hellend of rond. Gelet ook op het feit dat we hier te maken hebben met een 'vergunning vereist bouwwerk', wordt in dit boek niet verder ingegaan op de bouwtechniek.

Strak, rechtlijnig en van hout.
Strak, rechtlijnig en voorzien van wandvensters. Van hout.
Gebogen en van metaal.
Schuin hellend, metalen dakconstructie.

2. De grasbaan of wateroppervlakte.

Voor de afslagplaatsen van de drivingrange ligt een grasveld met een diepte van 200-250m en is bijna altijd omheind met een vele meters hoog hekwerk van net of gaas, de balvanger. Zie ook: Hoofdstuk Balvanger. Enkele banen hebben een geheel open drivingrange welke zelfs gekruist kan worden door een te bespelen hole, waarvoor speciale waarschuwingselementen in de drivingrange en door de baan zijn toegepast. Zie foto’s.

De grasbaan of wateroppervlakte.
Drivingrange als wateroppervlakte.
Waarschuwingsknop voor bel en lichtsignaal in de afslagruimte.
Hole kruist open drivingrange, zonder omheining, met gele oefenballen.

Op het grasveld staan borden of vlaggen om de afstanden mee aan te geven. Ook kunnen er diverse hulpmiddelen op het grasveld staan of liggen zoals pionnen, autobanden, vangnetten, oefenborden e.d.

Er zijn ook drivingranges die geen grasveld hebben maar open water, daar sla je de ballen in of over een meer of grote vijver. Dit wordt ook wel 'floating range' genoemd. Ook kan de drivingrange een combinatie zijn van water en land, waarbij je over het water moet slaan. In het water kunnen palen met afstandsborden staan of worden drijvers met afstandmarkering gebruikt.

Water drivingranges of floating ranges komen hier en daar voor en hebben speciale ballen.
Water drivingranges of floating ranges komen hier en daar voor en hebben speciale ballen.

Gedurende de winterperiodes kunnen drivingranges en floating range, onder invloed van sneeuw en vorst voor korte of langere duur zijn gesloten. In landen in noord Europa algemeen gebruikelijk, in ons land wisselend en in Afrika onbekend.

Met sneeuw bedekte drivingrange.

3. De omheining, het net- of gaaswerk, de balvanger.

Hiervoor wordt verwezen naar Hoofdstuk Balvanger.

De omheining, het net- of gaaswerk en de balvangers.
De omheining, het net- of gaaswerk en de balvangers.

4. De afslagplaatsen, afslagmatten.

De afslagplaatsen, hier met achtkantige afslagmatten.
De afslagplaatsen, hier met vierkante afslagmatten, met bal-depot-sleuf en rubbertee.

De afslagplaatsen zelf bestaan meestal uit een kunststof afslagmat, een natuurlijke grasmat of een combinatie. Ze kunnen open of gescheiden zijn door vaste of losse schermen. Dit voor veiligheid, privacy, oefenaccessoires, instructie e.d. Ook komen synthetisch grasbanen voor, een lange tee baan zonder afslagvlak en zonder onderbreking, van waaraf direct geslagen kan worden. Dit dankzij gebruikmaking van de laatste ontwikkelingen op het gebied van grondwerk, shockpad technologie en synthetisch gras. Voor meer details zie ook onder ‘Accessoires’; Afslagmat.

Foto 1: In warmere landen ontbreken soms bouwkundige elementen en ligt de drivingrange geheel in de open lucht.
Foto 2: Hier de drivingranges als enkele slagbaan met balvanger, in de open lucht.
Foto 3: Een slagkooi als drivingrange.
Zware kunstgrasbaan langs de afslagplaatsen.

Foto 1, 2 en 3: In warmere landen ontbreken soms bouwkundige elementen. Ook in ons land kennen we open drivingranges zonder gebouw en ook de afslagkooi.

5. De accessoires op de drivingrange.

Accessoires voor de drivingrange zijn er veel, hier bv. de bank, afvalbak en aankleding met beplanting.
Ook als accessoires voor de drivingrange zijn deze afstandsaanduiding.

Voor de accessoires wordt verwezen naar de beschrijvingen onder ‘Accessoires’ binnen dit Hoofdstuk.

Techniek

De balcapaciteit per drivingrange varieert tot wel 40.000ballen per dag. Het verzamelen van de ballen kan volledig automatisch gaan, half automatisch tot volledig handwerk zijn, met of zonder extra hulpmiddelen als mechanische ballenveegmachines. In landen buiten Nederland worden de gespeelde ballen ook nog wel geraapt, met de hand, door met gaas beschermd baanpersoneel. Er zijn ook systemen waarbij de ballen ondergronds tot over lengtes van 200m met lucht worden terug getransporteerd.

De afslagvloer waarop de afslagmatten liggen, kan vlak zijn of getrapt. Zie foto’s. Bij drivingranges met verdieping(en), kan de toegang via een trap zowel inwendig als uitwendig van het gebouw zijn, met betontrap of stalen trap. Zie foto’s. Zie ook: Hoofdstuk Trap

Getrapte afslagvloer in de open lucht.
Geschakelde buitentrap van staal, voorzien van leuningen.
Binnentrap van beton met hellingbaanstroken en enkele leuning.

