Hark
Definitie
De hark is een stuk gereedschap dat gebruikt kan worden om grond te egaliseren, te verkruimelen of ongewenst materiaal bijeen te harken.
Golfregels
Welke relatie heeft de hark met de spelregels? Graag verwijzen wij hiervoor naar de meest recente Golfregels en Amateurstatus Regels van de Nederlandse Golf Federatie of naar Rules of Golf and the Rules of Amateur Status.
Verwezen wordt naar:
Deel II Definities:
Obstakels – Obstructions
Zie ook Baan
Functie
De functie van de hark is afhankelijk van het type of soort hark, gericht op het egaliseren van de grondoppervlakte, verkruimelen van gronddeeltjes, bijeen harken of verzamelen van oppervlaktevuil als gras, blad, plantenresten, stenen, takjes, houtsnippers e.d.
Op de golfbaan komen we de hark primair tegen in de bunker om daar aangebrachte oneffenheden als voetstappen, balinslag, slagkuilen e.d. te egaliseren. Ook zijn er harken met dubbele functie, het egaliseren met de tanden en het vlak strijken met de rugkant van de hark. Veel greenkeepers creëren graag een fraai harkpatroon in de bunkers.
De greenkeeper gebruikt de hark op meerdere plaatsen binnen zijn werk zoals in perken en borders van beplantingsvakken, op het gazon of bij het hooien in de rough.
Vorm
Er zijn verschillende soorten harken; harken met fijne tanden die dicht bij elkaar zitten of grove tanden die ver uit elkaar staan. Harken met rechte tanden of met kromme tanden, lange of korte tanden in enkele of dubbele rij, van metaal, hout of kunststof. Ook zijn er harken met mesvormige snijtanden van staal, kunststof of rubber. Naast veelal rechte harken zijn er ook 'golvende' harken.
In de landbouw maar ook ten behoeve van natuurbeheer in de rough, kennen we ook de hooihark, waarvan de tanden meestal van hout gemaakt zijn. Deze hark werd vroeger gebruikt voor het wiersen (op een rij harken) van hooi. Bij verzamelen van vuil of grasrestanten, worden ook de zgn. bladharken gebruikt.
Tegenwoordig zijn ook deze harken gemaakt van plastic en aluminium. Waren de stelen van de hark in het verleden altijd van hout, tegenwoordig zijn er ook op de golfbaan veel harken in omloop met een kunstvezel steel, een steel van aluminium of van plastic.
Een bijzondere vorm van bunkerhark is de kunststof hark met tanden aan de ene kant en op de rugzijde een vlakke, verbreedde of opstaande rand of geheel ronde, bolle rug. Deze dient om het fijne bunkerzand vlak te strijken of voor het ophogen van de bunker.
Foto 1, 2, 3 en 4 hierna: Verschillende vormen van egaliseerrug op de hark zijn mogelijk, bol, rond of recht.
Daar waar de golfer altijd de hark hanteert in de bunker, harkt de greenkeeper ook gemotoriseerd met speciaal daarvoor ontworpen, professionele bunkermachines. Dit zijn kleine zit machines met drie of vier wielen en voorzien van een sleep (Zie foto's).
Geheel afwijkend is egaliseerstang, deze vorm van hark is tandeloos en wordt gebruikt om het bunkerzand te egaliseren. Dit door het zand met een harkende beweging glad te strijken, met de egaliseerstang.
Innovatie
Ook binnen de wereld van de harken is innovatie belangrijk. Zo kondigde Vos Capelle in hun nieuwsbrief van 14 oktober 2013, de introductie aan van een nieuw model bunkerhark. Het betreft een afgeleide van de bekende gele hooihark en lijkt daar ook nog steeds op.
Bij deze vernieuwde hark zijn de 16 tanden de helft korter, dit om het aanharken te vereenvoudigen. De vlakke egaliseerstrip aan de achterzijde is behouden gebleven. Kleur: subtiel zwart. Steel: Tauari (geel) 170 x 2,8 cm met ophangdop in handvat.
Techniek
Veelal is de hark een lichtgewicht uitvoering met een ca. 1,60–1.90m lange steel. Belangrijk is hierbij de stevigheid voor extra kracht. Van belang is ook dat de hark zowel duwend als trekkend gebruikt kan worden. De maat van de tandenhouder varieert van ca. 40–65cm. Waar de steel traditioneel recht is, zijn er bunkerharken met een onder 90gr. gebogen eindstuk van de steel (de Gold Rake). Dit deel rust op de grond bij het correct neerleggen en zo kan de hark makkelijker worden opgepakt door de golfer en is beter zichtbaar voor golfer en baanpersoneel. Vooral daar waar Rough langs de bunkers wordt gehandhaafd.
Harksteun
Bij het gebruik maken van een harksteun hoeft de golfer niet meer te zoeken naar een hark. Ook zorgt de harksteun er voor dat de harksteel altijd schoon blijft en bij onderhoudswerkzaamheden als maaien, in zicht is. Harksteunen kunnen los zijn of op de steel geconstrueerd of door de steel zelf gevormd worden. Hierbij ligt de hark gesteund onder een hoek van ca. 45graden of geheel horizontaal bovengronds.
Geheel afwijkend is de met de hark geïntegreerde steun, de V-28. Deze V-vormige steun met twee stukken buis, wordt via de buisjes over de harksteel geschoven en vast geschroefd op de gewenste hoogte. Zo blijft de harksteel, mits niet op zijn kop weggelegd, los van de grond, goed zichtbaar en direct te gebruiken voor de speler.
Ook zijn zelf gemaakte oplossingen in gebruik zoals een metalen staaf, vastgezet door de harksteel en onderaan voorzien van een golfbal. Zie foto’s.
Er zijn enkele en dubbele harksteunpennen met een horizontale ondersteuning van de hark. De grondpen kan een V-vormige steun zijn, een enkele grondpen of een dubbele. De horizontale steunen zijn van twee houderogen voorzien of bestaan uit een gesloten sleuf waarin de steel wordt gelegd. Het betreft vaak gegalvaniseerd staal met of zonder een coating. Kleuruitvoering: geel, wit, groen.
Onderhoud
Uit oogpunt van functionaliteit, veiligheid en netheid dienen de harken en gebruikte harksteunen met regelmaat te worden gecontroleerd op schade, breuk, slijtage, verlies van tanden en verkeerd gebruik. Al te vaak worden harken aangetroffen die nagenoeg tandeloos zijn, deels zijn afgebroken, met afgebroken steel, verbogen stelen of verbogen steunen. Dit werkt averechts ten opzichte van het doel en de functie.
Slecht materiaal nodigt niet uit tot gebruik. Preventief tegen kantbeschadiging van de bunkers, kan de harksteun geleidend werken bij toetreding tot de bunker door de speler. Geplaatst aan de lage kant, zal de speler eerder geneigd zijn daar de bunker te betreden en weer te verlaten.
Veiligheid
Controle op veiligheid omvat controle op gebruik, het wegleggen van de hark, hanteren van de steunen e.d. Trappend op de tanden van een hark kan dit niet alleen beschadiging oplopen aan schoenen en mogelijk de voet, maar kan ook de omhoog komende steel een rake klap toedienen.
Ook is veiligheid gediend tijdens maaiwerkzaamheden rondom de bunker, waar hark en harksteun maar al te gemakkelijk in het lange gras onzichtbaar kunnen worden. Specifiek op die banen waar rond de bunker een langere rough wordt aangehouden of waar grasgroene harken worden gehanteerd.