Golf, vorm van recreatie en sport

Golfbanen vormen een recreatiegebied voor golf als vorm van recreatie. Zo kunnen ze in een recreatiegebied liggen, maar ook zelf recreatiegebied zijn voor andere vormen van recreatie. Gelijktijdig is de golfbaan een sportterrein waar op reglementaire wijze in competitieverband de golfsport kan worden beoefend.

Picknicktafels in recreatiegebied naast golfbaan.

Recreatievormen zijn vrijetijdsbestedingen die onder recreatie vallen (niet onder sport), die kunnen worden gedaan naast de dagelijkse verplichtingen en die men doet voor ontspanning en vermaak. Het hiervoor ingerichte gebied waar kan worden gerecreëerd, is het recreatiegebied.

De functie van de golfbaan als recreatieterreinkan tweeledig zijn;

  • het bieden van ruimte en mogelijkheden voor het beoefenen van een of meerdere vormen van recreatie en
  • voor het beoefenen van de golfsport.

Als vorm van recreatie is het spelen van golf een vorm van openlucht-dagrecreatie. Als recreatiegebied biedt de golfbaan soms mogelijkheden voor meerdere vormen van recreatie en soms ook van meerdere vormen van sport. Dit is afhankelijk van diverse factoren.

Golfbanen kunnen binnen de belangen van recreatie, gericht op dagjesmensen en toeristen een belangrijke plaats innemen in de regio. Soms zijn ze naast de combinatie met een recreatieplas, gelegen in de nabijheid van toeristische attractie als camping, kampeerboerderij, stoeterij of manege.

Er zijn golfbanen met grote waterhindernissen of die in verbinding staan met recreatieplassen. Hier kunnen vormen als zeilen, pleziervaart, zwemmen, zonnebaden, naturisme, surfen en vliegeren samengaan met golfen. Andere golfbanen zijn geïntegreerd met waterlopen als een rivier, beek, kanaal, meer of zee, zowel voor recreatief gebruik als ook voor de beroepsvaart. Hier kunnen vormen van recreatie voorkomen als pleziervaart, kanovaren, zeilen, roeien of waterfietsen. Ook de vissport kan binnen vele golfterreinen geïntegreerd voorkomen.

Hoog boven de golfbaan zijn recreatievormen denkbeeldig als zweefvliegen, parachute zweven en ballonvaren. In landen waar sneeuw valt, kan de golfbaan in de winterperiode dienst doen als terrein om te langlaufen of zelf te skiën, sleetje te rijden of winterwandelingen te organiseren. Tijdens vorstperiodes kunnen de waterhindernissen dienst doen als schaatsbaan

Dit vraagt vanuit veiligheid en acceptatie veel inlevingsvermogen van de exploitant en de recreanten, zeker wanneer de golfbaan niet is gelegen in of gekoppeld is aan een recreatieterrein als zodanig. Wel wordt schoorvoetend door de horeca gebruik gemaakt van andere recreanten, die als passanten het terras bezoeken, een bezoekje brengen aan de bar of het restaurant van het Clubhuis. Zo stelt onze golfbaan (Het Rijk van Nijmegen), kleedruimtes beschikbaar voor groepen hardlopers of fietsers, worden ruiters ontvangen op het terras en daarbij de paarden van drinkwater voorzien.

Het is opvallend hoeveel verblijfsaccommodaties in het buitenland zijn ingericht op ontvangst van golfers gecombineerd met vissers (vooral vliegvissen in de bergen) en wandelaars, mountainbikers e.d.

Herman Berteler

Golfpost - golfclub Het Rijk van Nijmegen, Jaargang 27 / Juni 2012 / nummer 2.

~~LINKBACK:closed~~

Discussie

Geef je reactie. Wiki-syntax is toegestaan:
O G B᠎ A J
 
blog/herman_berteler/golf_vorm_van_recreatie_en_sport.txt · Laatst gewijzigd: 2020/06/15 11:48 door Marcel Berteler