Floating ranges

Bij floating ranges, waar de balcapaciteit ook zo’n 20.000-30.000ballen per dag is, worden de ballen op een punt in de vijver verzameld en uitgeschept. De wind kan de ballen in een hoek drijven of een sleepnet. In september 2010 is er ook speciaal geprepareerde Conver ballenraapboot op de markt gekomen. Het betreft een originele maaiboot (maaien van taluds vanaf het water), met een aangepaste arm waaraan een open bak zit gemonteerd van 3m breed, om ballen op te scheppen vanuit het water.

Water driving ranges of floating ranges hebben speciale ballen.
Het met schepnet opvissen van ballen.

Onderhoud

Het onderhoud van de drivingrange is mede afhankelijk van het type drivingrange en de gebruikte bouwmaterialen, maar valt te verdelen in onderhoudswerkzaamheden gericht op:

  • De bouwkundige elementen,
  • De grasbaan of wateroppervlakte,
  • De omheining, het net- of gaaswerk,
  • De afslagplaatsen, afslagmatten, inclusief lesruimte,
  • De accessoires op de drivingrange.
Foto 1.
Foto 2.

Foto 1 en 2: Onderhoudswerkzaamheden kennen eigen veiligheidsvoorschriften en -maatregelen.

Hygiëne

Zaken met betrekking tot hygiëne spelen zich voornamelijk af rond de afslagplaatsen, waar zwerfvuil, sigaren en sigaretten, drinkflesjes en blikjes voor veel ongemak kunnen zorgen. Goede en voldoende afvalbakken, asbakken en eventueel toiletvoorzieningen zijn hier op hun plaats.

Veiligheid

Naast de directe veiligheid van spelers en passanten op en rond de drivingrange, in het bijzonder daar waar holes de drivingrange kuisen of er parallel aan lopen, is ook de indirecte veiligheid zaak van aandacht. Hierbij valt te denken aan de aanwezigheid en kennis van informatie over hulpdiensten en huisarts, brandbeveiliging, inbraakpreventie, defibrillator, verbandtrommel, brancard, rolstoel e.d. Ook schuilgelegenheid bij onweer kan bij open drivingranges een punt van zorg zijn en vanzelfsprekend bij overdekte drivingranges, de bliksem afleiding.

Op drivingranges met een of meerdere verdiepingen dienen veiligheidsmaatregelen te worden getroffen ten aanzien van de bereikbaarheid en toegankelijkheid, maar ook tegen het naar beneden vallen. Hier is gerichte zorg nodig voor de toegangstrap en het gebruik daarvan en de verdiepingsvloer. Deze kan van waarschuwingsmateriaal zijn voorzien tegen het naar beneden vallen, speciale kleuren of belijning. Dit naast eventuele waarschuwingsborden.

Afvalbeveiliging met verlengde dakplaten onder de verdieping.
Waarschuwingslijnen. Waarschuwingsmarkering met gekleurde lijnen op de vloer.
Rode zone op verdiepingsvloer, dicht tegen de afgrond. Waarschuwingsmarkering met kleuren.

DRIVINGRANGE ACCESSOIRES

Voor het inrichten van de drivingrange, die voor veel golfers meer is dan een afslagplaats alleen, zijn er bijzonder veel accessoires beschikbaar om het verblijf meer functioneel te maken, te beveiligen en te veraangenamen. Het betreft inzet van ondersteunend materiaal bij het oefenen, preventie of hulp bij ongelukken, veraangenaming van het verblijf en het gebruik, lesondersteuning of verfraaiing. Zie hierna de afzonderlijke mogelijkheden.

Afstandmarkering

Borden of banners die de afslagafstand aangeven op de drivingrange (op land of op water). Deze komen voor in diverse vormen, materiaalsoort en afmetingen en bevatten cijfers van uiteenlopende afmeting en lettertype. Het kunnen borden zijn, rechthoekig of vierkant, verticaal of horizontaal geplaatst of rond van vorm.

Afhankelijk van de breedte staan de cijfers naast elkaar of onder elkaar. De cijfers zijn vast opgebracht of uitwisselbaar gemonteerd. Borden kunnen uit een stuk of drie (per cijfer) deelborden bestaan, vast gezet in de grond of verplaatsbaar met steunen op de grond.

Alle voorzieningen kunnen gecombineerd met clublogo of sponsorlogo’s worden toegepast. Vaak flexibel om wind en inslag op te vangen.

Afstandsborden met logo en tekst.
Afstandsbord met logo.
Afstandsbord met reclametekst.

De borden zijn van hout, slagvast kunststof of bestaan uit bv. rubberflappen die aan een metaalstrip hangen of zijn voorzien van aluminium cijferflappen. Een bord van b.180 x h.100cm kan bestaan uit 3 cijferflappen van 60 x 100cm. Ook zijn er smalle, voorgegoten plastic markers met drie cijfers onder elkaar (h.147 x b.30 x h.5cm), geel met zwarte cijfers.

Banners of vlaggen hebben een metalen (aluminium) frame met gespannen nylondoek, dat om het frame gezoomd zit en verkrijgbaar in kleur met opgedrukte cijfers. De afmetingen van de banners en frames zijn divers: b.110 x h.63(banner) met b.110 x h.126cm(frame) of b.120 x h.63cm(banner) met b.120 x h.126cm(frame). Ook zijn er PVC bannerframes.

