Dit is een oude revisie van het document!


Curriculum vitae

Herman Hendrik Berteler (1947), heeft heel zijn carrière in het groen en groen onderwijs gezeten. Begonnen na Frederiksoord, gekwalificeerd in Groenvoorziening, Openluchtrecreatie en Landschapsverzorging, volgden later Weg- en waterbouw en Pedagogiek/didactiek.

Na een start als Technisch ambtenaar bij de plantsoenendienst gemeente Hoogezand-Sappemeer, volgden Stapoflor Ltd. in Portugal (1974), Tuincentrum TAN in Vaesrade (gem. Nuth)en Hoofdopleidingsfunctionaris bij Stichting Werkenrode in Groesbeek, voor de opzet van een beroepsopleiding tuinbouw voor lichamelijk gehandicapten (1978-1992). In de tachtiger jaren gestart met Bureau Aangepast Groen, tien jaar later parttime in dienst getreden bij AOC Oost. Eerst als docent, vervolgens als opleidingscoördinator en tot 1 maart 2012 als zorgcoördinator mbo.

Vanaf de introductie van Horticlutural Therapy in 1979, aan de wieg gestaan van wat in Nederland bekend werd als aangepast tuinieren, later aangepast groen. Afstemming van tuinieren en de buiteninrichting op mensen met een functiestoornis. Vele modeltuinen, belevingstuinen, therapietuinen, revalidatietuinen, Alzheimertuinen of zintuigentuinen zijn van zijn tekentafel gekomen, als ook integraal toegankelijke natuurpaden (Alloo Natuurpad van het SBB op Texel), het Speelbos in Nijverdal, Heemtuin in Abcoude e.d. In het buitenland projecten als de Abylimpic 1980 in Bogota (Colombia), A.I.A.S. op Sicilië, projecten in Thailand, Hongarije, Portugal, Duitsland en België. Uniek was de tuin “Garten fur Alle” op de Mainau in de Bodensee, Duitsland.

“De educatieve waarde van een Natuurpad” was een van de eerste rapporten van zijn hand, samen met Gijs van Keulen, in 1986 verscheen als co-auteur het boek “Arbeidsactiviteiten, een middel tot hulpverlening” (Cor Laming) en in 1988 “Gehandicapten en bejaarden in tuin en tuinbouw: Aangepast tuinieren” (Herman Berteler), naast vele artikelen in vakbladen en magazines. In de jaren '90 uitgever geweest van het magazine “Aangepast Tuinieren”, eerst in zwart-wit, later full colour (“Open Ruimte”).

Bestuurlijke ervaring werd naast sportverenigingen opgedaan in o.a. stichting “Groen en Gehandicapten”, stichting “Gehandicaptentuin Frederiksoord”, het fonds “Stichting GroenZorg” en als oprichter en initiatiefnemer, in de stichting “Groenforum 2002”, daarna overgegaan in “Groenforum Nederland”.

Naast een prijs voor “Aangepast Tuinieren” op de Floriade 1982, werd hem in 1986 de eerste Gouden Klaver van de V.B.T.B. opgespeld.

Vanaf 2000 is Herman Berteler een gepassioneerd golfer op o.a. zijn homecourse 'Het Rijk van Nijmegen' in Groesbeek en op vele andere banen in Nederland en daarbuiten. Ook speelt hij vanaf die periode regelmatig op banen in Zuid-Afrika en neemt al jaren deel aan Top of Holland. Van 2003 actief binnen de GolfPostcommissie en webmaster van de Verenigingssite van Het Rijk van Nijmegen. Speelt competitie in Heren 5, handicap 11.8. Loopt exact bijgehouden, tussen 600 en 700km netto op de golfbaan, altijd vergezeld van zijn camera en altijd foto's makend van spel, baan, accessoires en flora en fauna.

onderdeel/curriculum.1321087431.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2011/11/12 09:43 door Herman H. Berteler