Foto 1: Verticale, smalle afstandsvlaggen in verschillende kleur. Bij weinig wind moeilijk leesbaar.
Foto 2: Kleine geelwit geblokte vlaggen. Geen afstandsherkenning.
Foto 3: Enkele vlag als richtpunt, zonder afstandsaanduiding.

Foto 1, 2 en 3: Ook bij het gebruik van vlaggen mag de doelstelling niet uit het oog worden verloren.

Rangevlaggen zijn smalle, verticale vlaggen, h.100 x b.30cm, met daarop cijfers onder elkaar. In vlagkleur x cijferkleur combinaties als wit x rood 50m, rood x wit 100m, geel x zwart 150m en zwart x wit 200m. De vlaggenstok is 244cm lang en flexibel voor straffe wind.

Afstandnummers zijn verkrijgbaar voor 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250, 275 en 300 m.

Afslagmat

De afslagmat is de kunstmatige afslagplaats en kan bestaan uit kunststof van uiteenlopende soort, vorm en maat, met of zonder luchtkamers, kunstgras en/of balhouder. Soms zijn ze gelegd in een rubberen frame, in een metalen raamwerk of los op de vloer, op vloerbedekking of in/op de grond.

Ook verhoogd op vier poten van enkele centimeters is mogelijk. Meest algemeen zijn de vierkante en rechthoekige afslagmatten. Maar er zijn ook ronde die vlak op de grond liggen of onder een helling.

De matten kunnen zijn voorzien van hulpmiddelen als een balopzettertje (rubberen tee), balreservoir in de vorm van een sleuf, bakje of gaasmandje, stand- of positielijnen voor de voeten e.d. Voor Pro’s is er in verband met hellinglessen, ook een multilevel uitvoering beschikbaar, waarbij de hellinghoek verstelbaar is.

Uitvoeringen zijn er in combinaties van rubbermat en kunstgrasstrook (links of rechts), geheel rubber of geheel kunstgras. Geïntegreerd binnen het frame kan links of rechts een balhouder (ballenbak), naast de afslagmat aanwezig zijn. Deze kunnen ook voorzien zijn van gekartelde sleufjes waarin een houten tee kan worden gestoken. De afslagmat is overwegend groen, maar ook andere kleuren komen voor. De vormen zijn divers, waaronder vierkant, rechthoekig, achthoekig of rond.

Losliggende 8 hoekige mat op ondergrond van tegels. Met losse ballenbak. Meerdere teegaten en rubbertee.
In tegelvloer ingelegde, vierkante matten met losse balbak en tweezijdig (links en rechts), gaten voor de rubbertee.
Op betonvloer opgelegde afslagmat, bestaande uit een mobiel, metalen frame met rubberen mat en afslagmatje.
Mobiele, langs uitgezette lijn opgelegde afslagmatten met instructielijnen voor de stand van de voeten.

Mobiele, langs uitgezette lijn opgelegde afslagmatten met instructielijnen voor de stand van de voeten. Matafstand uitgezet met piketpaaltjes en lat.
Nabootsing van hellingen met speciale, schuine oefenmat.
Nabootsing van hellingen met speciale, onder meerdere hoeken te plaatsen oefenmat.

Veel soorten afslagmatten zijn opgebouwd uit meerdere lagen, bv. foam rubber op hard rubber, al dan niet met elastische tussenlaag. Een rubberen basismat (1 tot enkele cm dik), creëert een zachtere ondergrond. Het frame waarin de meeste matten liggen, beschermt de zijkanten van de afslagmat en houdt de afslagmat op zijn plaats. Ook zijn er nylongras golfmatten met 15mm schuimlaag voor een meer natuurlijk gevoel. Bij sommige fabrikanten is een eigen afslagmat samen te stellen bestaande uit een basis, basis mat, linker of rechter basis met een linker of rechter inleg mat. Er zijn ook voor de Pro’s afslagmatten die voorzien zijn van leslijnen of afwijkende kleurvlakken.

In alle matten zitten een of meerdere gaten, voor rechts- en linkshandige golfers, waarin een rubberen tee past.

Vierkante, opgelegde afslagmat met rubberen tee en sleuf om ballen in te leggen.
Balspiraal met doceerpedaal.

Er bestaan ook afslagmatten met een automatisch 'Tee Up systeem', waarbij de bal vanuit een aandrijfmechanisme (balhouder), staand tegenover de afslagpositie, via een gootje in de afslagmat naar de vaste tee plek rolt. De tee is met een drukknop in hoogte verstelbaar. De balhouder heeft een capaciteit van 125 – 150ballen die eenvoudig met het ballenmandje, bovenin worden ingebracht.

Een bal opleg automaat met reservoir voor meerdere ballen.

Afvalbak

Gecombineerde toepassing van standaard asbak en afvalbak

Een of meerdere afvalbakken mogen eigenlijk niet ontbreken op de drivingrange. Zie voor meer informatie ook Hoofdstuk Afvalbak.

Asbak

Standaard moderne asbakken in verschillende uitvoeringen.
Asbak, met zand gevulde pot op standaard.
Geïmproviseerde voorziening.

Asbak om peuken van sigaret of sigaar te deponeren. Standaard verkrijgbaar in losstaande modellen of voor wandbevestiging. Met een of meerdere openingen, soms gevuld met zand om de brandende sigaret/sigaar te doven (zie foto’s). Zie voor meer informatie ook Hoofdstuk Afvalbak.

Ballenautomaat

Automaten voor golfballen zijn er in verschillende uitvoeringen, afmeting, capaciteit, bediening en vulmogelijkheid. Er zijn verschillende betalingssystemen mogelijk met elk een individueel uitgifte aantal. Machines die een afmeting kunnen hebben van b.115 x d.74 x h.201cm; b.115 x d.74 x h.136cm; b.230 x d.74 x h.201cm met respectievelijk een capaciteit van 8.500, 14.000 en 28.000 ballen (zie foto’s).

Dubbele ballenautomaat, vrijstaand.
Enkele vrijstaande ballenautomaat.
Ingebouwde ballenautomaat.

De buitenkant van de automaat is vervaardigd van aluminium en de binnenzijde uit RVS. De golfbal wordt tijdens het uitgeven geteld door een lichtsensor, waardoor het onmogelijk is om een onjuist aantal golfballen uit te geven.

Er zijn betalingssystemen mogelijk met een Token mechanisme (12 verschillende Tokens), Euro mechanisme ( €0,50/€1, -/€2, -) en een kaart systeem (diverse mogelijkheden). Sommige machine hebben ook de mogelijk om een Happy Hour systeem te koppelen.

De opstelling van de ballenautomaat verschilt per baan, soms op de drivingrange zelf, soms in de buurt ervan, vrij staand of weggewerkt in een vaste ruimte. Het betreft zowel de enkele als de dubbele uitvoering.

Van belang is ook dat de ballen in de ballenmand of emmer vallen. Een ophanghaak voor de ballenmand is hierbij behulpzaam. Zie foto’s. Ook zijn er inwendig plaatsbare balemmers (zie foto). Wel dient de uitstroom rechtstandig richting de opening te zijn zodat de ballenstroom niet naast de emmer valt.

Ingebouwde ballenautomaat, af te schermen met rolluik.
Ingebouwde ballenautomaat, af te schermen met afsluitbare deur.
Opvangmand voor de machine, wel zodanig dat alle ballen in het mandje vallen.
Opvangmand voor de machine, wel zodanig dat alle ballen in het mandje vallen.

Ballenkist

Ballenkist met mandenvak

. De kist waarin golfballen worden opgeslagen en van waaruit ballen kunnen worden gehaald voor spelers, Pro's, lessen of clinics. De toepassing is in variabele afmetingen en materiaalsoort, van hout of gerecycled plastic, met 1 of 2 (halve)deksels, met/zonder ingelegde metalen bodem en veelal afsluitbaar. Capaciteit tot 5.000 golfballen. Ook standaard leverbaar. Zie foto.

Ballenmandje

Balmandjes en rechthoekige ballenemmer, met ophanghaakje aan de ballenautomaat.
Ballenemmer aan ophanghaakje aan de ballenautomaat.
Mandhouder bij de ballenautomaat.
Metalen ballenmandje.

Het ballenmandje wordt gebruikt om ballen te vervoeren van uitgiftepunt naar afslagplaats op de drivingrange. Ze kunnen worden gebruikt bij de ballenmachine om ballen op te vangen of op andere wijze zoals het uitscheppen uit de ballenvoorraad in een ballenkist. Maar ook bij opvang vanaf de transportladder of bij het overzetten vanaf raapmachines.

Veel ballenmandjes zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig stapelbaar zijn en niet kunnen wegrollen, rond of vierkant. De capaciteit varieert van 50(small)-60-75(medium)-90-100(large)-150ballen(extra large). Er zijn ook grotere manden tot 400 ballen.

Belangrijk is dat de mandjes van hoogwaardige kwaliteit zijn, roestvrij en garant staan voor een lange levensduur. Standaard zijn ballenmandjes gemaakt van roestvast staaldraad (eventueel voorzien van coating en kleur) of van plastic. Allemaal bevatten ze een draaghengsel. Op sommige banen worden ook emmers gebruikt. Zie foto’s.

Bank

Foto 1: Banken met armsteunen.
Foto 2: Bank zonder armsteunen.
Drie stoelen tot bank, met en zonder zijsteun.
Lange houten banken.

Een of meer banken voor (mede)spelers, begeleiders, ouders van jeugd of bezoekers kan een dienst bewijzen, ook aan senioren. Zie foto’s 1, 2 en 3. Zie voor meer informatie ook Hoofdstuk Bank.

Chipping doel

Hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange, voorzien van gaten met verschillende diameter.
Autoband met vlag als hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange.
Pionnen als hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange.
Gekleurde bollen als hulpmiddel voor het doelgericht oefenen op de drivingrange.

Klein, trechtervormig net aan (rond) buisframe waarin gechippte ballen worden opgevangen. Zowel recht(vlak)standig als schuin in te stellen. Oefenobject voor het korte werk.

Ook wel toegepast worden kleine, bolvormige punaises in verschillende kleur. Oude autobanden of pionnen, al dan niet voorzien van een vlaggenstok met vlag, worden ook toegepast.

Naast deze zijn er ook houten of kunststof borden, voorzien van enkele gaten, wisselend in diameter, om de bal doorheen te spelen. Zie foto’s.

Clubwasser

Clubwasher in gebruik.

Mede afhankelijk van de afslagplaats (mat of grond, binnen of buiten), kan een clubwasser extra comfort bieden voor de golfer. Zie voor meer informatie ook Hoofdstuk Clubwasser.

Drankenautomaat

Drankenautomaat naast ballenautomaat

Vocht is essentieel voor het menselijk lichaam, zeker ook op de golfbaan. Door een drankautomaat te plaatsen, wordt er niet alleen voor gezorgd dat de golfer niets tekort komt, het draagt ook bij aan comfort, service en dienstverlening. Er zijn drankautomaten in velerlei soorten en maten, bv. een waterkoeler (Zie ook: Hoofdstuk Water-cooler), voor koffie en thee of diverse frisdranken. Daarbij kan worden gekozen voor koolzuurhoudend of koolzuurvrij, voor flesjes (0.5liter, 1.5liter), of voor blikjes. Dit kan met een capaciteit van bv. 10 verschillende soorten drank.

Het kist- of boxmodel, bestaat uit een rechthoekige latten kist met gesloten deksel, in de afmetingen 68,8(L) x 45,7(B) x 48,3(H) of 97,8(L) x 51,4(B) x 67,3(H). Deze standaard verkrijgbare drankkist is van recycling kunststof in de kleuren groen of zwart. Hierin past een 35,8liter tank of een 94,6liter tank en opties voor diverse frisdranken of verfrissingsproducten. Deze uitvoering wordt ook wel toegepast door de baan, bv. half-way.

Golf doelen

Golfdoelen zijn er in verschillende vormen, maten, materiaalsoort en kleuren. Hier een ballenvanger en gekleurde grondcirkels als doel.
Doelen op de drivingrange in de aanlegfase.
Golfdoelen zijn er in verschillende vormen, maten, materiaalsoort en kleuren. Hier een chipnetje en groot, vierkant ballennet in contrasterende kleuren.
Gong als golfdoel, opgehangen tussen twee hoge staanders.

Golfdoelen zijn er om de golfer uit te dagen om gerichter en vaker te trainen. Ze zijn er in de vorm van rechtopstaande platen, als vlakke variant, als bewegend doel of als vlaggen. Maar ook als opvangnetten (zie hierna onder Vangnetten en Hoofdstuk Balvanger).

Er zijn ook interactieve doelen of 'targetgreens', waarbij een treffer wordt beloond met bv. een knipperend LED-licht of geluidssignaal. Dit kan zowel op land als op het water. Voor de benodigde stroomvoorziening bij interactieve doelen wordt gebruik gemaakt van een solarpaneel. Kabels trekken of accu's opladen is dan ook niet nodig. Het zijn op zichzelf werkende units en kunnen overal worden geplaatst, zelfs als een drijvend eiland.

Rechtopstaande doelen zijn er van 1,5 x 1,0m (breedte x hoogte) tot een afmeting van 2,5 x 1,5m en zijn te voorzien van een sponsor- of marketinguiting. De bedrukking wordt met een speciale lijm onder hoge temperaturen op de achterkant van de plaat geplaatst, waardoor de bedrukking is beschermd tegen beschadiging door golfballen.

Verder zijn er vlakke, interactieve targetgreens (net als een green) met een doorsnede van 2,5m-5,0m. Ze kunnen volledig bekleed zijn met kunstgras en uitgevoerd in gekleurde cirkels (kleur naar keuze). In het midden kan een vlag staan die bedrukt kan worden met een sponsoruiting.

Voor vlagdoelen zijn er eenvoudig plaats- en verplaatsbare, hard plastic vlaghouders die op elke willekeurige plaats in de grond gestoken kunnen worden (15,2cm lang en voorzien van een 7,6cm brede herkenningsring).

Ook wel in gebruik doelen als bij rugby toegepast, met in de bovenste helft opgehangen een gong. Zowel de gong als de ruimte tussen de staanders doet dienst als doel om op te richten.

Golfbalwasser

Van de baan geraapte ballen worden eerst gewassen

. De golfbalwasser wast de in de ballenautomaat in te voeren ballen. Afhankelijk van merk en fabrikant is de golfbalwasser vervaardigd uit RVS en kan de invoerbak tot 1200 golfballen bevatten. Onderaan de balwasser zit een bassin, geschikt voor water en/of schoonmaakmiddelen, met een inhoud tot 60liter. Van belang is dat het water dat gebruikt wordt voor het schoonmaken van de golfballen, kan worden gerecycled om het waterverbruik laag te houden. Uit hygiënische overweging wordt aandacht gevraagd voor de afwatering van het vervuilde water in het bassin.

Grasafslaggeleider

Grasafslaggeleider, bolvormige hoekpennen en lijnen.

Op diverse drivingranges kan van het gras worden afgeslagen. Voor het aangeven van de (wisselende) afslagruimte, worden twee parallellijnen gespannen, op correcte afstand gehouden door een eindbuis. Deze eindbuis kan worden vastgezet met grondpennen, bijvoorbeeld in de vorm van een grote golfbal zoals op bijgaande foto te zien.

Inbraakpreventie

Preventie door veiligheidscamera's.

Om het voor inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken om een drivingrange of lesruimte binnen te komen, is inbraakpreventie wenselijk. Als eerste maatregel kan het hang- en sluitwerk van de toegangspoorten en deuren worden aangepast om inbraak te voorkomen. Vooral de gelegenheidsinbreker kan het zo lastig worden gemaakt. Verder gaat het wanneer er camera’s en alarmsystemen worden aangebracht. Zie ook:Hoofdstuk Veiligheid.

Informatiebord

Informatiebord(en) met doelgerichte informatie die de speler wijst op zaken die van belang worden geacht of die gewoon leuk zijn, kunnen op of om de driving range worden aangebracht. Te denken valt hier aan huishoudelijke regels, openingstijden, pinpositie in de baan, andere baaninformatie, alarmnummer of dat van de bereikbare huisarts, instructieplaten, etc. Zie ook: Hoofdstuk Informatieoverdracht.

Informatiebord met huishoudelijke regels.
Informatiebord met gegevens over de afstanden op de driving range.
Wand met spiegel en diverse posters technische informatie.
Informatiebord bij de afslagplaatsen buiten op de driving range en oefenhoek.
Afstandsinformatie op elke afslagmat op de driving range.

De informatie kan ook direct functioneel zijn in relatie met de afslagplaats, zoals onderstaande foto toont. Bij de afslagplaats staat aangegeven wat de afstand en kleur van de vlaggen op de drivingrange is.

Ondersteunende informatie bij de aflsagmat voor de gehanteerde kleurvlaggen op de driving range.

Kledinghaak

Kledinghaak, eenvoudig maar effectief en nuttig.
Kledinghaak, eenvoudig maar effectief en nuttig.

De kledinghaak is een kleinood die voor veel spelers een uitkomst kan bieden om jas, vest, trui, sjaal, hoed of pet op te hangen gedurende de training. Het kunnen standaard kledinghaken zijn of eigen fabricaat of gewoon een spijker met dikke kop.

Klok

Een bijna onmisbaar kleinood op de driving range
Standaard wandklok, geen cijfers maar strepen als uren.

Een duidelijk in het oog springende klok is voor spelers, leerlingen, pro en personeel een dankbare faciliteit. Deze kan gepaard gaan met een sponsor of sponsorlogo. Vanzelfsprekend is constante aandacht vereist voor het op tijd lopen van de klok. Zie ook: Hoofdstuk Klok.

NOODVOORZIENINGEN

o Brandblusser

Brandblusser.

Voor de hoeveelheid brandblussers is de nieuwe norm NEN 4001 van belang. Rekening dient te worden gehouden met de grootte van het risico op brand, de hoeveelheid aanwezige mensen en de grootte van het gebouw. Belangrijk hierbij is het zodanig ophangen dat bij calamiteit het blustoestel zo snel mogelijk kan worden ingezet. De brandblusser moet zichtbaar en bereikbaar zijn. De loopafstand naar een blustoestel mag niet meer dan 30m bedragen en de onderlinge afstand van twee blustoestellen niet meer dan 60m.

Bij het minste risico van brand kan er worden uitgaan van ongeveer 1 blusser per 300m2. Dit moet dan wel een poeder- of een schuimblusser zijn. Een koolzuurblusser mag ook worden geplaatst maar deze moet dan boven op de sterkte geplaatst worden. Het type hangt af van het brandgevaar en de aanwezige elektronica. Voor kantoren of vergelijkbare situaties worden in het algemeen sproeischuimblussers toegepast. Vergeet daarbij niet dat bij alle brandblusapparatuur een permanente aanduiding en identificatie aanwezig moet zijn. Dit is ook verplicht gesteld in de Arbo regelgeving en in de Europese regelgeving.

o Defibrillator

AED of defibrillator met handleiding..
AED of draagbare defibrillator.

Een defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt soms weer op gang kan helpen. Speciaal voor niet-professionals (o.a. particulieren) is er de zogenaamde AED (= Automatic External Defibrillator, ook wel PAD = Public Access Defibrillator), geschikt voor o.a. bedrijven en sportcentra en andere min of meer publieke locaties. Zo zijn er volautomatische en semiautomatische AED's. Bij de volautomaat hoef je niet zelf de knop in te drukken. Bij de semiautomaat moet er wel nog op een knopje gedrukt worden om de uiteindelijke schok toe te dienen. Beide zijn even efficiënt. Marshall en greenkeeper dienen hiermee om te kunnen gaan.

o EHBO-verbandtrommel

EHBO verbandtrommel.

Bij een ongeval of plotseling onwel worden is niet alleen eerste hulpverlening van levensbelang. Een complete EHBO-verbandtrommel met de juiste verband- en geneesmiddelen is onmisbaar in ieder golfbedrijf. Van belang hierbij is de jaarlijkse controle waarbij gelet dient te worden op volledigheid en houdbaarheidsdatum. Hiervoor kunnen ook servicecontracten worden afgesloten. De grootte en inhoud van de verbandtrommel is afhankelijk van de hoeveelheid mensen en het ongeval risico. Veel trommels zijn (te) voorzien van een wandhouder.

Oefenballen of drivingrange ballen

Driving range ballen, speciale ballen. Niet voor gebruik door de baan!

Speciale ballen om mee te oefenen, uit een stuk (synthetisch rubber) of uit meerdere delen (synthetisch rubberen kern met Surtyn-plastic mantel). Meestal staat er een of meerdere gekleurde strepen op, al dan niet gecombineerd met een sponsorlogo, zodat ze herkenbaar zijn. Ballen die op een drivingrange worden gebruikt, worden geacht niet geschikt te zijn om mee op de baan te spelen en derhalve daar op veel banen verboden om te gebruiken. Iets dat nogal eens door spelers wordt genegeerd.

Water driving ranges of floating ranges hebben speciale ballen.

Ook is er de floater bal, drijvende ballen voor gebruik op de water drivingrange (floating range). Ook deze kunnen uit 2 delen bestaan, een kern met buitenlaag, met een hardheid gelijk aan gewone ballen voor een zo optimaal mogelijke vlucht. In alle gevallen is de mantel van de bal belangrijk, snijvast en bruikbaar voor lange tijd (meer dan 200 slagen). Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

De ECo-Range bal is een ecologische drivingrange bal, die 100% recyclebaar is en bestaat uit een kern van componenten op biologische basis en een mantel van Ionomer mix.

Aparte trainingsballen voor chippen of op een klein oefenveld, zijn o.a. de holle, geperforeerde ballen van plastic en de zachte foam ballen.

Piramide ballenstapelaar

Ballenpiramide, gestapeld met de piramidestapelaar.
Piramidestapelaar voor het stapelen van golfballen in een piramide.
Handmatig gestapelde piramide in zelf gemaakt raamwerk.

Ballen voor de drivingrange kunnen ook worden aangeleverd of gereed gelegd, in gestapelde piramidevorm. Dit wordt gedaan met een eenvoudige trechter boven een piramidevormig, gazen rek of handmatig in een houten raamwerkje. De ballen worden in de trechter gegoten en stapelen zich zelf. De capaciteit bedraagt 91 of 140 ballen. Trechter en piramidevormig, gazen rek zijn los standaard verkrijgbaar. Uitvoering in metaal.

Rubber tee

Opzetrubber om de bal op te leggen als hulp op de afslagplaats. Hol, rubberen buisje op een brede, ronde rubberen voet. Wordt van onderen door een uitsparing in de afslagmat gestoken. Ze zijn er in verschillende lengtes en kleur.

Ook is er een gevulde rubberen tee verkrijgbaar, voorzien van een kruiskerf (cross tee), waarin een houten tee kan worden gestoken. Naast deze zijn er ook plastic ‘rubber tees’, deze zijn stugger, enkele millimeters breder in doorsnee en vaak wit van kleur en 26mm lang. En ook deze is leverbaar met teehouder (friction fit tee holder – 45mm lang).

De verkrijgbare lengtes van rubberen tees zijn 35mm, 40mm, 45mm, 50mm, 55mm, 60mm, 65mm en 80mm in de kleuren wit, zwart, groen, blauw of naturel rubber. De plastic ‘rubber tees’ (Hollow tees) zijn er in 57mm, 67mm en 76mm lengte.

Om de rubberen tees bij elkaar te houden, is een opbergrekje een uitkomst. Dit kan tegen de wand aan de binnenzijde van de drivingrange gemonteerd worden. Zie Foto 1 en 2 met opbergrekjes voor tee rubbers.

Foto 1: Opbergrekje voor rubbertees.
Foto 2: Afsluitbaar opbergrekje voor rubbertees.

Scheidingswand

Scheidingswanden of tussenschermen.

Scheidingswanden zijn wandelementen die tussen de afslagplaatsen staan. Daar waar geen vaste tussenwanden zijn, wordt al dan niet gebruik gemaakt van losse scheidingswanden. Deze kunnen bestaan uit gesloten elementen van latten, kunstgrasmat, gerecycled rubber, plastic of open elementen van hout, metaal, gaas of nylon. Ze kunnen zijn voorzien van logo’s of sponsornamen en van een tashouder, de vorm is veelal rechthoekig of schuin oplopend.

Standaard zijn er metalen raamwerken te verkrijgen met twee grondstrippen waarmee de wand kan worden vastgezet of zelfstandig staat. Afmetingen variëren van 35 x 121cm; 68 x 121cm; 67 x 120cm; 68 x 120cm; 76 x 152cm tot 83 x 173cm. Er bestaat ook een vorm van voorgegoten kunststof die voorzien is van een 43cm brede clubhouder om clubs binnen handbereik te hebben.

Ook zijn er standaard verkrijgbaar, metalen frames, schuin oplopend in hoogte van 35cm tot 75cm (lengte 150cm), voorzien van een nylon doek of gaasnet en op het voeteind (startpunt en laagste punt van de scheidingswand), een tassteun in de vorm van een staander met beugel.

De toegepaste scheidingswanden kunnen we grofweg indelen in de volgende typen:

a. Geheel gesloten van onder tot boven, vaste vormen (zie foto’s).

Vaste tussenwanden, van onder tot boven gesloten.
Vaste tussenwanden, van onder tot boven gesloten.

b. Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het benedenstuk, in vaste vorm of los (zie foto’s).

Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het beneden stuk, in vaste vorm of los, hier verlengd .
Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het benedenstuk, in vaste vorm of los .
Gedeeltelijk gesloten met dichte wanden, alleen het benedenstuk, in vaste vorm of los .

c. Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los (zie foto’s).

Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los. Hier roosterschermen.
Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los. Hier gaasschermen. Let op de slag-beschadigingen.
Gedeeltelijk gesloten met open wanden, in vaste vorm of los. Hier gaasschermen in lijn opstelling.
Hekwerk met gesloten platen waarop reclame aangebracht.

d. Een combinatie van (zie foto's).

Combinatie van vaste tussenwanden, van onder tot boven gesloten, met losse elementen.
Combinatie van gesloten, half hoog met verlengd, gesloten, half hoog.
Combinatie van gesloten, hoog met gesloten, half hoog.

Schoenborstel

Luchtdrukmachine met twee pistolen

. Zowel voor overdekte als niet overdekte afslagplaatsen is het aanbieden van een schoenborstel of luchtdruk poetser te overwegen. Voor meer informatie zie ook: Hoofdstuk Schoenborstel. Zie foto.

Schuilgelegenheid

Voor overdekte drivingranges een overbodige opmerking, maar bij niet overdekte drivingranges een punt van aandacht. Zie voor meer informatie ook Hoofdstuk Schuilhut.

Spiegel

Spiegels dragen bij aan beter en zelfstandig oefenen.
Spiegels dragen bij aan beter en zelfstandig oefenen. Hier met schuifdeur afsluitbare spiegels.
Mobiele spiegel voorzien van verschuifbare oefendraden.

Naast spiegels in de lesruimte van de Pro, kunnen er ook bij de afslagplaatsen voor spelers spiegels worden geplaatst. In verband met dubbel gebruik van de afslagplaats, rechts en linkshandige golfers, worden wel twee spiegels toegepast. Bij situaties met een achterwand kan een derde spiegel de oefensituatie optimaliseren.

Belangrijk is dat ze van enig formaat zijn en het spiegelbeeld niet vervormen. Ook zijn er mobiele spiegels in gebruik, welke ook kunnen worden voorzien van oefenlijntjes die per oefenonderdeel kunnen worden aangepast.

Punt van aandacht blijft de kwetsbaarheid voor breuk, waarbij de gevaren van glasscherven niet mogen worden onderschat. Snelle reparatie is een eerste vereiste.

Swinghulp

Ook in de vrije ruimte, de niet lesruimte van de Pro, kunnen hulpattributen beschikbaar worden gesteld zoals bv. een aan de wand bevestigde swinghulp of een swingklok.

Swinghulpen in verschillende uitvoering buiten de pro-lesruimte om. Hier een muurbevestiging.
Schuine, metalen cirkel als swinghulp.
Kunststof halve maan als swinghulp (hier gebroken!).

Tassteun of tasstandaard

Rek waarin een of meerdere golftassen kunnen staan, zodanig dat ze niet omvallen. Uitvoering in diverse vormen, maten en materiaalsoort. Voor zowel 1 tas als ook 5 of 6 tassen. Er zijn tassenhouders met bodembak, waarin de tassen rechtop staan. Ook zijn er tassteunen voorgemonteerd op scheidingswanden (geheel van kunststof) bij de afslagmat.

De tassteun is naast toepassing op de drivingrange ook geschikt voor gebruik op de tee, putting green, oefenhoek, in en rond het clubhuis, het terras en pro shop. Frame uitvoeringen zijn er gebogen of recht, in teak hout, gerecycled plastic of (plastic gecoate of geverfd) stalen buis (4cm doorsnede). Maten van enkele tassteunen zijn: 40 x 80 x 46cm of 40 x 40 x 80cm. Ze kunnen vast zijn gemonteerd op de scheidingswand, in verharde vloeren of mobiel zijn.

Tassteunen dragen bij aan de dienstverlening en netheid. Hier drie losse steunen zonder bodem.
Een rek van zes tassteunen naast elkaar, met gaasbodem.
Vast rek met geleidingspennen als steun voor tassen die hiertussen kunnen worden gestald.
Tassteun hier nabij de gras-afslagplaats.

Toiletvoorziening

Mede afhankelijk van de afstand van de drivingrange tot het clubhuis of overige toiletvoorziening, is de aanwezigheid van een toilet voor Heren en Dames op zijn plaats. Dit ook gedurende de wintermaanden zolang de drivingrange is geopend. Zie voor meer informatie ook Hoofdstuk Toilet.

Vangnet of vangkooi

Veelal ronde, iets schuin geplaatste of trechtervormige netten om de bal op te vangen die bewust hierop/hierin wordt geslagen. De diameter gaat veelal gepaard met de slagafstand. Sommige types zijn kantelbaar en kunnen onder een scherpe hoek passend bij de afstand en de stok worden ingesteld. Om in het oog te springen soms voorzien van felle kleuren. Naast ronde zijn er ook schuin geplaatste, vierkante vangnetten, soms voorzien van een 'bulls eye'. Ook zijn er vangkooien, rechthoekig of vierkant, achter, boven en opzij voorzien van een net.

Vangkooi op of naast de driving range.
Ballenvanger of vangnet, al dan niet in schuine stand te plaatsen.
Ballenvanger of vangnet, schuine opstelling.

Afmeting van ronde vangnetten zijn van 150cm tot 400cm doorsnede. De licht schuine stand bij 4 staanders van veelal poeder gecoate aluminium, wordt verkregen door een bovengrondse hoogte van 40cm aan de voorkant en 80cm aan de achterkant. Ook zijn er schuin geplaatste, vierkante vangnetten in de afmeting 120 x 120cm of 240 x 240cm, stalen frames met kunststof omkleed en het net soms voorzien van een bulls eye. Leverbaar in felle kleuren. Zie ook: Hoofdstuk Balvanger

onderdeel/driving_range.1320768106.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2011/11/08 17:01 door Herman H. Berteler